ACSI FreeLife

Menu

Rotsen trotseren in Sant Feliu

Kennismaken CataloniëIn Sant Feliu de Guíxols (provincie Girona) kun je heerlijk luieren. Op het strand of op een terrasje: het leven is er rustig. Het stadje, omgeven door heuvels en dennenbossen, kent echter ook een andere kant. Je kunt in de rotsen aan zee bij Sant Feliu namelijk fantastisch aan via ferrata (letterlijk: ‘ijzeren weg’) doen.

Auteur
Jeroen Timmermans
Datum
ReactiesReageer
Sant Feliu
Sant Feliu
Sant Feliu
Sant Feliu

Deze vorm van bergbeklimmen wordt beoefend op een met staalkabels uitgezet parcours, vaak langs een hoge rotswand. En in Sant Feliu klim je met de zee onder je voeten, iets wat je maar op een paar plekken ter wereld kunt doen.

Sant Feliu: klimmen op een unieke plek

Hoogtevrees? Dan is dit wel even slikken. Hopelijk hebben Stephan en Kim van team actievelingen er geen last van. Zij gaan namelijk op 17 september in Sant Feliu de Guíxols een flinke klimtocht maken. Dit geeft hun als onervaren alpinisten een unieke kans om naar prachtige plekken te klimmen en de Middellandse Zee vanuit een bijzonder standpunt te bekijken. De bruine en oranje bergen steken ook nog eens prachtig af tegen de blauwe tinten van de zee … Wie nu al benieuwd is om in Sant Feliu aan via ferrata te gaan doen, moet zeker een kijkje nemen op deze site.

Een introductie in via ferrata

Maar ook als je geïnteresseerd bent in klimactiviteiten op andere plekken, kun je hier alvast kennismaken met via ferrata. De toegankelijkheid van deze sport zit hem in het feit dat je met een speciaal tuigje vastzit aan een staalkabel. Deze staalkabel loopt vaak langs het hele klimparcours. Hierdoor kun je nooit vallen en blijf je altijd hangen. De staalkabels kunnen je tevens helpen om je evenwicht te bewaren.

Om het beginnende klimmers gemakkelijk te maken, kunnen er op bepaalde punten op de route hulpmiddelen zijn aangebracht. Denk hierbij aan trappen, pinnen, beugels en steunen voor handen en voeten. Zo kun je beter van de ene bergwand naar de andere. Soms zijn er ook (hang)bruggen en afdaaltouwen. Deze zogenaamde ‘deathrides’ stellen klimmers in staat om vrij snel met een kabel naar beneden te glijden. En met een hoek van 30 tot 45 graden zal er dan behoorlijk wat adrenaline loskomen …

Van makkelijk tot extreem moeilijk

Ondanks de relatieve toegankelijkheid van via ferrata kunnen ervaren klimmers ook genoeg uitdagingen opzoeken. De moeilijkheidsgraad van de route wordt namelijk bepaald door een aantal factoren, waaronder de hoogte van de rots, het soort rots en de oriëntatie (zon- en schaduwzijde). Deze informatie is vaak terug te vinden in de klimgids, ook wel topo genoemd. Er zijn zes moeilijkheidsgraden: F, PD, AD, D, TD en ED. Deze afkortingen komen uit het Frans. Zo staat F voor ‘facile’ (makkelijk) en ED voor ‘extrèmement difficile’ (extreem moeilijk).

Hoe beperk je de risico’s?

Net als bij andere sporten moet je ook bij via ferrata goed de risico’s in acht nemen. Gelukkig is een goede voorbereiding het halve werk. Dat begint met het doornemen van de klimgids. Weet wat het niveau van de route is en bepaal of je dit aankunt. Niemand heeft er wat aan als je halverwege moet ‘afhaken’. Ook is het handig om op de hoogte te zijn van de weersvoorspellingen. Maar weet wel dat het weer in de bergen tamelijk snel kan omslaan. Bij slecht weer is terugkeren vaak een betere optie dan de route afmaken.

Uiteraard draag je tijdens het klimmen een helm. Want steenslag, het plotseling vallen van stukken steen, is altijd een gevaar. Zeker omdat andere klimmers door het afzetten tegen de rotswand stenen kunnen los trappen. Als steenslag zich voordoet, waarschuwen klimmers elkaar door ‘steen!’ te roepen (of ‘piedra!’ in het Spaans). Hoor je zelf een dergelijke waarschuwing, kijk dan vooral niet naar boven, maar druk je zo dicht mogelijk tegen de wand.

Volg de ACSI FreeLife TestTour

Op 17 september zal de ACSI FreeLife TestTour in Sant Feliu de Guíxols zijn. Actievelingen Stephan en Kim gaan dan de ruige rotsen van het kuststadje bedwingen. Het hoogteverschil hier is zo’n honderd meter. Dat zal vast en zeker fraaie plaatjes opleveren! Een uitgebreid verslag van hun belevenissen lees je op 18 september op onze website. Wil je niet van de TestTour door Catalonië missen? Volg ons dan zeker via Facebook.

Praat mee

Praat mee: Rotsen trotseren in Sant Feliu

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht