ACSI FreeLife

Menu

Bardenas Reales, een stukje woestijn in Noord-Spanje

Een oud Arabisch spreekwoord zegt dat wie ooit de woestijn in gaat daarna nooit meer dezelfde zal zijn. De magie van zo’n desolate vlakte is een onvergetelijke ervaring, zeker vanuit een camper. En daarvoor hoef je niet eens naar een ander continent, maar naar de Bardenas Reales in Spanje.

Auteur
Sander Cox
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Banderas Reales_foto Hardy Mutschler

Langzaam rijst de opkomende zon boven de horizon en kleurt de aarde diep oranje. Lange schaduwen vormen de laatste resten van de duisternis als de dageraad aanbreekt. Ze worden al snel steeds korter.

Woestijn in de vroege ochtend

De woestijn in de vroege ochtend. Helder en koel is de lucht, en het is muisstil. Alleen het zacht pruttelen van de espressoketel op het gascomfort zorgt voor achtergrondmuziek, als een symfonie uit een andere wereld.

Het vroege opstaan was de moeite waard. We hadden de campingstoelen al klaar gezet voor de camper. Het stille schouwspel wordt een echte film in een enorme cinema. De natuur ontvouwt haar palet, ieder moment verandert die van kleur en ons blikveld wordt overspoeld met steeds wisselende panorama’s.

De avond ervoor had het zowaar kort geregend, en het water verdween direct in de droge, gebarsten grond. Nu stijgt de damp als een vage nevel in slierten uit de aarde tot over de heuvels, terwijl de zon daar steeds sneller een einde aan maakt. Het licht wordt helderder, harder, heter. De woestijn ontwaakt.

Net als in de film

Scènes als deze stromen meestal thuis via de televisie de huiskamer in. Het zijn opnames uit Utah, Arizona of Nevada, impressies uit een andere wereld. Laten we eerlijk zijn: wie heeft er na het zien van zo’n film nooit van gedroomd om ooit nog eens met een camper door dit adembenemende Noord-Amerikaanse landschap te mogen reizen?

Banderas Reales_foto Hardy Mutschler

Overal oneindige steppen en woestijnen tussen bizarre rotsformaties, onverharde wegen die nergens heen lijken te gaan. En bloedrode zonsopgangen. Normaal gesproken liggen deze droombestemmingen vele duizenden kilometers van ons vandaan. Nu niet. En ook staat er geen XXL camper van ‘Cruise America’ achter onze campingstoelen. We zijn hier met onze eigen oude, trouwe camper.

Van Game of Thrones tot James Bond

We zijn dan ook niet in het Wilde Westen. Onze reis bracht mijn vrouw, zoon en ik niet naar een nationaal park in de Amerikaanse wildernis. Nee, in plaats daarvan zijn wij in… Spanje! Beter gezegd: in het natuurpark Bardenas Reales in de provincie Navarra.

Maar deze weinig bekende reisbestemming in het noorden van het Iberische schiereiland doet sterk denken aan het Wilde Westen. Heuvels van zandsteen en keileem, vreemde sculpturen van lichtgekleurde bergen en hoge steenplateaus. We zouden helemaal niet verrast zijn als er straks een grote kudde langs komt denderen, begeleid door stoffige cowboys met elk een grote Stetson hoed op, laag over hun gezicht getrokken.

Dat is niet eens zo’n gekke gedachte. De woestijn van Bardenas Reales is al jaren geleden ontdekt door de filmindustrie. Beroemde filmhelden als Cary Grant, Frank Sinatra en Sofia Loren draaiden hier al in 1957 de avonturenfilm ‘Pride and Passion’. Ook de makers van ‘Game of Thrones’ waren bekend met de schoonheid van dit landschap, en Pierce Brosnan alias James Bond achtervolgde een stel schurken door deze okerkleurige heuvels in ‘The World is not enough’.

Verder lezen

Nieuwsgierig hoe het verhaal verder gaat? Lees dan het hele artikel in ACSI FreeLife 7-2022.

Bestel magazine

Praat mee

 1. D

  Ziet er top uit

  Reageer
  0
  0
 2. D

  Ziet er to uit

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Bardenas Reales, een stukje woestijn in Noord-Spanje

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht