ACSI FreeLife

Menu

TestTour 2018: Een culinair voorproefje

De Catalaanse Costa Daurada is de kustlijn net onder de Costa Barcelona die je vast wel kent van Salou. Maar er is meer. In het binnenland liggen unieke wijngebieden en geniet je van smaakvolle streekgerechten. Redacteur Rosanne nam hier een voorproefje op de ACSI FreeLife TestTour 2018.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Culinair Catalonië_TestTour 2018
Vissers_Catalonië

We rijden een slaperig stadje in. Het is najaar en midden op de dag. Waarschijnlijk zitten de Catalanen aan tafel voor de lunch. Wat opvalt zijn de oude stadsmuren met kantelen die bijna overal te zien zijn. We zijn in Montblanc, een stadje met 7.000 inwoners op zo’n dertig kilometer van de kust.

Dertig torens

“In de middeleeuwen was Montblanc het centrum van Catalonië”, vertelt gids Eva Pomares. In die tijd zijn ook de stadsmuren opgetrokken. Dat daar nog anderhalve kilometer van overeind staat met dertig torens, is uniek. “In de 19e eeuw was Montblanc heel arm.” In die tijd zijn ook de stadsmuren opgetrokken. Dat daar nog anderhalve kilometer van overeind staat, is uniek.

Druiventeelt Catalonië

Onderweg komen we de Santa Maria-kerk tegen. Het duurde 450 jaar om dit heiligdom te bouwen. Voor een uitzicht over de stad kun je de toren van de kerk beklimmen. Wij kiezen ervoor de stadsmuur op te lopen. Van boven zien we de kerk, de stad en kijken uit over de heuvels van de regio Conca de Barbera, die bekend is om zijn druiventeelt.

Biologische wijnmakerij

Tijd om de wijnen te proeven. Daarvoor gaan we naar de biologische wijnmakerij Mas Foraster aan de rand van de stad. Hier worden we verwelkomd door de neef van de eigenaar, Adria Foraster, die ook in het wijnbedrijf werkt. Rondom de historische boerderij ligt 32 hectare aan wijnland. De druivenstokken zijn leeg. “Vorige week zijn de laatste geplukt.”

Bij Mas Foraster werken ze vooral met druivensoorten die typisch voor de regio zijn, zoals trepat. Van deze druivensoort zijn slechts 1.100 hectare wijnland in de wereld en 1.000 daarvan liggen in Conca de Barbera. Het gebied staat bekend omdat het vrij hoog ligt voor een wijngebied. “Door de lage temperaturen in de nacht krijg je een frisheid in de wijnen.”

Rode trepat-wijn

Adria is ontzettend enthousiast over zijn werk en probeert samen met zijn neef steeds te experimenteren en vernieuwen. De toewijding van de familie is niet onopgemerkt gebleven. Hun rode trepat-wijn is door de New York Times getipt als memorabele wijn onder de 20 dollar. “Een grote eer die veel publiciteit heeft opgeleverd. Maar we willen niet groeien in productie, alleen door klein te blijven kunnen we de kwaliteit waarborgen.”

TestTour 2018

Zit jij na het lezen over deze Catalaanse wijnen al te watertanden van typische lekkernijen uit deze regio? Na het lezen van het hele verhaal in ACSI FreeLife 5-2018 heb je genoeg culinaire stof om te dagdromen over Catalonië.

Voor het TestTeam Levensgenieters blijft het niet bij dagdromen. Deze testers gaan tijdens de ACSI FreeLife TestTour 2018 volop proeven van Catalaanse lekkernijen. Voor deze bofkonten staat er onder meer een bezoek aan een wijnboerderij gepland. Wil je niets missen van deze reis naar Catalonië waarbij vier verschillende teams een auto-caravan-combinatie uittesten? Volg ons dan op Facebook.

Praat mee

Praat mee: TestTour 2018: Een culinair voorproefje

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation