Geniet van de Zuid-Zweedse rust, ruimte en al het moois dat de herfst te bieden heeft. De campings zijn open, de wandelpaden verlaten en de meren stil. Hier bepaal jij het tempo: ontspannen, ontdekken en opgaan in de natuur.
De leukste campings in de herfst
Kamperen in Småland is in het najaar extra bijzonder: je zet je tentje op of parkeert je camper of caravan op een van de vele campings in de prachtige natuur, terwijl de herfst de bossen goud en rood kleurt. Niet alle campings blijven open na de zomer, maar er is genoeg aanbod, zodat je comfortabel en met goede voorzieningen kunt genieten van Zweden in de herfst.
Wil je écht het gevoel van vrijheid ervaren? Het Zweedse allemansrecht geeft het recht om vrij in de natuur te bewegen, maar dat is niet toegestaan met een groot voertuig. Wat het allemansrecht wél inhoudt: geniet van de natuur om te wandelen, fietsen, bessen plukken of wilde paddenstoelen in de herfst. Maar die vrijheid gaat hand in hand met respect voor de omgeving. Laat geen sporen achter. Zo blijft de natuur puur én gastvrij voor jou én voor de volgende reiziger.
In Småland is de natuur altijd dichtbij, ook op de camping. Ontdek bijvoorbeeld de rust en dennengeur bij Movänta Camping aan het heldere Försjönmeer, of kies voor Evedals Camping bij het gezellige Växjö, waar natuur en stad perfect samengaan. Aan de kust vind je First Camp Gunnarsö bij Oskarshamn, ideaal om te wandelen, zwemmen of eilandhoppen.
De herfst brengt heel veel voordelen met zich mee. Op veel plekken heb je het rijk zo goed als alleen. Geen wachtrijen bij het servicegebouw, geen lawaai op de achtergrond, alleen jij, je camper, caravan of tent en de natuur.
De Zweedse smaken van de herfst in Småland
De natuur in Småland ligt in dit deel van het jaar ook direct op je bord. Pluk zelf cantharellen en eekhoorntjesbrood, of bezoek een lokale oogstmarkt vol kazen, gerookte vis en versgebakken kaneelbroodjes. Tijdens een culinaire matrundor rij of fiets je tussen boerderijen en proef je huisgemaakte lekkernijen onder appelbomen vol fruit.
In Småland brengt iedere rit door het landschap je wel langs een charmante boerderijwinkel. Stop bijvoorbeeld bij Prästgården Annerstad voor ambachtelijke producten van seizoensfruit en versgebakken pizza uit de houtoven. Bij Rudenstams in Huskvarna draait het in het najaar om de appeloogst.
Hier proef je versgeperst appelsap en taart met uitzicht over geurige boomgaarden. Bij Bauergården in Bunn geniet je van lokale specialiteiten zoals wildgerechten en seizoensgroenten. Zo proef je onderweg niet alleen de smaken, maar ook het ritme en de gastvrijheid van Småland zelf.
Tijd voor cultuur en traditie
Ook in de herfst blijft Småland cultureel de moeite waard. Veel openluchtmusea, zoals Åsens by of Stensjö by, zijn nog geopend. Je kunt er in alle rust wandelen door het verleden, langs rood geschilderde huizen en oude landbouwgronden. In dorpen en stadjes worden in oktober ambachtelijke markten georganiseerd met houtwerk, handgeweven textiel en traditionele streekgerechten.
Natuurlijk is een bezoek aan Småland niet compleet zonder in de voetsporen van misschien wel de beroemdste inwoonster te treden: Pippi Langkous. Pippi werd 80 jaar geleden bedacht door Astrid Lindgren. Lindgrens geboortehuis vind je in Vimmerby: Astrid Lindgrens Näs is open tot 21 september, terwijl Katthult (de Hazelhoeve) en Bullerbyn (Bolderburen) ook daarna nog vrij toegankelijk zijn.
Zweden staan natuurlijk bekend om hun neus voor design. Ben je een liefhebber? Dan kun je je hart ophalen in het Möbelriket (Meubelrijk) en Glasriket (Glasrijk). In Glasriket branden de ovens het hele jaar door: glasblazers laten je van dichtbij zien hoe het ambacht werkt, en bij sommige kun je zelf glas blazen, zoals bij Kosta, Målerås of Orranäs. Een hoogtepunt is het evenement Glasriket Glöder van 18–20 oktober, waar je bij diverse glasblazerijen alles kunt zien en leren over dit bijzondere vakmanschap.
Voor wie vrijheid belangrijker vindt dan drukte, en natuur belangrijker dan pretparken, is Småland in het naseizoen een gouden keuze. Hier reis je niet van highlight naar highlight, maar van rustpunt naar rustpunt.
Dit artikel is tot stand gekomen in met visitsmaland.se.