ACSI FreeLife

Menu

Dit is ‘m, de beste camping van Nederland!

Midden in de Brabantse Kempen ligt Camping de Paal, winnaar van de ACSI Award 2023 voor beste camping van Nederland. FreeLife-redacteur Berrit ging kijken wat deze camping zo populair maakt.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
Camping De Paal 2

Op een doodgewone doordeweekse dag krijg je alleen al op weg naar de camping zin om te kamperen. De omgeving, de Brabantse Kempen, is prachtig en midden in het groen, tussen Bergeijk en Eersel, vind je de entree van de Paal. Meteen na de houten poort en het receptiegebouw is het duidelijk: dit is een waar kinderparadijs! De wegwijzers hebben vrolijke kleurtjes en alles ziet er op-en-top verzorgd uit.

Met meteen rechts tussen de bomen een speeltuin en links het campingtheater en de kinderboerderij. Fijn ook voor ouders, hier kun je lekker neerstrijken op het terras en ondertussen makkelijk je spelende kroost in de gaten houden.

Binnen en buiten ravotten

Maar dat is nog lang niet alles. Iets verderop vind je een groot buitenzwembad met glijbanen en aangrenzend het overdekte subtropische zwemparadijs met waterspeeltuin voor de kleintjes. Liever ravotten zonder natte haren? Dan is de nieuwe binnenspeeltuin een goed alternatief.

Camping de Paal

Op een doordeweekse dag na de zomervakantie is het rustig op de Paal. Een wandelingetje over de camping voert langs de autovrije kampeervelden. Er zijn ruime, open kampeerplekken, maar ook wat meer beschutte plaatsen tussen de bomen.

Mega-zandbak

Het pad over de camping, veilig voor kinderen omdat er nergens diep water is, voert naar een enorme zandvlakte, de Biebelebontse Paalbergen. Zonder twijfel de grootste zandbak van Nederland, met ruim 40.000m2 zand en speeltoestellen. Je ziet meteen voor je hoe het hier in de vakanties krioelt van de kinderen, druk in de weer met hun emmertjes en schepjes.

Camping De Paal‘Mega-zandbak’ de Biebelebontse Paalbergen

“We zijn van oudsher gericht op gezinnen met jonge kinderen, zo’n beetje tot en met de basisschoolleeftijd”, zo verklaart campingeigenaresse Mirjam Kuijken de populariteit van de camping. “Aan die formule hebben we altijd vastgehouden. Het doel is om onze gasten een vakantiebeleving te geven waaraan ze altijd
zullen terugdenken.”

Service staat voorop

Die service begint al bij het boeken, vertelt Mirjam. “We vragen altijd als eerste hoe oud de kinderen zijn. Of soms zien we bij een boeking dat het gaat om een gezin met tieners en dan bellen we ze altijd even op. Dan leggen we uit dat ze van harte welkom zijn, maar dat onze faciliteiten meer gericht zijn op jongere kinderen. Gasten zijn blij met die eerlijkheid.”

Camping de Paal

Het animatieteam doet er alles aan om de jonge gasten in de watten te leggen. “Het is een fantastisch team dat een geweldig programma met spelletjes, shows en musicals organiseert. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de
leeftijd én de ouders, die gezellig mee mogen doen. Dat is wat ons betreft ook het verschil met een bungalowpark: meer sociaal contact.”

Mirjams vader, Harrie Martens, richtte de camping in 1969 op. “Mijn vader fietst nog elke dag een rondje over de camping, gewoon om een praatje te maken en om ons te voorzien van gevraagd en ongevraagd advies. Het is nog steeds een familiebedrijf, dat maakt de camping tot wat ‘ie nu nog steeds is.”

Babbeltje

Onder de nieuwe generatie gaat de camping natuurlijk met zijn tijd mee. Zo is er de app met campinginformatie voor de gasten. “Online communiceren is vooral door corona in een stroomversnelling gekomen. Ik weet nog wel dat we vroeger achter de receptie continu hetzelfde verhaal afdraaiden, voor elke nieuwe gast. Dat hoeft nu niet meer. Gelukkig is er ook nog steeds veel persoonlijk contact. Vooral 60-plussers komen liever een babbeltje maken.”

Camping de Paal

Ook de vraag naar luxere voorzieningen is iets van de laatste jaren. Al biedt de Paal al sinds 2003 – als een van de eersten in Nederland – privé-sanitair aan. “We hebben nu zestig plaatsen met privé-sanitair. Deze plaatsen zijn ook groter en opvallend is dat vaak tentkampeerders daar gebruik van maken. En we hebben sinds 1995 familiebadkamers in onze sanitairgebouwen, wat erg makkelijk is voor gezinnen met jonge kinderen.”

Authentieke kampeersfeer

Net als op veel andere plekken slinkt ook bij de Paal het aantal kampeerplaatsen. Maar niet door de opmars van huuraccommodaties. “Caravans en campers worden almaar groter, dat betekent dat we plaatsen moeten opofferen om ruimere kampeerplaatsen te maken. We hebben zestig huuraccommodaties, maar sinds 2017 zijn er geen huisjes meer bijgekomen. Hooguit 15 procent van ons aanbod, meer wordt het niet. Mijn vader heeft de Paal opgericht als toeristische camping met een echte kampeersfeer en dat willen we zo
houden.”

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

Tot slot, waar komt de naam de Paal eigenlijk vandaan? “Precies op de grens tussen Bergeijk en Eersel lag vroeger een grote steen. Dus waarom niet camping de Steen?”, lacht Mirjam. “Omdat dit gebied de Paal heette, vlakbij staat ook de oude boerderij die zo heet. Er was dus geen grenspaal, maar toch werd er altijd gesproken over ‘de Paal bij de grens’.”

Stem nu op jouw favoriete camping voor de ACSI Awards 2024!

Je kunt weer stemmen op jouw favoriete camping voor de ACSI Awards 2024. Welke camping verdient een prijs? Jij bepaalt wie er wint! Je maakt bovendien kans op mooie prijzen, waaronder een week kamperen in een luxe SunLodge op camping Birkelt in Luxemburg t.w.v. € 1.426, een elektrische vouwfiets t.w.v. € 860 en een Cobb barbecue t.w.v. € 179. Je kunt je stem uitbrengen tot 15 januari 2024.

Stem nu!

 

 

Praat mee

Praat mee: Dit is 'm, de beste camping van Nederland!

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht