ACSI FreeLife

Menu

Kamperen onder de middernachtzon in IJsland

Het is voor veel mensen een droomwens: naar IJsland! En dan kamperen tussen de geisers onder de middernachtzon en het prachtige noorderlicht. Het hoeft niet bij dromen te blijven.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
ampnet photo 20190401 164295

Toegegeven: met je camper of caravan naar IJsland ligt niet echt voor de hand. Maar de eenzame stilte van het uitgestrekte landschap of het verre geluid van een waterval of spuitende geiser zorgt voor een onvergetelijke herinnering.

De middernachtzon, het fantastisch gekleurde noorderlicht en ’s morgens na het wakker worden een duik in het door vulkanische bronnen verwarmde water is veel meer dan een belevenis. Kamperen op IJsland is een avontuur dat zijn gelijke niet kent.

Met de veerboot

Het avontuur begint al lang voordat je er aankomt. Veerboten naar IJsland varen alleen vanuit Denemarken en die zijn niet echt goedkoop. De autoveerboot Norröna van rederij Smyril Line vaart wekelijks heen en weer tussen Denemarken en de noordelijke eilanden in de Atlantische oceaan. De overtocht duurt twee dagen. Vanaf Hirtshals voert de route via de Faeröer eilanden naar IJsland.

Schrik niet van de voor ons wat vreemd aandoende spelling van de diverse IJslandse namen, om nog maar te zwijgen van de plaatselijke voor ons onverstaanbare taal. Gelukkig kan je als toerist overal met Engels terecht. Je komt aan in Seyðisfjörður aan de oostkust. Deze overtocht over volle zee duurt ten minste 47 uur en kost omgerekend ongeveer € 1.300 voor een auto, € 1.600 voor een camperbusje, € 2.200 voor een camper en voor een auto met caravan € 5.200. Dit bedrag is voor de heen- en terugreis, dat wel. Een enkele reis is niet toegestaan.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

Auto of camper huren

Enige andere mogelijkheid om op IJsland te komen is vliegen. Aangezien er niet of nauwelijks openbaar vervoer is op het eiland, is een huurauto erbij boeken een logische gedachte. Je kunt ter plekke een auto huren, al of niet met een caravan erbij. In de hoofdstad Reykjavik zijn enkele bedrijven die dit aanbieden. Wie liever een compleet toerpakket wenst kan bij Kria Tours terecht.

Twee personen betalen voor zo’n pakket van veertien dagen in het laagseizoen circa € 1.700. Een andere (eigenlijk veel leukere) mogelijkheid is het huren van een Mink Camper. Dat is een mini-caravan die plaats biedt aan twee volwassenen en een kind. Het idee komt van twee inventieve IJslandse ondernemers, Kolbeinn Björnsson en Ólafur Sverrisson. Voor rond € 200 per dag huur je zo’n kek wagentje plus een trekauto.

Het riante uitzicht vanuit je bed op het noorderlicht is gratis, mits je het geluk hebt om dit natuurverschijnsel mee te maken natuurlijk. Als je je eigen auto op de boot mee hebt genomen, betaal je alleen voor de Mink, en die kost dan € 140 per dag. Vanwege de coronamaatregelen was het aanbod aan kampeermiddelen dit jaar opgeschort, maar als het even meezit gaat het in 2022 allemaal weer van start.

Nog meer cijfertjes: de prijs voor een nachtje kamperen ligt in IJsland zo rond de € 11 per persoon. Kinderen tot 16 jaar kamperen gratis. Wie voor drie nachten betaalt, krijgt de vierde nacht cadeau. Voor kampeerders zonder pakketboeking is de officiële Camping Card wellicht de moeite waard. Je betaalt € 159 voor zo’n kaart en dan kun je tot 28 nachten kamperen op 35 deelnemende campings. Dit tarief geldt voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen.

middernachtzon
Ook van IJslandse bodem, de mini-caravan mink camper.

Volop keus in campings

IJsland telt officieel 170 campings, verspreid over het hele eiland. Ze zijn meestal geopend van juni tot eind augustus, sommige tot eind september. Afhankelijk van de locatie zijn de voorzieningen nogal verschillend. Een voorbeeld? In het kleine vissersplaatsje Þingeyri in de schilderachtige baai van Dýrafjörður in de Westfjord kampeer je op een camping direct naast het zwembad en de sporthal van dit dorp met nog geen 250 inwoners. Die faciliteiten zijn ook toegankelijk voor kampeerders, dus kun je er zwemmen, sporten en (logisch!) een bezoekje aan de sauna brengen.

Voor avontuurlijke uitjes in de directe omgeving is er volop keus. Zo zijn er mogelijkheden om te fietsen of te wandelen, of je kunt een ritje maken op een IJslandse pony. Deze regio wordt ook wel ‘Alpen van de Westfjord’ genoemd, een spectaculair landschap voor avontuurlijk ingestelde reizigers. Wie IJsland alleen met een (huur)auto wil ontdekken, kan op diverse locaties een ‘glamping’ onderkomen huren.

Bijvoorbeeld langs de zogenaamde ‘Diamond Circle’, waar je als stel of als gezin kunt overnachten langs de gletsjerrivier Skjálfandafljót, en slapen in luxe tenten met alle mogelijke comfort. Daar vandaan kun je ook een e-bike dagtocht maken naar de beroemde Goðafoss waterval. De daghuur van zo’n glamping unit kost ongeveer € 110.

middernachtzon
Een Original North glamping tent aan de Skjálfandafljót gletsjerrivier.

Gouden rondreis

Er zijn oneindig veel bezienswaardigheden op IJsland. Je kunt nauwelijks een andere plek in de wereld noemen die zijn bezoekers zo kan boeien als dit vrijwel ongerepte vulkanische eiland in de Atlantische oceaan. Gletsjers, ruige bergketens, vulkanen, grillige kustlijnen en stranden zoals je ze verder alleen in de Stille Zuidzee ziet – alleen is dit dan wel IJsland. Wie een compleet rondje om het eiland wil maken neemt de bekende ringweg. Die voert over 1.336 kilometer van het ene hoogtepunt naar het andere.

De weg is goed geasfalteerd, en met een gewone auto te berijden. In het binnenland zijn de wegen vaak wat minder begaanbaar, en soms ook geheel afgesloten bij sneeuwval of regen. Denk er ook aan dat je niet al te wild met je gehuurde 4×4 auto door het water kunt crossen. De verzekering dekt meestal geen waterschade. Ook de kosten van wegslepen zijn niet mis. Een alternatief voor de ringweg is de zogenaamde Golden Circle. In het IJslands heet die route Gullni hringurinn, wat zoveel betekent als gouden rondreis.

Het is geen strak bepaalde route, want als je wilt variëren kan dat zoveel je maar wilt. Daarom is dit ook de populairste en tevens de meest avontuurlijke tocht op IJsland. De route ligt in het zuidoosten van het eiland en is zo’n 300 kilometer lang, al naargelang de gekozen variant. Met een paar korte stops en wat wandelingen erbij moet je hiervoor zeker een dag of drie uittrekken. De bekendste bezienswaardigheden op deze route zijn het nationale park Þingvellir, het beroemde Haukadalur gebied met zijn regelmatig spuitende geisers en de ‘gouden’ waterval Gullfoss.

Er is veel meer dan alleen maar natuur op IJsland. Voor kunstliefhebbers zijn er diverse tentoonstellingen in de directe omgeving van de ringweg. Het Akureyri Art Museum biedt bijvoorbeeld vijf nieuwe tentoonstellingen van IJslandse kunstenaars. In het zuiden verwelkomt het Skaftfell Center for Visual Art zijn bezoekers met een nieuwe tentoonstelling. En in de creatieve hoofdstad Reykjavik is in het LÁ Art Museum een uitgebreide collectie werken uit het laatste decennium tentoongesteld.

middernachtzon
IJsland biedt altijd avontuur.

Duurzaam kamperen

Kamperen in een gebied als IJsland brengt bijzondere verplichtingen met zich mee. Verantwoord omgaan met de natuur is er eentje van. Op de officiële website van IJsland vind je een quiz waar op een aangename en educatieve wijze het duurzame reizen op het eiland wordt uitgelegd. Je kunt er als deelnemer een online certificaat krijgen, plus de IJslandse eed afleggen over verantwoord reizen, bekend als ‘The Icelandic Pledge’.

Meer weten?

Meer weten over deze unieke bestemming? http://nl.visiticeland.com
Informatie over campings en campingregels vind je op http://nl.visiticeland.com/reizen-naar-en-in-ijsland/campings

Praat mee

Praat mee: Kamperen onder de middernachtzon in IJsland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht