ACSI FreeLife

Menu

Kamperen onder de middernachtzon in IJsland

Het is voor veel mensen een droomwens: naar IJsland! En dan kamperen tussen de geisers onder de middernachtzon en het prachtige noorderlicht. Het hoeft niet bij dromen te blijven!

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Mink Camper kamperen in IJsland

Toegegeven: met je camper of caravan naar IJsland ligt niet echt voor de hand. Maar de eenzame stilte van het uitgestrekte landschap of het verre geluid van een waterval of spuitende geiser zorgt voor een onvergetelijke herinnering. De middernachtzon, het fantastisch gekleurde noorderlicht en ’s morgens na het wakker worden een duik in het door vulkanische bronnen verwarmde water is veel meer dan een belevenis. Kamperen op IJsland is een avontuur dat zijn gelijke niet kent.

Met de veerboot

Het avontuur begint al lang voordat je er aankomt. Veerboten naar IJsland varen alleen vanuit Denemarken en die zijn niet echt goedkoop. De autoveerboot Norröna van rederij Smyril Line vaart wekelijks heen en weer tussen Denemarken en de noordelijke eilanden in de Atlantische oceaan. De overtocht duurt twee dagen. Vanaf Hirtshals voert de route via de Faeröer-eilanden naar IJsland. Je komt aan in Seyðisfjörður aan de oostkust. Deze overtocht over volle zee duurt ten minste 47 uur en kost als retour omgerekend ongeveer € 1.300 voor een auto, € 1.600 voor een camperbusje, € 2.200 voor een camper en voor een auto met caravan € 5.200.

Auto of camper huren

De enige andere mogelijkheid om op IJsland te komen is vliegen. Aangezien er niet of nauwelijks openbaar vervoer is op het eiland, is een huurauto erbij boeken een logische gedachte. Je kunt ter plekke een auto huren, al dan niet met een caravan erbij. In de hoofdstad Reykjavik zijn enkele bedrijven die dit aanbieden. Wie liever een compleet toerpakket wenst kan bij Kria Tours terecht. Twee personen betalen voor zo’n pakket van veertien dagen in het laagseizoen circa
€ 1.700.

Huur een mini-caravan

Een andere – eigenlijk veel leukere – mogelijkheid is het huren van een Mink Camper. Dat is een mini-caravan die plaats biedt aan twee volwassenen en een kind. Het idee komt van twee inventieve IJslandse ondernemers, Kolbeinn Björnsson en Ólafur Sverrisson. Voor rond de € 200 per dag huur je zo’n kek wagentje plus een trekauto. Als je je eigen auto op de boot mee hebt genomen, betaal je alleen voor de Mink, en die kost dan € 140 per dag.

Volop keus in campings

IJsland telt officieel 170 campings, verspreid over het hele eiland. Ze zijn meestal geopend van juni tot eind augustus, sommige tot eind september. Afhankelijk van de locatie zijn de voorzieningen nogal verschillend. Voor avontuurlijke uitjes in de directe omgeving is er volop keus. Deze regio wordt ook wel ‘Alpen van de Westfjord’ genoemd, een spectaculair landschap voor avontuurlijk ingestelde reizigers.

Het noorderlicht in IJsland is een heel aparte belevenis

Wie IJsland alleen met een (huur)auto wil ontdekken, kan op diverse locaties een ‘glamping’ onderkomen huren. Bijvoorbeeld langs de zogenaamde ‘Diamond Circle’, waar je als stel of als gezin kunt overnachten langs de gletsjerrivier Skjálfandafljót, en slapen in luxe tenten met alle mogelijke comfort. Daar vandaan kun je ook een e-bike dagtocht maken naar de beroemde Goðafoss waterval. De daghuur van zo’n glamping unit kost ongeveer € 110.

Gouden rondreis

Wie een compleet rondje om het eiland wil maken neemt de bekende ringweg. Die voert over 1.336 kilometer van het ene hoogtepunt naar het andere. Een alternatief voor de ringweg is de zogenoemde Golden Circle, een gouden rondreis die 300 kilometer lang bezienswaardigheden belooft zoals het Haukaladur geisergebied en de ‘gouden’ waterval Gullfoss.

Begint IJsland te kriebelen en wil je nog meer unieke plekken ontdekken? We vertellen je er alles over in het septembernummer van ACSI FreeLife!

bestel magazine

Meer weten?

Meer weten over deze unieke bestemming? http://nl.visiticeland.com
Informatie over campings en campingregels vind je op http://nl.visiticeland.com/reizen-naar-en-in-ijsland/campings

Praat mee

Praat mee: Kamperen onder de middernachtzon in IJsland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht