Langzaam lopen we het stille bos in. Zonnestralen filteren door het bladerdak van machtige beukenbomen. Julie Ledemé kent hier de weg en ze wijst ons op kleine details die de vluchtige bezoeker zou ontgaan. De bessen van de uitgebloeide aronskelk, de pootafdrukken van de hier levende reeën in de zachte bosgrond en ze laat ons de frisse blaadjes van de klaverzuring proeven, “warempel, dat smaakt naar groene appel!”
Yoga- en meditatiewandeling
Julie is vol enthousiasme maar ze spreekt met gedempte stem. Hier past het niet om luid te praten. We hebben elkaar een uur geleden ontmoet voor een yoga- en meditatiewandeling door het bos. Aan alles merk je dat deze jonge vrouw vol passie is voor de wereld waarin wij leven en er een bewuste en vrolijke levensstijl op na houdt. Op een kleine vlakke plek in het bos gaan we zitten.
De benen gekruist, de rug recht en de handen ontspannen op de knieën. De stilte van het bos daalt over ons heen. In een ritmische toon loodst Julie ons naar een diepe buikademhaling. De wereld om ons heen lost langzaam op, het ruisen van de wind door de bladeren verdwijnt, en dan is er alleen nog maar het hier en nu. Op de achtergrond klinkt alleen de zachte stem van Julie.
In de verte horen we de vogels zingen en we worden ons weer bewust van de zonnestralen op onze huid. We keren weer terug naar onze diepe buikademhaling en als we langzaam onze ogen openen ziet het bos er nog mooier en vreedzamer uit.
Ondoorgrondelijke wouden
We zijn in het Franse deel van de Ardennen. Een zeer bosrijk gebied dat ter hoogte van Luxemburg ligt, net ten zuiden van het Belgische Dinant. De Maas is de levensader van de Franse Ardennen die zich kronkelend een weg door het landschap heeft gesleten. De Semois, die bij Monthermé vanuit het oosten de Maas in stroomt, is met zijn steile en rotsachtige oevers een andere belangrijke rivier van de Franse Ardennen.
Hier reed de Keltische Godin Arduinna, de beschermer van het bos, op haar zwijn door de eindeloze bossen. Aan Arduinna, wat ‘Diep Bos’ betekent dankt het Ardenner massief haar naam. De ware natuurliefhebber komt hier tot rust en ook voor sportieve uitdagingen kun je hier je hart ophalen. Als we bij Givet Frankrijk binnen rijden torent de imposante Citadel de Givet hoog boven de Maas uit, een machtig bouwwerk uit 1554. De strategische ligging aan de oevers van de Maas en de dikke muren maakten het een vrijwel onneembare vesting.
Ondoordringbaar is ook het dichte loofbos ten zuiden van Givet. Dit deel van de Franse Ardennen lijkt het meest op de ‘roemrijke ondoorgrondelijke wouden van de Ardennen’, zoals Julius Caesar ze ooit omschreef. Met de rivier la Houille in het oosten en de Maas aan de westelijke rand van het gebied kunnen echte avonturiers hun hart ophalen.
Schuwe lynxen
In de bossen leeft veel wild zoals zwijnen, herten, wilde katten en ook de zeer schuwe lynxen. Er zijn hier geen uitgezette wandelpaden of campings, maar de ware avonturier laat zich hier niet door weerhouden en je kunt er met gemak een aantal dagen rondstruinen.
Lees verder over de Franse Ardennen
Benieuwd welke rustbronnen reisreporter Jeffy Oonk nog meer is tegengekomen in de Franse Ardennen? Lees dan het hele artikel in ACSI FreeLife 2-2022.