ACSI FreeLife

Menu

Op safari in de Belgische Ardennen

Op slechts drie uur rijden van Utrecht vind je de Belgische Ardennen. Het natuurlijke habitat van hele rotten wilde zwijnen. Maar ook andere dieren hebben het hier naar hun zin. Redacteur Katinka ging er op safari.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer

We kennen allemaal de big five van Afrika, maar wist je dat Europa haar eigen big five heeft? De wolf, de bruine beer, de lynx, de Europese bizon en de veelvraat zijn de grote dieren van ons continent. Toe aan een portie natuur en nieuwsgierig om te dieren in het echt te zien, toog ik met vriendin Ellen naar de Belgische Ardennen.

Kamperen op Parc La Clusure

We overnachtten met onze tent op Camping Parc La Clusure in Bure. Vandaar is het slechts een kwartiertje rijden naar het Domein van de Grotten van Han. Het Wildpark is een onderdeel van het domein en het einige reservaat in Europa waar je de big five bij elkaar kunt bewonderen. De dieren kwamen sinds de prehistorie veel in deze contreien voor, maar vandaag de dag kom je ze niet of nauwelijks in het wild tegen.

Oog in oog met de bruine beer

Jammer, want ik hoop al jaren op een spontane ontmoeting met de bruine beer in het wild. Al zou ik me geen raad weten als ik eenmaal oog in oog met het dier sta. In het Domein van de Grotten van Han kun je voorafgaand aan de tocht door de grotten te voet op safari in een park van meer dan 250 hectare. De laatste aanwinst van het park zijn twee roedels witte wolven, maar ook de Europese bizon, het Przewalskipaard en andere soorten zoals de oeros (een uitgestorven oerrund) en de tarpan (een wild paardenras) vinden er hun thuis. Het is een drijfveer van het park om de bijzondere diersoorten niet uit te laten sterven. Tevens werkt het wildpark al meer dan tien jaar mee aan verschillende programma’s om grote herbivoren (planteneters) opnieuw in vrijheid te stellen. Zo zijn er in 2015 nog zes bizons van de Grotten van Han vrijgelaten in de natuur van de Zuidelijke Karpaten in Roemenië.

Benieuwd naar de rest van de tocht en andere plekken waar je kunt kamperen? Je leest de uitgebreide reportage in ACSI FreeLife 7-2018.

bestel magazine