ACSI FreeLife

Menu

De mooiste roadtrips door Frankrijk: Vercors

In een meerdelige serie nemen Martijn en Marita van Frankrijk Puur je mee op de mooiste roadtrips door Frankrijk. In dit deel vergapen we ons aan de steile kliffen en glooiende heuvellandschappen van de Vercors. Bon voyage!

Auteur
Savannah Bos
Datum
ReactiesReageer
vercors 1 6

Het Vercors-massief rijst op als een natuurlijke vesting in het landschap van de Franse Voor-Alpen. Van alle kliffen die op het plateau boven je uittorenen, is er één net iets hoger dan de andere: de Grand Veymont, met 2.341 meter de hoogste top van het gebied. In de beslotenheid van deze bergketen heerst een onafhankelijke sfeer, die er in de oorlog voor zorgde dat het een broeinest van verzet werd. Maar ook nu nog is het een streek met opvallend veel vrijheid en ruimte.

Dag 1

Saint-Jean-en-Royans – Pont-en-Royans

We beginnen onze roadtrip bij Saint-Jean-en-Royans. Hier volgen we de D76, die ons naar de Combe Laval leidt, een spectaculaire balkonweg met smalle tunnels en overhangende rotsen. Dit ritje is niet weggelegd voor angstige bestuurders, brede campers en zeker niet voor caravans. Dan kun je beter de D2 nemen, die op hetzelfde punt bij de col uitkomt.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

We rijden vanaf daar verder naar Font d’Urle. Dit wintersportoord ligt aan de rand van de hoogvlakte. We wandelen in tien minuten naar de rand van het plateau, de Porte d’Urle, waar we een overweldigend uitzicht hebben. Vervolgens brengen we een bezoek aan het Mémorial de la Résistance.

Dit museum werd geopend in 1994 ter gelegenheid van het vijftigste herdenkingsjaar van het einde van de Tweede Wereldoorlog en valt op door de bijzondere architectuur. Het is een modern museum waar veel gebruik wordt gemaakt van beeld en geluid om bezoekers te laten ervaren wat de impact was van het verzet en de strijd in de oorlog.

vercors 1 1
Combe Laval.

Bloedbad

We vervolgen onze weg over de D76 richting de Col de Rousset. Aan de andere kant van de tunnel, boven op de col, hebben we opnieuw zo’n fraai uitzicht over de kliffen en de Drôme, die zuidwaarts onder ons ligt. Nu gaan we noordwaarts over de D518 naar de Grotte de la Luire. Een bezoek aan deze grot is voor jong en oud leuk.

We lopen met een eigengemaakte lantaarn, in gezelschap van een gids, door de grot, en krijgen uitleg over een bijzonder fenomeen. Eens in de zoveel tijd kan het honderden meters diepe grottenstelsel namelijk binnen enkele uren vol met water staan. Het regenwater dat op de erboven gelegen hoogvlakte valt, komt samen in de grot en spuit er met kracht uit. In het voorportaal van de grot vinden we ook nog een aandenken aan een bloedbad dat zich hier tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelde.

Laatste bestemming voor vandaag is het dorp Pont-en-Royans. Ooit was hier een brug over de rivier de Royans, waar tol werd geheven. Het dorp biedt tegenwoordig een mooi gezicht, met kleurrijke huisjes op en tegen de rotsen boven het helderblauwe water van de rivier.

vercors 1 3
Grotte de la Luire.

Dag 2

Pont-en-Royans – Grenoble

De volgende dag volgen we de D531 door de Gorges de la Bourne. We komen al snel uit in Choranche, een plaatsje onder in een dal dat aan beide zijden begrensd wordt door steile rotswanden. Hier is ook de Grotte de Choranche. Bijzonder aan deze grot is de aanwezigheid van ‘stalactietrietjes’, flinterdunne stalactieten. Ook leeft er in enkele aquaria een groepje zeldzame witte grotsalamanders. Verderop in het dal wandelen we in ongeveer een uur naar de Grotte de Bournillon, een indrukwekkende grot met een van de hoogste portalen van Europa.

Via ferrata

We rijden verder over de D531 naar Villard-de-Lans, een bergdorp met een klein en sfeervol centrum. Heb je zin in een stevige wandeling, loop dan vanaf het kabelbaanstation bovenaan (of vanaf Clos de la Balme, in het dal) naar de Pas de la Balme, voor een uitzichtpunt over de kliffen aan de oostelijke zijde van de Vercors. Na Villard-de-Lans kun je via de D531 doorrijden naar Grenoble. Deze stad ligt op een kruispunt van dalen en berggebieden en heeft een gezellig centrum. Niet te missen is een bezoek aan de Bastille, een oud fort dat zowel via een wandelpad als met een kabelbaan te bereiken is. Je kunt hier allerlei outdooractiviteiten ondernemen, zoals via ferrata, en er is een museum over bergsoldaten.

50 Franse roadtrips

in Frankrijk Puur Roadtrips delen Martijn en Marita Joosse vijftig indrukwekkende routes die ze zelf hebben gereden, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Het boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, camper of motor.

Praat mee

Praat mee: De mooiste roadtrips door Frankrijk: Vercors

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht