ACSI FreeLife

Menu

8 Fietsstops in de Drôme en de Ardèche

Trap eens op de rem als je op pad bent over de Route du Soleil. Ten zuiden van Lyon vind je namelijk parels van steden en dorpjes in de Drôme en de Ardèche. Op de fiets slinger je met gemak van plek naar plek waarbij de rivier de Rhône nooit ver weg is. Katinka zet de plekken die de moeite waard zijn om van je fiets te stappen op een rij.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Fietsstops in de Drome en de Ardèche

De ViaRhôna kronkelt hoofdzakelijk door heel het departement van de charmante Drôme en afwisselend door de weelderige Ardèche. Waarbij je het ene moment aan de linkeroever fietst en het andere moment op de rechteroever van de Rhône. In de departementen kun je vijf verschillende etappes fietsen. Waarvan er twee beginnen of eindigen in Valence.

De complete ViaRhôna loopt van het meer van Genève naar de Middellandse zee en telt 815 kilometer. Vlak voor Valence doorkruis je met de fiets de fameuze Côte du Rhône. Een goed glas wijn is dus ook nooit ver weg.

Stop 1: Valence (Drôme)

Ik start mijn verkenning van het grensgebied van de departementen Drôme en Ardèche in de stad Valence-sur-Rhône. Onder de rook van de populaire snelweg naar het zuiden. Een chique stad in de Drôme waar veel toeristen op weg naar het zuiden aan voorbij gaan. En dat is zonde, want de sfeer is er verfrissend (te meer door de koele wind die er soms door het Rhônedal jaagt) en jong. Koop bij een van de bakkerijen een petit Suisse de Valence (een koekje dat doet denken aan onze taaitaaipop) en wandel naar Parc Jouvet.

Fietsstops in de Drome en de Ardèche_Valence

Midden in de stad vind je dit park met een oppervlakte van zo’n zeven hectare. In deze groene oase lijkt de snelweg heel ver weg. Je vindt er bijzondere bomen (meer dan 700!), bloemen en planten, waterpartijen, fonteinen, dieren en ook een speeltuin. Het is het meest indrukwekkend om via de boulevard Champ de Mars en het muziekpaviljoen Peynet naar Parc Jouvet te lopen.

Van aandoenlijke oude geliefden tot jonge studenten en van gezinnen tot vriendinnen, het is een geliefde plek voor de inwoners van de stad om te wandelen en rond te hangen, dus je kijkt er je ogen uit. Voorbij het paviljoen heb je een geweldig uitzicht op de bergtoppen van de Ardèche en het lager gelegen Parc Jouvet.

Stop 2: De brug van Rochemaure (Ardèche)

De perfecte plek voor je ultieme vakantiekiekje is de indrukwekkende hangbrug van Rochemaure: La Passarelle Himalayenne (zie ook de openingsfoto). Het originele bouwwerk, Vieux Pont, dateert uit 1858 en was bedacht door de architect Marc Seguin. Van zijn bouwkunsten zijn alleen nog de torens over gebleven. In 2013 is de hangbrug opnieuw gebouwd, temeer omdat de bewoners de oversteek niet wilden missen. Je kunt er alleen te voet of met de fiets oversteken. Lopend is aan te bevelen, want het kan een beetje wiebelig zijn als het flink waait.

Fietsstops in de Drome en de Ardèche_Rochemaure

Stop 3: Viviers (Ardèche)

Fietsend langs de linkeroever van de Rhône doemt ineens het middeleeuwse stadje Viviers op. Een deel ervan ligt verscholen tussen de groene bomen. De rode hangbrug is een eyecatcher. Het stadje herbergt veel oude architectuur. Een wandeling is dus zeker de moeite waard. Het stadhuis bijvoorbeeld is gevestigd in het voormalige bisschoppelijke paleis. En de Saint-Vincent kathedraal stamt uit de achttiende eeuw en is gebouwd in een romaanse, laat-gotische stijl. Vanaf het hogere deel van de stad kijk je mooi uit over de Rhônevallei.

Fietsstops in de Drome en de Ardèche_Viviers

De andere 5 fietsstops

Na het lezen van dit artikel ben je ongetwijfeld benieuwd welke vijf plekken Katinka nog meer aandoet. In het jubileumnummer van ACSI FreeLife (editie 4-2022) lees je het hele verhaal en kom je er achter hoe de complete top 8 van fietsstops in de Drôme en de Ardèche er uitziet.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: 8 Fietsstops in de Drôme en de Ardèche

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht