ACSI FreeLife

Menu

10x wandelen in Duitsland

Uitdagende heuvels, eindeloze heidevelden, hangbruggen en mysterieuze wouden: waar kun je beter wandelen dan bij onze oosterburen? We zetten de 10 mooiste wandelroutes in Duitsland voor je op een rij, met campingtips in de omgeving.

Auteur
Bianca
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Auf der Wasserlauferroute der Wandertrilogie Allgau unterwegs

Wat doen we op vakantie in Duitsland het liefst? Wandelen! Dat was de duidelijke uitslag van een onderzoek onder vakantiegangers bij onze oosterburen. Van de 2.014 ondervraagden zei 58 procent het liefst te wandelen tijdens een weekendje weg of langere trip. Dat kan ook prima, want er is altijd wel een mooi wandelgebied in de buurt.

En Duitsland is voor ons prettig dichtbij. Te voet door de bergen en dalen beleef je de natuur vanuit een heel ander perspectief en je gezondheid krijgt er een extra boost van. Dus pak ze in, die wandelschoenen, stokken en weerbestendige kleding, en dan… Los geht’s!

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Probeer nu

1. Trilogie in de Allgäu

De Allgäu staat in Duitsland bekend als dé wandelregio, en dan vooral de zogenoemde ‘wandeltrilogie’. Dat zijn drie afwisselende routes door een prachtig landschap in het zuidoostelijke deel van Duitsland, waar je uitdagende heuvels kunt beklimmen of, meer ontspannen, een route langs weilanden en kabbelende beekjes volgt.

Het netwerk van langeafstandswandelingen door de Allgäu biedt natuur, cultuur en geschiedenis over een afstand van maar liefst 876 kilometer.
allgaeu.de/wandern

Kamperen

Een mooi centraal gelegen startpunt is Oberstdorf, vanuit deze plaats kun je ook veel tochten in het berggebied maken. Het ligt direct aan de wandeltrilogie. Kamperen kan op Camping Oberstdorf.
Eurocampings.nl/102450

Wandelstreken Duitsland

2. Idyllische paadjes op de Lüneburger Heide

Wie graag door vlakker landschap wandelt is op de Lüneburger Heide aan het juiste adres. De Heidschnuckenweg verbindt over 223 kilometer de mooiste heidegebieden met elkaar en is een ideale wandelroute als je niet al te veel wil klimmen.

Het hoogste punt is de Wilseder Berg, die amper 169 meter boven zeeniveau ligt. Er zijn speciale routes voor hele of halve dagtrips die je langs bossen en velden met diverse heidesoorten loodsen.
heidschnuckenweg.de

Kamperen

Wietzendorf is een klein plaatsje met twee belangrijke pluspunten: het is centraal gelegen met goede verbindingen naar de wandelpaden en je kunt er prima kamperen op camping Südsee-Camp in Wietzendorf
Eurocampings.nl/102324

Wandelstreken Duitsland
De Lüneburger Heide heeft unieke landschappen om van te genieten.

3. De langste van Duitsland: Goldsteig

De langste officiële wandelroute van Duitsland is die van Marktredwitz naar Passau. Deze Goldsteig verbindt het middelgebergte van de Oberpfalz met het Beierse Woud. Het is een van de populairste wandelroutes in het land.

De bizar gevormde granieten rotsen van de Dreisesselberg hebben al veel wandelaars betoverd door hun schoonheid. De Goldsteig gaat via 13 grensovergangen in Tsjechië verder door het Boheemse Woud.
goldsteig-wandern.de

Kamperen

Langs de Goldsteig zijn er voldoende overnachtingsmogelijkheden. Begin je bij het begin, dan vind je niet ver van Marktredwitz Panorama und Wellness Campingplatz Großbüchlberg in Mitterteich
Eurocampings.nl/117922

Wandelstreken Duitsland
In het Beierse Woud valt er genoeg te klimmen.

4. Schilderachtig Sächsische Schweiz

Bizarre rotsformaties zien we in Sächsische Schweiz, het ‘wilde oosten’ van Duitsland. Hier wacht meer dan 1.200 kilometer aan wandelpaden op avontuurlijke wandelaars, met adembenemende vergezichten langs ruige rotsen en diepe bergkloven.

Op de 116 kilometer lange Malerweg (Schildersweg) werden ooit niet alleen schilders maar ook musici en schrijvers geïnspireerd om onvergetelijke werken te maken. Er zijn ook rondwandelingen mogelijk, soms met flink steile gedeeltes en klauterwerk, en speciale wandelingen om met de hond op pad te gaan.
saechsische-schweiz.de

Kamperen

In de buurt van kuuroord Bad Schandau vind je terrascamping Kleine Bergoase in Mittelndorf. Je kunt hier ook tenten, trekkershutten en appartementen huren.
Eurocampings.nl/122092

Wandelstreken Duitsland
Overal op de Malerweg vonden kunstenaars inspiratie om het landschap te vereeuwigen, zoals hier bij de Basteibrug.

5. Spanning op de Eifelsteig

De 313 kilometer lange wandeling over de Eifelsteig leidt naar het grootste nog intacte hoogveengebied van Europa, de Hoge Venen. Door het unieke vulkanische landschap van de Vulkaaneifel loop je tot aan de markante rode zandsteenbergen ten noorden van Trier.

Sommige delen van de route kun je ook als dagtocht wandelen (deels met het openbaar vervoer). Een pittige maar boeiende route voert van Mirbach naar Duitslands ‘Krimi-hoofdstad’ Hillesheim over 21 kilometer.
eifelsteig.de

Kamperen

Iets ten zuiden van Hillesheim ligt bij Gerolstein Camping Eifelblick, met een mooi uitzicht over de beboste heuvels en dalen van de Eifel
Eurocampings.nl/117924

Wandelstreken Duitsland
Op de Eifelsteig gaat de route over hangbruggen met aan beide kanten fotogenieke bergkloven.

6. Ruige paden door het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is een paradijs voor wandelaars: dichte bossen in het noorden en mooie vergezichten in het zuiden, helemaal tot aan de Alpen. Daartussenin vind je romantische landschappen en zonnige bergtoppen, en aan de westkant wijngaarden.

Het Zuid-Duitse middelgebergte heeft bijna 24.000 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden, waaronder bekroonde themapaden. Ook aan de langeafstandswandelaars is gedacht, zoals bij de Westweg of de bergklovenwandeling.
schwarzwald-tourismus.info

Kamperen

Freudenstadt ligt centraal in het Zwarte Woud. Van hieruit kun je meer dan 880 paden bewandelen, zoals het Kniebiser Heimatpfad en de Klostersteig. Kamperen kan op Camping Langenwald in Freudenstadt.
Eurocampings.nl/101143

Wandelstreken Duitsland

7. Over de Rheinsteig naar de Drachenfels

De 320 kilometer lange Rheinsteig loopt door de steden Wiesbaden, Bingen, Koblenz en Bonn. Het hoogteverschil is nog geen 350 meter, maar onderschat het niet. Op het stuk van Koblenz naar Rüdesheim doorkruist de Rheinsteig het Unesco-werelderfgoed Midden-Rijndal en het wijnbouwgebied van de Rheingau.

Ook de Drachenfels is een aanrader. Deze legendarische plek vol sagen en legendes ligt in het Zevengebergte en is het hoogtepunt van de route. rheinsteig.de

Kamperen

In Bad Honnef in het Zevengebergte is een kleine camping, Camping Jillieshof, die past bij de sfeer van deze route.
Eurocampings.nl/102043

Wandelstreken Duitsland
De Drachenfels aan de Rijn wordt beschouwd als het hoogtepunt van de Rheinsteig.

8. Gouwe ouwe: de Kammweg

Het heette hier ooit Miriquidi, een oude benaming voor woud. Een echt woud is het inderdaad: dichte bossen domineren dit Duitse Ertsgebergte. De 285 kilometer lange Kammweg loopt van Altenberg-Geising in het oostelijke Ertsgebergte tot aan Blankenstein in Thüringen. De route wordt gezien als een van de oudste wandelroutes van Europa.
kammweg.de

Kamperen

Tijdens zo’n lange tocht zijn er genoeg plekken om te overnachten. Je kunt onderweg overal je camper of caravan neerzetten, bijvoorbeeld op Ferienpark Seiffen in houtsnijstad Seiffen.
Eurocampings.nl/109748

Wandelstreken Duitsland
Vanaf de Kammweg zijn er overal leuke doorkijkjes, zoals hier naar het Vogtland.

9. Sagen en legendes in de Harz

De bijna 100 kilometer lange Harzer-Hexen-Stieg voert je van Osterode over de hoogste top van het Harzgebergte, de Brocken, naar Thale. Het eindpunt is de Walpurgishalle op de Hexentanzplatz, een bergplateau met de naam Heksendansplaats.

Het hoogste punt is de 1.141 meter hoge Brockenkuppe. De vaak smalle en steile paden leiden door dichte bossen, langs rotsachtige kloven en steile kliffen. Onderweg kom je langs oeroude hoogveengebieden en knusse middeleeuwse vakwerkstadjes.
harz-hexenstieg.de

Kamperen

Niet ver van Thale ligt midden in de Harz de Bremer Teich, een groot meer. Aan de oevers vind je Camping Harz-Camp Bremer Teich.
Eurocampings.nl/112092

Wandelstreken Duitsland

10. Door drie deelstaten

De Rhön is een van de interessantste middelberggebieden van Europa. Sinds 1991 is het een beschermd Unesco-gebied. Op de 180 kilometer lange Hochrhöner-wandelroute kom je langs afwisselende landschappen met heidevelden, rivierdalen, bergweiden en rotspieken.

Deze populaire en bekroonde route loopt door de deelstaten Beieren, Hessen en Thüringen, waarvan 150 kilometer door het bio-natuurreservaat Rhön. Zeker zien onderweg: het klooster Kreuzberg, het Rode Moor-hoogveen en de berg Wasserkuppe.
rhoen.de

Kamperen

Een gunstig gelegen startpunt is het kleine stadje Gersfeld, een erkend kuuroord. Je vindt hier Camping Hochrhön.
Eurocampings.nl/102348

Wandelstreken Duitsland
Mooie vergezichten zijn er genoeg in het Rhöngebergte.

Praat mee

 1. H
  Heiko.Smeltekop

  Kunnen jullie ook is kijken naar routes waar je met een elektrische rolstoel over heen kan.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: 10x wandelen in Duitsland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht