ACSI FreeLife

Menu

10x wandelen in Duitsland

Uitdagende heuvels, eindeloze heidevelden, hangbruggen en mysterieuze wouden: waar kun je beter wandelen dan bij onze oosterburen? We zetten de 10 mooiste wandelroutes in Duitsland voor je op een rij, met campingtips in de omgeving.

Auteur
Bianca van Steenbergen
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Auf der Wasserlauferroute der Wandertrilogie Allgau unterwegs

Tekst: Claus-Georg Petri
Foto’s: Allgäu GmbH, Woidlife Photography, Lüneburger Heide GmbH, Frank Richter, TV Sächsische Schweiz, Dominik Ketz, C.G. Petri, Pixabay, C.G. Petri, DER HOCHRHÖNER

Duitsland wandelland

Wat doen we op vakantie in Duitsland het liefst? Wandelen! Dat was de duidelijke uitslag van een onderzoek onder vakantiegangers bij onze oosterburen. Van de 2.014 ondervraagden zei 58 procent het liefst te wandelen tijdens een weekendje weg of langere trip. Dat kan ook prima, want er is altijd wel een mooi wandelgebied in de buurt. En Duitsland is voor ons prettig dichtbij. Te voet door de bergen en dalen beleef je de natuur vanuit een heel ander perspectief en je gezondheid krijgt er een extra boost van. Dus pak ze in, die wandelschoenen, stokken en weerbestendige kleding, en dan… Los geht’s!

Wandelroutes in Duitsland

1. Trilogie in de Allgäu

De Allgäu staat in Duitsland bekend als dé wandelregio, en dan vooral de zogenoemde ‘wandeltrilogie’. Dat zijn drie afwisselende routes door een prachtig
landschap in het zuidoostelijke deel van Duitsland, waar je uitdagende heuvels kunt beklimmen of, meer ontspannen, een route langs weilanden en kabbelende
beekjes volgt. Het netwerk van langeafstandswandelingen door de Allgäu biedt natuur, cultuur en geschiedenis over een afstand van maar liefst 876 kilometer.
allgaeu.de/wandern

Kamperen
Een mooi centraal gelegen startpunt is Oberstdorf, vanuit deze plaats kun je ook veel tochten in het berggebied maken. Het ligt direct aan de wandeltrilogie.
Kamperen kan op Camping Oberstdorf.
Eurocampings.nl/102450

De Lüneburger Heide heeft unieke landschappen om van te genieten.De Lüneburger Heide heeft unieke landschappen om van te genieten.

2. Idyllische paadjes op de Lüneburger Heide

Wie graag door vlakker landschap wandelt is op de Lüneburger Heide aan het juiste adres. De Heidschnuckenweg verbindt over 223 kilometer de mooiste heidegebieden met elkaar en is een ideale wandelroute als je niet al te veel wil klimmen. Het hoogste punt is de Wilseder Berg, die amper 169 meter boven zeeniveau ligt. Er zijn speciale routes voor hele of halve dagtrips die je langs bossen en velden met diverse heidesoorten loodsen.
heidschnuckenweg.de

Kamperen
Wietzendorf is een klein plaatsje met twee belangrijke pluspunten: het is centraal gelegen met goede verbindingen naar de wandelpaden en je kunt er prima kamperen op camping Südsee-Camp in Wietzendorf.
Eurocampings.nl/102324

In het Beierse Woud valt er genoeg te klimmen.In het Beierse Woud valt er genoeg te klimmen.

3. De langste wandelroute van Duitsland: Goldsteig

De langste officiële wandelroute van Duitsland is die van Marktredwitz naar Passau. Deze Goldsteig verbindt het middelgebergte van de Oberpfalz met het Beierse Woud. Het is een van de populairste wandelroutes in het land. De bizar gevormde granieten rotsen van de Dreisesselberg hebben al veel wandelaars betoverd door hun schoonheid. De Goldsteig gaat via 13 grensovergangen in Tsjechië verder door het Boheemse Woud.
goldsteig-wandern.de

Kamperen
Langs de Goldsteig zijn er voldoende overnachtingsmogelijkheden. Begin je bij het begin, dan vind je niet ver van Marktredwitz Panorama und Wellness Campingplatz Großbüchlberg in Mitterteich.
Eurocampings.nl/117922

Overal op de Malerweg vonden kunstenaars inspiratie om het landschap te vereeuwigen, zoals hier bij de Basteibrug.Overal op de Malerweg vonden kunstenaars inspiratie om het landschap te vereeuwigen, zoals hier bij de Basteibrug.

4. Schilderachtig Sächsische Schweiz

Bizarre rotsformaties zien we in het ‘wilde oosten’ van Duitsland. Hier wacht meer dan 1.200 kilometer aan wandelpaden op avontuurlijke wandelaars, met adembenemende vergezichten langs ruige rotsen en diepe bergkloven. Op de 116 kilometer lange Malerweg (Schildersweg) werden ooit niet alleen schilders maar ook musici en schrijvers geïnspireerd om onvergetelijke werken te maken. Er zijn ook rondwandelingen mogelijk, soms met flink steile gedeeltes en klauterwerk, en speciale wandelingen om met de hond op pad te gaan.
saechsische-schweiz.de

Kamperen
In de buurt van kuuroord Bad Schandau vind je terrascamping Kleine Bergoase
in Mittelndorf. Je kunt hier ook tenten, trekkershutten en appartementen huren.
Eurocampings.nl/122092

Wil je de volledige top tien van wandelroutes in Duitsland bekijken? Bestel dan ACSI FreeLife Magazine 6-2021.

Bestel magazine

Praat mee

 1. H
  Heiko.Smeltekop

  Kunnen jullie ook is kijken naar routes waar je met een elektrische rolstoel over heen kan.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: 10x wandelen in Duitsland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht