ACSI FreeLife

Menu

De x-factor van de Harz

Op vier uur rijden van de Duitse grens ligt het Harzgebergte, dat zich uitstrekt over de deelstaten Saksen-Anhalt, Nedersaksen en Thüringen. ACSI FreeLife vertelt je wat dit middelgebergte in hartje Duitsland zo veelzijdig maakt.

Auteur
Savannah Bos
Datum
ReactiesReageer
Oberharzer Wasserwirtschaft c northabroad.com

Kastelen, vakwerkstadjes en mijnen

In de Harz kom je er snel achter dat deze regio een rijke en boeiende geschiedenis met zich meedraagt. Naast alle middeleeuwse kastelen, kloosters en overblijfselen uit de tijd van het IJzeren Gordijn maak je kennis met verschillende Unesco-werelderfgoederen. Zo staat het historische stadje Quedlinburg in zijn geheel op de werelderfgoedlijst. Quedlinburg is duizend jaar oud en telt ruim tweehonderd vakwerkhuizen, een sprookjesachtig decor met talloze steegjes. Alsof je in het sprookjesbos van de Efteling rondloopt.

Nog zo’n vakwerkstadje met een werelderfgoedstatus is Goslar, dat al decennialang een van de best bezochte stadjes van de Harz is. Zijn rijkdom heeft Goslar vooral te danken aan de mijnbouw. Dat zie je goed terug bij de Oberharzer Wasserwirtschaft, een monumentaal watersysteem waarvan het water ooit de mijnen van energie voorzag. Het gebied is inmiddels omgeturnd tot populair wandelgebied. Bij de nabijgelegen Rammelsbergmijnen kun je het museum bezoeken, maar ook met een wagentje de mijn in. In maar liefs dertien ondergrondse verdiepingen maak je kennis met het leven van een voormalige mijnwerker.

Quedlinburg am Schlossberg c northabroad.com
Het historische stadje Quedlinburg is duizend jaar oud en telt ruim tweehonderd vakwerkhuizen.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

Wandel- en mountainbike-paradijs

Achtduizend. Zoveel kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes met elk een eigen thema. De meest bekende is de honderd kilometer lange Harzer Hexenstieg, die met zijn verschillende etappes en bezienswaardigheden ook leuk is voor kinderen. Met een speciale stempelkaart kunnen de jongste wandelaars zichzelf laten kronen tot wandelprins(es). Het hoog(s)tepunt van de Harz is de Brocken. Richting de top van deze 1.150 meter hoge berg lopen verschillende wandelroutes, zoals de Hexenstieg.

De Harz is bovendien dé mountainbikeregio van Noord-Duitsland. Je vindt hier trails in alle soorten en maten, van gezinsvriendelijke parcoursen tot intensieve trails. Het absolute mountainbikesummum ligt in het Bodetal in het dichtbegroeide midden van de Harz. Dankzij het ruige landschap kun je in het Bodetal ook terecht voor andere outdooractiviteiten. Denk aan kabel- en rodelbanen, klimplekken en grotten. Op verschillende plekken kun je met stoeltjesliften of cabines de berg op en via een bob- of rodelbaan weer naar beneden. Voor echte avonturiers is er de Titan RT vlak bij Wernigerode: de langste voetgangersbrug van Duitsland.

VBA HARZ K9P9891De Harz is een paradijs voor mountainbikers.

Campings in de Harz

Benieuwd naar het campingaanbod in de Harz? Via Eurocampings.nl ontdek dat je in de Harz kunt kiezen uit zeventien campings, die jaarlijks door ACSI worden geïnspecteerd. 

Praat mee

Praat mee: De x-factor van de Harz

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht