ACSI FreeLife

Menu

Op piramidetour in Duitsland

Piramides – het zijn prachtige wereldwonderen. Voor deze oeroude getuigen van de menselijke cultuur hoef je niet helemaal naar Egypte. Je vindt ze ook dichtbij. In Duitsland bijvoorbeeld.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Piramides Duitsland

Oude bouwwerken in piramidevorm vind je over de hele wereld. In Egypte, Latijns-Amerika, China en op de Canarische eilanden bijvoorbeeld. Stuk voor stuk mysterieuze, zelfs magische gebouwen met een vierkante basis en vier driehoekige zijden. Wie goed kijkt vindt ze ook in Duitsland – een heleboel zelfs. We vonden ze op maar liefst 44 locaties.

Piramide bij het Louvre

Eigenlijk is het aantal piramides zelfs nog groter. Op sommige plaatsen staan er namelijk een paar bij elkaar, zoals in Meggen in het Sauerland, in Gotha en bij Cottbus. Daar zien we meerdere piramides hun imposante aura uitstralen. Ze maken Duitsland voor ons nog aantrekkelijker als populaire reisbestemming. Piramides zijn er ook van latere datum. Zoals de glazen piramide voor de ingang van het Louvre in Parijs.

Zwiesel piramides DuitslandIn het Beierse woud is de piramide van Zwiesel geheel uit glas opgetrokken, ter ere van de glaskunst waar deze omgeving bekend om is (linksboven).

Piramides in Nederland

Ook in ons eigen land wordt en werd de piramide regelmatig gebruikt als bouwvorm. De kenmerkende Noord-Hollandse stolpboerderijen zijn daar een mooi voorbeeld van. Natuurlijk verschilt de functie van de moderne piramides in Duitsland van plaats tot plaats. Die varieert van een restaurant in Hannover tot een fitnessstudio in Wilhelmshaven en de Media-Markt in Oldenburg. En in Fürth staat een hotel in piramidevorm.

Historische veldslag

Piramides herinneren ook aan gesneuvelde soldaten. Zoals in Bedburg-Hau en Bremerhaven, Pforzheim en Sögel. In Großbeeren is een piramide gewijd aan de historische veldslag die daar plaatsvond. In Berlijn is een piramide geïntegreerd in een hoog gebouw, in Crailsheim staat een geologische piramide die aandacht vraagt voor de diversiteit aan steensoorten, en met name hun karakteristieke fossielen in deze omgeving.

In contrast met de directe omgeving

De Duitse piramides contrasteren vaak met hun directe omgeving. Het is een kwestie van smaak, maar het zet je wel aan tot nadenken. Kijk maar eens naar de nieuwe stadsbibliotheek in Ulm, die in de vorm van een grote glazen piramide naast het historische stadhuis de tijd doet vergeten. Dat gebeurt ook in Karlsruhe. Daar markeert een piramide het graf van de stichter van de stad, graaf Karl-Wilhelm von Baden Durlach. Deze piramide rijst op naar de blauwe lucht vanaf het drukke marktplein, tussen allerlei eerbiedwaardige andere gebouwen.

De vloek van de farao

De betekenis van het woord piramide komt ook regelmatig terug in een bouwwerk. Die in het pretpark Belantis is daar een goed voorbeeld van. Daar maakt de piramide deel uit van de wildwaterbaan en verbeeldt de vloek van de farao. Het oud-Egyptische woord piramide betekent immers graf.

Belantis_piramides DuitslandGeïnspireerd op de Egyptische geschiedenis:
de vloek van de farao, een wildwaterbaan in
het pretpark Belantis bij Leipzig.

De piramides van Gizeh

Gigantische gebouwen als de piramides van Gizeh werden oorspronkelijk om religieuze redenen daar neergezet. Ze dienden als laatste rustplaats voor de farao of een andere heerser. Een kopie (maar dan wel een veel kleinere) van de piramide van Cheops staat in Sehmatal. En in Schneverdingen op de Lüneburger heide zien we een replica van de oude Egyptische piramide van Dashur, waarvan het origineel werd gebouwd in 2650 voor Christus.

Lees verder

Benieuwd welke piramides je nog meer tegenkomt in Duitsland? In ACSI FreeLife 5-2021 lees je het hele artikel en kom je ze allemaal tegen.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Op piramidetour in Duitsland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht