ACSI FreeLife

Menu

Viscampings deel 1

Een passie voor vissen laat zich prima combineren met een kampeervakantie. In Duitsland stikt het van de mooie visuitdagingen. Speciaal voor de visliefhebbers zet ACSI FreeLife de campings op een rij waarbij je in de omgeving naar hartenlust de hengel kunt uitgooien. 

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
viscamping

Voordat je dat doet, is het wel handig om even te checken wat voor vergunning je nodig hebt.

Visvergunningen

In de Duitse deelstaten Sleeswijk-Holstein, Brandenburg en Mecklenburg-Voor-Pommeren is sprake van toeristische visvergunningen. Hiermee kun je onder bepaalde voorwaarden vissen zonder vissersexamen.

Bovendien is het toegestaan om zonder visvergunning te vissen in rivieren die grenzen aan Luxemburg (Moezel, Sauer, Our). Andere uitzonderingen vind je in Nedersaksen, Baden-Württemberg en Saksen. Hier is een lokale vergunning nodig, die wordt uitgegeven door de houder van het visrecht over een specifiek water.

In het eerste deel nemen we de campings uit het noorden van Duitsland onder de loep.

1. Fehmarn, Sleeswijk-Holstein

Als je op zoek bent naar een camping aan de westkust van het Oostzee-eiland Fehmarn, ben je bij strandcamping Wallnau op de goede plaats. Niet alleen voor visliefhebbers. Watersporters kunnen terecht bij de surf-, kite- en duikschool. Ook paardenliefhebbers komen hier goed aan hun trekken: een grote manege met binnen en buitenbak, een rijschool en een fjordenfokkerij.

De kust van Fehmarn is het leefgebied van vele soorten vis. Met een beetje geluk sla je op de rotsachtige stukken kabeljauw en zeeforel aan de haak. In de buurt van de zandstroken heb je kans op platvis, paling en geep.

2. Tossens, Nedersaksen

Tossens is omgeven door water en dat komt de visliefhebbers alleen maar ten goede. De kleine meren, sloten en sluizen tussen de Noordzee, zeearm Jadeboezem en de rivier de Wezer zijn ideaal om te vissen. Denk onder meer aan recreatiegebied Pütten in Tossens of het Eckwarder Sieltief bij de sluis van Fedderwardersiel.

Viskaarten zijn op vertoon van je visvergunning verkrijgbaar bij de lokale toerismebureaus in Burhave en Tossens. Vanuit Hooksiel en Cuxhaven kun je diepzeevissen. Campingpark Tossens ligt pal aan de dijk die de grens vormt van natuurgebied Nedersaksische Waddenzee, vlak bij het Butjadinger Friesenstrand.

3. Oyten, Nedersaksen

Heb je na een bezoek aan Bremen behoefte aan wat rust, dan kun je bij campingpark Oyten mooi je hengel uitgooien. De goed uitgeruste camping ten oosten van Bremen ligt aan de idyllische Oyter See. De lokale visvereniging heeft hier een wateroppervlak van 23 hectare in beheer.

Het meer heeft een lengte van ongeveer een kilometer en een maximale breedte van 400 meter. Naast kleine karpers vang je hier soms een meerval, bas, baars, paling of een snoek. Visvergunningen voor gasten zijn te verkrijgen op de camping. Direct aan de camping ligt een zandstrand met zwemgebieden en een zonneweide. Hier mag je alleen niet je hengel niet uitgooien.

4. Bleckede, Nedersaksen

Campingpark Elbtalaue in Bleckede ligt midden in de bossen, op een steenworp afstand van de Elbe. De camping ligt in de Flusslandschaft Elbe, ook wel bekend als de Elbtalaue. Dit Unesco-werelderfgoedgebied wordt beschouwd als een van de meest interessante visgebieden van Noord-Duitsland.

De rivier de Elbe kent een grote diversiteit aan vissen. Denk aan snoek(baars), zeelt en blankvoorn. Viskaarten, visvergunningverkooppunten en meer informatie voor vissers zijn online te vinden.

Wil jij je na een dagje hengelen weer eens op wat anders focussen dan die dobber? Dan kun je vanaf de camping met een begeleide ontdekkingstocht op verkenning door het Elbe-gebied.

5. Winsen, Nedersaksen

Campingpark Hüttensee in Winsen is omringd door het grootste aaneengesloten watergebied van de Lüneburgse heide. Voordat onervaren vissers hun geduld gaan beproeven op de Hüttensee, waar je met je visvergunning van begin april tot eind oktober mag vissen, kunnen zij het beste beginnen bij de visvijver van de camping.

Vlak bij de camping ligt een meertje met speeltoestellen en zandstrand. Je kunt hier een bootje huren of leren zeilen of windsurfen. Als je ter plekke nog wat visspullen nodig hebt, dan heb je geluk. In Winsen vind je een viswinkel.

Deel 2

Wil je weten bij welke campings het nog meer de moeite waard is om je hengel mee te nemen? Morgen lees je in het tweede en laatste deel welke vijf Duitse campings nog meer zijn afgestemd op visfanaten.

Bron: MPS, tekst: Stefan Weidenfeld

Praat mee

Praat mee: Viscampings deel 1

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht