ACSI FreeLife

Menu

Drie redenen vóór de Chiemsee

De Chiemsee in het Duitse Beieren is een paradijs voor watersporters. Ook voor de landrotten onder de caravanners en camperaars is het waterrijk dat ook bekendstaat als het Beierse Meer een aantrekkelijke bestemming.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Chiemsee

Het gevarieerde oeverlandschap laat zich perfect per fiets ontdekken. Wij geven je in totaal zes redenen om te gaan. Hier alvast drie!

Drie van de zes redenen

1

Waterpret

Niets is zo mooi als plezier op en in het water. Met een oppervlakte van ongeveer tachtig vierkante kilometer is de Chiemsee een van de grootste binnenwateren in Duitsland. Het biedt een overvloed aan watersportmogelijkheden. Zwemmen staat boven aan de lijst, gevolgd door kajakavonturen en boottochtjes. Je kunt daarbij kiezen voor je eigen rubberboot, een grotere boot huren of een jacht charteren – inclusief schipper.

De nieuwste sportrage die de Chiemsee heeft bereikt is het stand up paddling. De sport komt uit Hawaï en is afgeleid van de manier waarop Polynesische vissers zich in kano’s op zee bewegen. Naast een redelijk evenwichtsgevoel hoef je voor het staande peddelen niet over speciale vaardigheden te beschikken: ook een succes als je niet zo sportief bent. Je staat rechtop op een surfplank of speciaal paddle board en peddelt als bij het kanoën. De apparatuur is betaalbaar, behoorlijk licht en heeft weinig volume. Dit maakt de sport ook onder camper- en caravanreizigers steeds populairder. Gewoon eens uitproberen!

Informatie: www.sup-chiemsee.de

2

Cultuur en natuur van de buitencategorie

De Beierse koning Lodewijk II hechtte zijn leven lang aan schoonheid. Het is terug te zien in de keuze voor de locatie van zijn pronkgebouwen en de inrichting ervan, kwesties waarmee de excentrieke monarch zich hoogstpersoonlijk zelf bezighield. Een prachtvoorbeeld is het kasteel Herrenchiemsee op Herrenwörth, het grootste Chiemsee-eiland. De geplande drie vleugels hadden de grandeur van Versailles moeten overtreffen, maar helaas kwam het niet zo ver.

De koning stierf in 1886 onder schimmige omstandigheden. Niet veel later werd het onafgebouwde kasteel opengesteld voor het publiek, wat een bezoekersstroom in gang zette die tot op de dag van vandaag niet is opgedroogd. Bezienswaardig zijn vooral de grandioze 98 meter lange spiegelzaal, de slaapkamer en de paradeplaats. Op dit moment wacht Herrenchiemsee samen met andere paleizen op de uitslag van de aanvraag voor de status van werelderfgoed.

3

Kunstenaarskolonie

Een groep jonge schilders voelde zich net als Lodewijk aangetrokken door de charme van het prachtige landschap. Ze stichtten op het nabijgelegen Fraueninsel rond 1825 een kunstenaarskolonie. De geschiedenis van het eiland gaat echter nog veel verder terug, wat te danken is aan hertog Tassilo. Hij bekostigde er in 766 een benedictijnenklooster. Het bestaat tot op de dag van vandaag en werd door koning Lodewijk de Duitser omgebouwd tot een ‘palts’, een verdedigbaar paleis.

Het poortgebouw met de kapellen voor Sankt Michael en Nikolaus zijn er overblijfselen van. In de Nikolauskapelle kun je vroegmiddeleeuwse schilderijen bewonderen. De karakteristieke vrijstaande klokkentoren van de abdijkerk van Sankt Maria is zichtbaar tot in de wijde omgeving.

De regio is ondanks de vele bezoekers ook een belangrijke stop voor trekvogels, die zich in de natte weilanden tegoed doen aan het overvloedige voedsel. De diversiteit van de lokale flora en fauna is indrukwekkend. Zo leven er vijftien verschillende soorten vleermuizen en groeit er waterdrieblad, Europese trollius en primula farinosa aan de waterkant.

In deel 2 van dit artikel geven we je de overige redenen en enkele suggesties voor campings.

Bron: MPS, Tekst en foto’s: Thomas Cernak

Praat mee

Praat mee: Drie redenen vóór de Chiemsee

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht