ACSI FreeLife

Menu

5 tips voor het Kinzigtal (deel 1)

Het Kinzigtal in het Zwarte Woud is een oase van rust waar je mooi kunt wandelen. De Zuid-Duitse regio kenmerkt zich door vakwerkhuizen, een bergmeer, donkere naaldbossen, ambachtelijk werk en nog veel meer.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Kinzigtal fontein

Maar welke plekken zijn zeker een bezoek waard? Vijf tips om door de bomen het bos te zien in het Kinzigtal.

1

Kleurige en levende musea

Hoeden met rode bollen wol uit het Zwarte Woud, wie kent ze niet? De oorsprong van deze Rote Bollenhüte ligt in een klein gebied. Sinds begin 19e eeuw werden ze alleen gedragen door protestantse vrouwen in de dorpen Gutach, Hornberg-Reichenbach en Kirnbach. Nu komen ze alleen nog tevoorschijn op feestdagen en bij traditionele evenementen. Je kunt ze wel het hele jaar door bekijken in het Schwarzwälder Trachtenmuseum (klederdrachtmuseum) in Haslach. Honderd levensechte poppen laten daar verder de enorme verscheidenheid zien van klederdrachten uit het Zwarte Woud.

Een stadswandeling in het centrum van Haslach brengt je naar het ‘Haus Theres’, waar je kunt zien in wat voor klein huis de vrouw des huizes ooit woonde. Beroemd is het nabijgelegen openluchtmuseum Vogtsbauernhof. Daar kun je zes compleet ingerichte boerderijen uit het Zwarte Woud bekijken.

2

Het schilderachtige dal

In 1894 kwam er na zevenhonderd jaar een einde aan transport per houten vlot. Dat dit een belangrijke vorm van bestaan was in deze regio, is nog altijd terug te zien. Langs de bovenloop van de Kinzig tussen Lossburg en Wolfach vind je vlottenmusea, vlottenfeesten en het Flösserpfad (vlottenpad), een 32 kilometer lang themapad. Langs de makkelijk begaanbare trajecten herinneren informatieborden en audiogidsen aan het typische transport van weleer.

Wandelaars die in het brongebied van de rivier nabij Lossburg vertrekken, komen na zo’n drie uur aan bij het kuuroord Alpirsbach. Dit plaatsje is vooral bekend door het centraal gelegen Benediktijnerklooster dat Graaf Adalbert von Zollern in 1095 liet bouwen. De indrukwekkende kloosterkerk St. Nikolaus, een romaanse zuilenbasiliek met drie schepen (langgerekte ruimtes), is rond 1130 gesticht. In vergelijking met gotische kathedralen heeft de met massieve zuilen omringde binnenruimte een plechtig aanzien. Het prachtige zijaltaar met een uitbeelding van Maria door de Duitse beeldhouwer Weckmann is een blijmoedig accent.

De volgende bijzondere etappeplaats is Schiltach, waar het gelijknamige riviertje in de Kinzig uitmondt. De omhoog lopende markt met zijn fraaie gevelhuizen is eveneens de moeite waard.

Deel 2

Zie jij het wel voor je, een vakantie in het Kinzigtal? Houd onze website dan goed in de gaten. In deel 2 lees je wat dit Zuid-Duitse riviergebied nog meer heeft te bieden.

Bron: MPS, Tekst en foto’s: Thomas Cernak

Praat mee

Praat mee: 5 tips voor het Kinzigtal (deel 1)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht