ACSI FreeLife

Menu

12 Duitse stedentips voor je volgende kampeertrip

De Duitse natuur is een paradijs voor kampeerders. Maar de steden ook! Van Kleve net over de grens bij Nijmegen tot Dresden in het oosten: bij deze twaalf Duitse steden kampeer je vorstelijk tussen royale paleizen, groene parken en Unesco-werelderfgoed.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
12 Duitse stedentips_Dresden_Paar_unterwegs_auf_dem_Elberadweg_besichtigt_die_Altstadt_mit_Frauenkirche

1. Hamburg: levendig en industrieel
2. Trier: stad van de Romeinen
3. Koblenz: beroemd uitzicht
4. Kassel: sprookjesachtig
5. Würzburg: zo romantisch
6. Lingen: Oranje-historie
7. Weimar: stad van Sophie
8. Kleve: cultuur en natuur
9. Bad Bentheim: even ontspannen
10. Potsdam: Hollands tintje
11. Dresden: barok en muziek
12. Dessau-Roßlau: verborgen juweel

1. Hamburg: levendig en industrieel

Deze bruisende metropool ligt niet alleen aan de Elbe, in de stad vind je ook nog verschillende meren. Boek een boottocht, wandel langs het water of bestel een koffie met uitzicht op alles wat voorbij vaart, peddelt en supt. Zeker zien: het havengebied met daarin de iconische concertzaal Elbphilharmonie. Of verlies jezelf in Unesco-werelderfgoed Speicherstadt, ’s werelds grootste aaneengesloten pakhuizencomplex. Kamperen kan dicht bij de stad of aan de Elbe, die ’s avonds voor onvergetelijke zonsondergangen zorgt.
Campingtip: Knaus Campingpark Hamburg

12 Duitse stedentips_Hamburg_Binnenalster_mit_Rathaus_und_St._NikolausHamburg. Foto: DZT/Francesco Carovillano

2. Trier: stad van de Romeinen

Trier is de oudste stad van Duitsland en dat voel je aan alles. Loop het centrum in via de Porta Nigra, ’s werelds best bewaard gebleven stadspoort uit de Romeinse tijd. Het is een van de vele Unesco-werelderfgoedmonumenten die Trier rijk is. Aan de Moezel, die door het centrum van de stad stroomt, vind je verschillende campings. ’s Avonds gaat er natuurlijk een fles Riesling open, want je kampeert hier in dé Riesling-streek!
Campingtip: Campingplatz Igel

Germany, Rhineland-Palatinate, Trier - Liebfrauen-Basilika and Dom TrierDe Dom van Trier. Foto: DZT/Francesco Carovillano

3. Koblenz: beroemd uitzicht

Zelfs als je nog nooit in Koblenz bent geweest, ken je ’m vast van foto’s: Deutsches Eck. Op dit iconische punt smelten de Rijn en de Moezel samen. Deze historische plek is ook bekend vanwege het imposante monument van keizer Wilhelm I te paard. Maak een wandeling door de Altstadt, volg de rivierpromenade en vaar vervolgens met het voetgangerspontje terug naar de camping. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op Deutsches Eck!
Campingtip: Knaus Campingpark Rhein-Mosel Koblenz

12 Duitse stedentips_Koblenz_Deutsches_Eck_mit_Moselmündung_in_den_RheinDe Deutsches Eck: waar de Rijn en de Moezel samen smelten. 
Foto: DZT/Francesco Carovillano

4. Kassel: sprookjesachtig

In Kassel duik je in de wereld van sprookjes, sagen en legendes. Dit is de stad waar de gebroeders Grimm, bekend van sprookjes als Hans en Grietje en De wolf en de zeven geitjes, begonnen aan hun beroemde oeuvre. Ook de 600 kilometer lange sprookjesroute Märchenstraße komt door de stad. Kies een kampeerplek uit in Kassel of net daarbuiten, bijvoorbeeld aan de rivier de Fulda. Vanaf de camping kun je ook naar het indrukwekkende Habichtswald-gebergte of het monumentale Bergpark Wilhelmshöhe.
Campingtip: Campingplatz Kassel

12-Duitse-stedentips_Kassel_Blick_von_den_Kaskaden_im_Bergpark_WilhelmshoheKassel. Foto: AdobeStock/Fotobeam.de

5. Würzburg: zo romantisch

Würzburg ligt aan de Romantische Straße, een route vol prachtige landschappen, middeleeuwse stadjes en indrukwekkende kastelen. Een van de bekendste bezienswaardigheden is ook meteen Unesco-werelderfgoed: de Würzburger Residenz, een paleis dat bol staat van de barok- en rococodetails. In de omgeving vind je veel wijnbouw, proef in de stad dus zeker de traditionele Frankenwijn. Je kunt kiezen uit verschillende campings die je de kans geven om te kamperen aan de meest romantische route van Duitsland.
Campingtip: Knaus Campingpark Frickenhausen

12 Duitse stedentips_Würzburg_Weinprobe_im_Weingut_am_SteinWürzburg. Foto: DZT/Jens Wegener 

6. Lingen: Oranje-historie

Lingen is een charmant stadje in het prachtige Emsland. Het heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen, wat te zien is aan de historische gebouwen en schilderachtige straatjes. Van 1597 tot 1702 behoorde het tot het gebied van het Huis van Oranje. Geen verrassing dus dat Lingen aan de beroemde Oranjeroute ligt. Wandel tussen de historische panden en kampeer midden in de stad aan de Ems, bij een kleine waterval buiten het centrum of aan een frisblauw meer.
Campingtip: Camping Blauer See

12 Duitse stedentips_Lingen (Ems)_Lingen_Marktplatz_mit_Rathaus_und_die_Alter_Posthalterei_Lingen. Foto: Lingen Wirtschaft&Tourismus/S. Clemens/M. Horn

ACSI verzekeringen algemeen

Verzekeringen speciaal voor kampeerders!

  • Voor thuis, onderweg en op vakantie
  • Alles goed geregeld bij 1 partij
  • Pakketkorting vanaf 2 verzekeringen
Bekijk de verzekeringen

7. Weimar: stad van Sophie

Volg je de Oranjeroute, dan kom je ook in Weimar. Deze stad staat bol van de geschiedenis en cultuur. Verschillende historische parken en gebouwen, van Goethes tuinhuis tot Schloss Ettersburg, vormen samen het Unesco-werelderfgoed Klassisches Weimar. De stad is ook bekend van alles wat prinses Sophie van Oranje-Nassau heeft gesticht, zoals een hogere meisjesschool en de eerste erkende verpleegstersschool van Duitsland. Zin om te wandelen of fietsen? Volg vanaf een camping in de omgeving de Ilmtal-fietsroute, of bezoek het Schlosspark Tiefurt, een ideale uitvalsbasis voor tochten.
Campingtip: Camping Im Grünen

12 Duitse stedentips_Weimar_Schloss_Belvedere_mit_SchlossparkWeimar. Foto: Stiftung Schloss Friedenstein Gotha/M. Glahn

8. Kleve: cultuur en natuur

Kleve is een mooie stad bij de Duits-Nederlandse grens, niet ver van Nijmegen. Het ligt aan de bijzondere Oranjeroute. Je vindt hier een aantrekkelijke mix van cultuur en natuur. Het imposante kasteel Schwanenburg torent hoog boven de stad uit en biedt een adembenemend uitzicht. Overal in Kleve nodigen camperplaatsen je uit voor een verblijf, of het nu centraal bij het stadscentrum is of rustig gelegen op het platteland, in de buurt van een bos of aan de rustige rivier Altrhein.
Campingtip: Freizeitpark Wisseler See

9. Bad Bentheim: even ontspannen

De burcht van Oranjeroute-stad Bad Bentheim is niet te missen. Omdat je ‘m al van veraf ziet, maar ook omdat de pronkkamers echt een bezoek waard zijn. In deze prachtige vertrekken logeerde koningin-regentes Emma regelmatig. Bad Bentheim is ook een kuuroord: in de Bentheimer Mineraltherme vind je verschillende mineraalbaden. Zelfs in de winter is het buitenbad aangenaam warm! Kamperen in de stad? Dat kan, er loopt vanaf de camping een bospaadje naar het centrum.
Campingtip: Camping Am Berg 

Oranjeroute

Koninklijk kamperen? Dat kan bij campings die aan de Oranjeroute liggen. Deze 2.300 kilometer lange route die dwars door Duitsland loopt is vernoemd naar het Nederlandse koningshuis Oranje-Nassau. Je komt langs charmante dorpen, majestueuze kastelen en plaatsen met koninklijke allure. Je ziet bekende steden als Weimar en Dresden met andere ogen, en ontdekt verborgen juwelen als Dessau-Roßlau. Onderweg worden de Duitse plaatsen gelinkt aan de geschiedenis van de Oranjes. Op de website van het Duits Verkeersbureau vind je alle steden aan deze Oranjeroute en meer informatie over hun historische banden met het koningshuis.

10. Potsdam: Hollands tintje

Zeg je prachtige paleizen en weelderige tuinen, dan zeg je Potsdam. Een echte must-see is het majestueuze slot en park Sanssouci. De link met de Oranjes wordt duidelijk in het Holländisches Viertel: Frederik Willem I van Pruisen, een achterkleinzoon van Frederik Hendrik van Oranje, liet voor de bouw van deze wijk Hollandse kunstenaars en handwerklieden overkomen. Sla Potsdam dus zeker niet over als je de Oranjeroute rijdt. De campings in de omgeving laten je kennismaken met het natuurschoon rond de stad.
Campingtip: Campingpark Sanssouci

12 Duitse stedentips_Potsdam_Markt_im_holländischen_ViertelPotsdam. Foto: DZT/Basel Al Ashkar

11. Dresden: barok en muziek

Dresden ligt in het Dresdner Elbland, een mooi gebied langs de Elbe. Anna van Saksen, de tweede vrouw van Willem van Oranje, is in Dresden geboren. Het barokke Zwinger-paleis, het opvallende operagebouw, de Frauenkirche, het Residenz-slot: volg je de Oranjeroute, trek dan genoeg tijd uit om alles uitgebreid te kunnen bekijken. Met een fietstocht over de Elberadweg zie je veel van de omgeving. Kamperen kan in de stad, aan de oever van de Elbe of zelfs aan de voet van een wijngaard!
Campingtip: Campingplatz Dresden-Mockritz

12 Duitse stedentips_Dresden_Relaxen_am_Elbufer_mit_Blick_auf_die_FrauenkircheDresden. Foto: DZT/Francesco Carovillano

12. Dessau-Roßlau: verborgen juweel

Hoe dat Delfts aardewerk en die schilderijen van Van Dyck en Brueghel in slot Mosigkau in Dessau-Roßlau terechtkomen? Dat is onder anderen te danken aan prinses Henriëtte Catharina van Oranje-Nassau, die in 1659 trouwde met vorst Johan Georg II van Anhalt-Dessau. Sinds dit huwelijk is er een band tussen Nederland en Dessau-Roßlau. Het verklaart meteen waarom de stad een van de stops is op de Oranjeroute.

Maar ook als je de route niet volgt is een stedentrip interessant. Dessau-Roßlau is misschien minder bekend dan andere steden in de omgeving – Maagdenburg, Berlijn, Leipzig – maar barst van de culturele schatten. Bauhaus bijvoorbeeld, met behalve het beroemde Bauhaus-gebouw zelf nog veel meer architectonische Bauhaus-hoogstandjes in de stad én het Bauhaus Museum.

Ook een hoogtepunt is het Tuinenrijk Dessau-Wörlitz, een uitgestrekt parklandschap dat door de bijzondere kastelen, mooi aangelegde tuinen, glinsterende meren, beeldhouwkunst en historische gebouwen de bijnaam Versailles van Midden-Duitsland heeft gekregen. Je kunt kamperen op kleine kampeerterreinen in de stad of kiezen voor een van de grotere campings daarbuiten, in de schilderachtige omgeving van Dessau-Roßlau.
Campingtip: Campingplatz Wassersportfreunde Rodleben

12 Duitse stedentips_Dessau-Roßlau_Oranienbaum-Wörlitz_Zwei_Frauen_auf_einem_Boot_im_Gartenreich_Dessau_WörlitzDessau-Roßlau. Foto: DZT/Julia Nimke

Langs de Elbe

De Elbe slingert langs Dessau-Roßlau en op de fiets kun je de rivier een stuk volgen. De goed onderhouden paden brengen je naar mooie dorpjes, weelderige wijngaarden en uitgestrekte groene velden, waardoor je een glimp opvangt van het lokale leven en de rijke cultuur die deze regio te bieden heeft. Stap onderweg ook af bij het Unesco-biosfeerreservaat Midden-Elbe, een gebied vol ongerepte natuur.

12 Duitse stedentips_Dessau-Roßlau_Elberadweg-Meisterhäuser-Radtourismus-Dessau2(c)Elberadweg.de, Felix MeyerElberadweg. Foto: Elberadweg.de/Felix Meyer

Praat mee

Praat mee: 12 Duitse stedentips voor je volgende kampeertrip

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht