ACSI FreeLife

Menu

Oranjeroute: de Duitse roots van de Oranjes

‘Wilhelmus van Nassouwe ben ik van Duitsen bloed…’ De stamvader van deze Oranjes kwam uit Duitsland, en daarna stroomde nog veel meer Duits bloed in ons koningshuis. Veel plaatsen in Duitsland hebben ‘iets’ met de Oranjes. Freelancer Kees Bregman trad in het Sauerland in de voetsporen van de Oranjes en volgde een deel van de Oranjeroute.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Oranjeroute Duitsland Braunfels

Het Nederlandse koningshuis is populair bij onze oosterburen. Bij gebrek aan een eigen koning omarmen ze graag een Nederlandse koning met een flinke scheut Duitse bloed in de aderen. Als je al die Duitse namen uit de Oranjehistorie ziet, kun je ze geen ongelijk geven. Wie alle Oranje-gerelateerde plaatsen wil bezoeken, zal daar de tijd voor moeten nemen.

Oranjeroute

Er is een Oranjeroute van bijna 3.000 kilometer door Duitsland en Nederland, inclusief bekende plekken als Paleis Het Loo en Paleis Soestdijk. We kiezen voor een van de mooiste stukken van de route in het Duitse deel. Maar waar begin je in hier met een Oranjeroute? In Dillenburg natuurlijk, de geboorteplaats van onze vader des vaderlands. Daar begint op 24 april 1533 de dynastie van ons koningshuis. Willem van Oranje is in Dillenburg beter bekend onder zijn bijnaam Willem de Zwijger. Niet omdat hij nooit wat zei, maar omdat hij een slimme diplomaat was en zelden het achterste van zijn tong liet zien.

Dillenburg leeft duidelijk van het oranjetoerisme. Overal in de straatjes vol vakwerkhuizen worden spulletjes aangeboden die gretig aftrek vinden onder de (vooral) Nederlandse toeristen. De majestueuze burcht torent hoog boven het stadje uit op een 300 meter hoge rots. Geen slecht plekje voor je wieg, als mama tenminste personeel heeft om beneden in de stad boodschappen te doen.

Oranjemuseum

Hoe onneembaar die burcht ook lijkt, een paar brandende Franse kanonskogels bleken in 1760 voldoende om de boel in de fik te zetten. Pas meer dan honderd jaar later werd de slanke Wilhelmsturm op de restanten van het slot gebouwd. In die toren vind je nu het Oranjemuseum. Echt een must voor Nederlandse royalisten, en makkelijk te behappen want alle teksten zijn ook in het Nederlands geschreven.

Hele verhaal

Dillenburg is niet de enige plaats in deze West-Duitse regio die ‘iets’ heeft met de Oranjes. In ACSI FreeLife 6-2017 kom je er nog veel meer tegen.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Oranjeroute: de Duitse roots van de Oranjes

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht