ACSI FreeLife

Menu

De 5 mooiste fietsroutes van Europa

Ieder jaar worden er in Europa nieuwe fietsroutes geopend of gewijzigd. De vijf die we hier aan je voorstellen, waren genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024. ‘Van Gogh Drenthe Fietsroutes’ kwam als winnaar uit de bus.

Auteur
Timo de Boer
Datum
ReactiesReageer
fietsroutes

1.     Van Gogh Drenthe Fietsroutes

De fietsroute van Van Gogh Drenthe (totaal 150 kilometer, zie foto hierboven) laten je kennismaken met het fraaie oerlandschap waar de kunstenaar zich door liet inspireren. Je fietst door speelse akkers met oude brinkdorpen, bossen en drassige veengebieden, waar de natuur weer haar gang mag gaan.

Het thema komt extra tot leven door mooie doorkijkpanelen en een boeiend routeboekje, vol verhalen over Vincent en de tijd waarin hij leefde. Een mooie toevoeging is het net heropende Van Gogh Huis Drenthe, waar je het atelier van Vincent kunt zien. Naast de Van Gogh-plekken zijn er andere bezienswaardigheden, zoals de jaknikkers van Schoonebeek en Veenloopcentrum Weiteveen. Langs de route kom je volop horeca tegen.

2.     Lech Radweg

De prachtige Lech Radweg begint in de vlakke omgeving van Marxheim in Duitsland en eindigt 244 kilometer verder in de Oostenrijkse bergen bij Steeg. De route langs de rivier de Lech voert je door een aantal schitterende stadjes, die behoren tot de beroemde Romantische Straße van Duitsland.

Zo is er de indrukwekkende stad Augsburg, bomvol historie, en een absoluut hoogtepunt is Füssen, stad van de Beierse koningen. Een van de kastelen die je er kunt bezoeken, is het sprookjeskasteel Neuschwanstein. Tijdens de tocht zie je de Alpen steeds dichterbij komen en wordt de rivier de Lech wilder en blauwer. De gastvrije mensen en het heerlijke eten maken de vakantie compleet.

fietsroutes
De prachtige Lech Radweg begint in de vlakke omgeving van Marxheim in Duitsland en eindigt 244 kilometer verder in de Oostenrijkse bergen bij Steeg.

3.     Unionsleden

De Unionsleden is een grensoverschrijdende route van 350 kilometer, van Moss in Noorwegen naar Karlstad in Zweden. Het thema is de Unie (1814- 1905) tussen Zweden en Noorwegen, die een einde maakte aan een korte oorlog tussen de twee landen.

Je fietst langs markante plekken uit de geschiedenis, zoals het Høytorp Fort, dat aan het begin van de twintigste eeuw in Noorwegen werd gebouwd om de Zweden tegen te houden. Onderweg kom je door plaatsjes met historische sluizen en industrieel erfgoed, waar je nu musea en creatieve broedplaatsen vindt. Ook zijn er herinneringen aan de Vikingen.

fietsroutes
De Unionsleden is een grensoverschrijdende route van 350 kilometer, van Moss in Noorwegen naar Karlstad in Zweden.

4.     Cykelleden Skåne

De Cykelleden Skåne voert je over 570 kilometer door het glooiende binnenland van Zweden. De duidelijk gemarkeerde route bestaat uit drie delen die door kruispunten aan elkaar gekoppeld zijn. Je rijdt door de ongerepte natuur met bossen, velden en meren, ideaal voor fietsers die van rust en ruimte houden. Grote prehistorische zwerfkeien sieren het landschap.

Opmerkelijk zijn de kolossale kerken in de kleine dorpen met kneuterige huisjes. Bij Ängelholm, Båstad, Ystad en Lomma tikt de route de kust aan. Dit zijn leuke en levendige stadjes met heerlijke uitzichten over de zee. In deze plaatsen is ook aansluiting op de bewegwijzerde fietsroutes langs de kusten van Skåne.

fietsroutes
De Cykelleden Skåne voert je over 570 kilometer door het glooiende binnenland van Zweden.

5.     La Vélobuissonière

De route La Vélobuissonière loopt van Aleçon naar Saumur. Grotendeels langs het riviertje de Sarthe met een paar gigantische watermolens. Een ongerept stukje Frankrijk met vergeten dorpen. De stad Aleçon is een prachtig vertrekpunt. De monumentale binnenstad is fraai opgeknapt. Te midden van al die rust ligt de drukke stad Le Mans met zijn kathedraal en middeleeuwse straatjes.

Le Mans bruist echt van het leven. Op het einde duikt ineens Saumur onder een kasteel aan de Loire op. Na alle rust fiets je daar ineens tussen alle Loire-fietsers. Sommige stukken zijn flink heuvelachtig, maar andere delen zijn vlak. Er zijn voldoende campings om te overnachten. La Vélobuissonière (250 km) vormt een verbinding tussen de fietsroute Véloscénie, van Parijs naar Mont-Saint-Michel, en de Loire à Vélo. Hierdoor zijn diverse fietsrondes mogelijk.

fietsroutes
Le Mans bruist echt van het leven.

Tip van de redactie

Op de pedalen door Polen.
Een schilderachtige kust, veeleisende bergen, het charmante Mazurische merengebied, bospaden of landweggetjes, weg van de drukte? Als je op de fiets van de Poolse natuur wilt genieten of juist de culturele en historische bezienswaardigheden wilt ontdekken, zijn er vele mogelijkheden. Het is een ideaal land voor fietsers en het netwerk van routes breidt zich jaarlijks verder uit.
polen.travel/nl/beleven/actief/fietsen

fietsroutes
Het is een ideaal land voor fietsers en het netwerk van routes breidt zich jaarlijks verder uit.

Zoek jouw ideale fietscamping
Wil je weten welke campings in Europa het meest geschikt zijn als uitvalbasis voor fietstochten? Zoek dan op eurocampings.eu op het vakantiethema ‘Fietsen bij de camping’.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

Praat mee

Praat mee: De 5 mooiste fietsroutes van Europa

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht