ACSI FreeLife

Menu

Dit is de top 10 Duitse vakantieroutes

Duitsland telt duizenden kilometers aan vakantieroutes met onderweg een schat aan natuur- en cultuurwonderen, fietsen wandeluitdagingen en volop campings. Doe nu alvast inspiratie op en reis straks weer veilig naar Duitsland! ACSI FreeLife trakteert jou op de top 10 van de Duitse vakantieroutes.

Auteur
Timo de Boer
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Duitse vakantieroutes_Duitse Wijnroute

Goed om te weten voordat we je meenemen op de Duitse vakantieroutes: vrijwel alle routes zijn opgedeeld in etappes. Zo kun je dus ook heel eenvoudig zelf een deel van de route kiezen dat je interessant lijkt. En heel veel Ferienstraßen hebben – behalve een route voor de auto, camper of motor – ook een route voor fietsers of wandelaars. Voor een extra sportieve uitdaging kun je dus ook op deze manier Duitsland ontdekken!

1. Deutsche Weinstraße

De Deutsche Weinstraße is 85 kilometer lang en loopt dwars door de Palts. Deze streek in de deelstaat Rijnland-Palts vormt het op één na grootste wijnbouwgebied van Duitsland. Vanaf de Franse grens kronkelt-ie dwars door de Palts langs tientallen kilometers aan wijngaarden naar Bockenheim in het noorden. De Deutsche Weinstraße is een feest voor iedere wijnofiel.

Duitse vakantieroutes_Duitse WijnrouteFoto: Beeldbank Rijnland-Palts

Een na grootste wijnbouwgebied van Duitsland

De Palts is een dunbevolkte streek in het zuiden van de deelstaat Rijnland-Palts en vormt het op een na grootste wijnbouwgebied van Duitsland. Een van de plekken langs de route waar je de regio kan proeven, is Alex Weinlounge. Met een glas riesling, grauburgunder of chardonnay spätlese in de hand kijk je uit over het 180 hectare grote wijngebied van Herxheim am Berg, het hoogstgelegen punt aan de Deutsche Weinstraße.

De Wijnroute is bezaaid met wijndomeinen en historische wijnsteden. Gezien de culinaire lekkernijen, wijnproeverijen en vele historische bezienswaardigheden is het aan te raden om voor deze schilderachtige route enkele dagen de tijd te nemen. Het kasteel van Hambuch, de Rijksburcht Trifels en villa Ludwigshöhe behoren verder tot de hoogtepunten.

De Duitse Méditerannée

De rijke geschiedenis van deze streek is verder zichtbaar in de overblijfselen van Romeinse nederzettingen en ruïnes. Dankzij het milde klimaat – de Palts is een van de warmste en zonnigste regio’s van Duitsland – zijn het met name de bloeiende amandelbomen die je uitnodigen om af of uit te stappen. Je kan er zelfs citroen-, vijgen-, kiwi- en palmbomen tegenkomen.

Ook volop wandelroutes

De Weinstraße loopt zoals gezegd niet alleen langs wijnranken. Aan de route bevindt zich het grootste aaneengesloten bosgebied van Duitsland. In dit Pfälzerwald (Paltserwoud) dat doorloopt tot het noordelijke deel van de Franse Vogezen zijn de Pfälzer Höhenweg, het Pfälzer Waldpfaden de Pfälzer Weinsteig absolute aanraders. Rondom de Donnersberg, midden in het natuurpark en de bossen van het Pfälzerwald, bieden deze drie wandelroutes maar liefst 400 kilometer wandelplezier.

Campings

Kijk voor campings aan de Deutsche Weinstraße op de website van Eurocampings.

2. Romantische Straße

De Romantische Straße is al tientallen jaren een van de meest populaire routes van Zuid-Duitsland. De route voert langs 29 plaatsen, die met bruine borden zijn aangegeven. Een heerlijke route om met caravan of camper of fiets te volgen. Je stapt terug in de tijd en ontdekt statige residenties, hoofse pracht en praal, middeleeuwse vakwerkromantiek, je wandelt rond in barokke kasteeltuinen en je geniet van de meest uiteenlopende vergezichten.

Duitse vakantieroutesDe Romantische Straße ligt vlak bij het beroemde slot Neuschwanstein, dat als inspiratie diende in de Disneyfilm met Doornroosje.

De Romantische Straße loopt door een prachtig landschap dat zich uitstrekt van de Main via de wijnregio Franken tot aan de toppen van de Alpen. Tussen Würzburg en Füssen loopt de route door het idyllische Taubertal, de Nördlinger Ries, het schilderachtige Lechfeld en het mooie Pfaffenwinkel met de Wieskirche in de Beierse hoogvlakte.

Sprookjesachtige kastelen

De route loopt verder langs sprookjesachtige kastelen, omgeven door verschillende meren met op de achtergrond het beschermde natuurgebied van het Ammergebirge. Naast de lange afstand fiets- of -wandelroute vind je vele rondwandelwegen zoals Mainweitblick, Rothenburger Mühlen en Römer un Welfen am Lech.

Kasteel van Doornroosje

Op cultureel gebied is het sprookjesslot Neuschwanstein van Koning Ludwig II een must-visit. Dit is misschien wel het bekendste slot van Duitsland en diende als inspiratie voor het kasteel in de Disneyfilm met Doornroosje. Je kunt dit uitstapje goed combineren met een bezoek aan slot Hohenschwangau. Beide kastelen zijn bereikbaar vanuit het gelijknamige dorpje.

Volg de groene borden

Ook als lange afstand fiets- of -wandelroute doet de Romantische Straße zijn naam alle eer aan. De route is gemarkeerd via groene borden en voert grotendeels over veilige fietspaden of rustige landweggetjes. De route heet D9 en er is een westelijke en oostelijke variant. Voor de wandelliefhebbers is een wandeling in het natuurpark Frankenhöhe aan te raden.

Campings

Voor campings aan de Romantische Straße verwijzen we je door naar de website van Eurocampings.

3. Alleenstraße (lanenroute)

De Deutsche Alleenstraße met een bijna 3.000 kilometer lange dwarsdoorsnede door Duitsland een van de langste routes. Ver weg van de snelwegen word je continu omgeven door knoestige lindebomen, oude kastanjebomen, eiken, berken en esdoorns. Dit is dan ook absoluut de groenste vakantieroute. Je start bij de witte krijtrotsen in het Nationaal Park Jasmund op het eiland Rügen en eindigt op het kloostereiland Reichenau, midden in de Bodensee.

Duitse Vakantieroutes Alleenstraße Insel_Reichenau_Die_Klosterinsel_im_Bodensee_ist_UNESCO_WeltkulturerbeHet eiland Reichenau. Foto:  GNTB/Ben Wiesenfahrt

Het land van de duizend meren

Omdat de route je van noord tot zuid meeneemt door het land, is het landschap erg afwisselend. In het noordelijke deel vind je witte stranden langs de Oostzee, de Mecklenburgse meren en het Nationaal Park Müritz, ook wel het land van de duizend meren genoemd. De ongerepte bossen, wateroppervlaktes, moerassen en weiden vormen een uniek wandel- en fietsgebied. Bovendien kun je in de regio veel historische binnensteden en keizerlijke paleizen bezoeken. Een extra dagje inplannen om de deelstaat Mecklenburg-Vor-Pommeren beter te leren kennen kan dus zeker geen kwaad!

De hoogste berg van Noord-Duitsland

Via het Nationaal Park de Harz – beklim de Brocken: de hoogste berg van Noord-Duitsland –, barokstad Dresden en de feeëngrotten bij Saalfeld slinger je verder richting het zuiden. Stop nog even om te genieten van de aanblik van de Burg Eltz of de Dom van Worms, zie hoe de wijngaarden aan de Rijn langzaam overlopen in de bergen en geniet van de schatten aan de Bodensee. De culturele stad Konstanz, bloemeneiland Mainau en de middeleeuwse benedictijnerkloosters op Reichenau zijn een heerlijk slotstuk van de route.

Campings

Voor een overzicht van campings aan de Alleenstraße kan je terecht op de website van Eurocampings.

4. Burgenstraße (Burchtenroute)

Tijdens de Burgenstraße treed je in de voetsporen van keizers, ridders, jonkvrouwen en prinsessen. Meer dan 70 romantische burchten, sprookjesachtige kastelen en middeleeuwse stadsgezichten staan op je te wachten tijdens je rit van Mannheim naar Bayreuth. Je kunt de route afleggen met je auto (met of zonder caravan) of camper, maar er is ook een goed bewegwijzerde fietsroute. Zo zie je op een sportieve manier nóg meer van de natuur en het landschap.

Duitse Vakantieroutes Burgenstraße Heidelberg_Entlang_der_Burgenstra├ƒe,_Alte_Neckarbr├╝cke_mit_SchlossSlot Heidelberg (op de achtergrond). Foto: GNTB/Francesco Carovillano

Boek een professionele natuurwandeling

Want het zijn niet alleen de kastelen die de show stelen. Ook de omgeving mag er zijn. De Burgenstraße loopt door de wijngaarden in het Heilbronner Land, de mooie streek van Hohenloh en de glooiende Frankenhöhe. Genoeg mogelijkheden dus voor een tussenstop en een lange wandeling. Bijvoorbeeld over de Burgenstraße-Wanderweg of langs de Rothsee, Brombachsee of Altmühlsee. In het Nürnberger Land kun je zelfs een professionele natuurwandeling boeken. In gezelschap van een ranger ga je op een leerzame excursie en ontdek je de fascinerende planten- en dierenwereld.

Terug naar de kastelen. Want daarvoor volg je deze route natuurlijk ook. Ze hebben een bewogen geschiedenis overleefd en koningen, keizers, dichters, denkers en roversbendes gezien. Ieder gebouw of stad heeft zijn eigen sagen, sprookjes of legenden en jij kunt ze ontdekken.

Openluchtvoorstellingen

Barokslot Mannheim, slot Heidelberg, klooster Großcomburg, Burg Hornberg, de Coburg, het oude centrum van Bamberg en het kasteel en de kasteeltuin van Schwetzingen zijn nog maar enkele van de hoogtepunten die je zult zien. En veel gebouwen vormen tegenwoordig het decor voor musea, openluchtvoorstellingen en concerten, of ze worden nog steeds bewoond door adellijke afstammelingen.

Campings

Kijk voor een overzicht van campings aan de Burgenstraße op de website van Eurocampings.

Duitse Vakantieroutes Alleenstraße Quedlinburg_Schlossberg_mit_Stiftskirche_St._ServatiiDe Sint-Servaaskerk in Quedlinburg (Saksen-Anhalt). Foto: GNTB/Michael Bader

Welke Duitse Vakantieroutes mag je nog meer niet missen?

Zit jouw favoriete Duitse Vakantieroute er nog  niet tussen of ben je benieuwd welke routes nog meer de moeite waard zijn? Via het Eurocampings-blog ontdek je ze allemaal. Hieronder vind je alvast een overzicht om welke routes het gaat.

 • Duitse Limesroute | Deutsche Limes-Straße
 • Duitse Sprookjesroute | Deutsche Märchenstraße
 • Oranjeroute
 • Duitse Vakwerkroute | Deutsche Fachwerkstraße

Download de routes op je TomTom

Overigens kan je alle routes ook via de website van TomTom vinden. Kan je de routes meteen downloaden op je navigatiesysteem, wel zo handig!

Praat mee

 1. LK
  Lex Koopmans

  Ik sluit me aan bij Henk. Het minste wat jullie kunnen doen is; de lezer doorverwijzen naar de Duitse website van de overige routes. Als ik nu bovenaan de pagina op de link “Oranje route” klik, wordt ik het “bos” ingestuurd.

  Reageer
  2
  0
 2. HB
  Henk Beltman

  De kop van dit artikel (Dit is de top 10 Duitse vakantieroutes) is veelbelovend, echter er worden maar 4 routes beschreven. Dat is weer teleurstellend.
  Verder wordt er in FreeLife 1-2021 pg 95 vermeld dat hier de 10 routes tot in detail uitgewerkt zouden zijn, compleet met de must-stops, praktische informatie en natuurlijk het gpx-bestand voor het navigatie-systeem.

  Dit alles kom ik op deze pagina echter niet tegen.
  Indien ik via Tomtom doorklik kom ik na enig doorzoeken op de Tomtom-site wel van 9 routes de “kale” gpx downloaden, maar hier staan geen must-stops of andere informatieve punten in.

  Ik ben teleurgesteld dat ACSI veel informatie belooft, die het echter niet waarmaakt. Ik ben geen Tomtom-gebruiker, maar van Garmin, en kom derhalve ook niet op de tomtom-website. De informatie van ACSI hoort m.i. dan ook op de ACSI-website geplaatst te worden.

  Reageer
  3
  0
  1. Timo de Boer

   Op onderstaande worden nog eens totaal 7 routes beschreven: https://www.eurocampings.nl/blog/listing/7-leukste-duitse-vakantieroutes/

   En voor alle Duitse Vakantieroutes kunt u terecht op: https://www.germany.travel/en/nature-outdoor-activities/scenic-routes.html

   Van de Oranje route is helaas geen gpx-bestand beschikbaar.

   Reageer
   0
   0

Praat mee: Dit is de top 10 Duitse vakantieroutes

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht