ACSI FreeLife

Menu

Met je kampeermiddel dwars door de Balkanlanden

Kom jij met camper of caravan nooit verder dan naar Dalmatië in het zuidwesten van Kroatië? Tegenwoordig zijn er speciale camperreizen die verder trekken over de Balkan naar Albanië, Macedonië en Griekenland.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Albanië
Balkan_Meteora

Op het moment van dit schrijven, trekt hij met een kleine groep reislustige gasten met hun campers en caravans door de Balkanlanden. Met ‘hij’ doelen we op Detlef Rohlfs, een Duitse architect die in Turkije woont. Hij reist juist graag in landen die veel mensen links laten liggen vanwege de conflicten die er in het recente verleden speelden.

Camperreizen over de Balkan

Migratie, zo vertelt Rohlfs, veroorzaakt bijna altijd problemen op twee plekken. Op de plaats waar de migranten arriveren en eveneens op de plaats die de migranten verlaten hebben. Zijn remedie: camper-, cultuur- en outdoorreizen. Deze genereren economische bedrijvigheid ter plaatse en leiden daardoor tot een afname van de migratie of voorkomen deze zelfs helemaal, zo luidt zijn credo.

Tot zover de theorie. Heel praktisch heeft Rohlfs met zijn team vele landen verkend, waaronder Albanië, Macedonië en Griekenland, net als Hongarije, Tsjechië, Slovenië, Servië, Turkije en Cyprus. De ervaringen zijn gedocumenteerd met talrijke foto’s en teksten, en te vinden op alaturka.info en camper-route.de.

Camper-cultuurreis in Albanië

We laten even terzijde in hoeverre de Balkanlanden en Noord-Griekenland met het oog op klimaat en infrastructuur te vergelijken zijn met de klassieke overwinteringsbestemmingen voor camperaars, zoals in het zuiden van Spanje. Aantrekkelijke bestemmingen zijn het evenwel allemaal als je je verdiept in Rohlfs concept van reizen.

Camping Legjenda in Shkodër in Albanië is de verzamelplaats. Shkodër ligt afhankelijk van de route 175 tot 220 kilometer van Dubrovnik. Van daaruit gaat de ‘camper-cultuurreis’ via Tirana, Durrës en Elbasan in Albanië naar Struga en Ohrid, en dan verder naar Stobi, Bitola in Macedonië en Vergina, Meteora en Thessaloniki in Griekenland. De reis begint de eerste dag met een wandeling naar het Kasteel van Rozafa, met daarna een stadswandeling onder begeleiding van een Duits sprekende gids. In het voetgangersgebied van Shkodër is te zien dat een hele straat met Ottomaanse bebouwing wordt gerestaureerd. Voor de volgende dag staat er een fietstocht naar de Ottomaanse brug Ura e Mesit op het programma, een bogenbrug van natuursteen uit de 18e eeuw.

Venetiaans

In het bergdorp Tamara wordt gepauzeerd: gegrilde verse forel. Een boottocht op het stuwmeer Vau-Deja voert de deelnemers langs het eiland Shurdhah met de ruïnes van een middeleeuwse nederzetting. Onderweg naar Tirana bezoekt de groep het Kasteel van Krujë. Daar is tussen de overblijfselen van deze middeleeuwse vesting het Skanderbegmuseum gebouwd.

De volgende etappe van de reis voert naar Tirana waar we op de camperplaats van Hotel Baron parkeren, een prima uitvalsbasis om de hoofdstad van Albanië te verkennen. Een wandeling voert ons naar een grote druipsteengrot en een excursie naar de havenstad Durrës met een Romeins amfitheater en de Venetiaanse stadsmuren met een Venetiaanse kanontoren.

Meteora-kloosters

Camping Rino in Struga ligt al in Macedonië en wel aan de oever van het meer van Ohrid. Dit is het op een na oudste meer ter wereld. Excursies voeren naar een Romeins theater, het klooster Sveti Naum, het Prespameer, het nationaal park Galičica en de Romeins-Byzantijnse stad Stobi. Verder op weg naar Meteora in Griekenland is er een tussenstop in Bitola, het vroegere Heraclea Lyncestis met prachtig mozaïek uit de Byzantijnse tijd.

Camping Vrachos in Kastraki is de ideale uitvalsbasis om de beroemde Meteora-kloosters (zie foto 2) te bezoeken. De wegen zijn er prima, maar je kunt deze regio ook heel goed te voet verkennen. Het laatste station van deze campertocht is Camperstop Zampetas in Thessaloniki. De georganiseerde reis eindigt in deze op een na grootste metropool van Griekenland. Wie dat wil, kan vanaf hier door naar zuidelijker overwinteringsoorden. Op de genoemde websites is uitgebreide informatie te vinden die helpt om de tocht zelfstandig te maken.

ACSI Kampeerreizen

Zie jij het wel zitten om met de camper of caravan door Albanië, Macedonië en Griekenland te toeren? Met ACSI Kampeerreizen kan het ook. De 43-daagse kampeerreis telt ruim vierduizend kilometer en wordt twee keer per jaar georganiseerd.

Bron: MPS, Tekst: Stefan Weidenfeld

Praat mee

Praat mee: Met je kampeermiddel dwars door de Balkanlanden

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht