ACSI FreeLife

Menu

Al 50 jaar op reis voor ACSI Kampeerreizen

ACSI FreeLife is nieuwsgierig naar de nieuwste kampeertrends. Daarom stellen we 10 vragen aan beroepskampeerders. Dit keer een gesprek met Elize Franken, al vijftig jaar de drijvende kracht achter ACSI Kampeerreizen, over haar eigen reis bij dé kampeerspecialist.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
ACSI Kampeerreizen_Elize Franken

1. Gefeliciteerd met deze mijlpaal! Hoe ben je 50 jaar geleden bij ACSI terecht gekomen?

“Ik wilde eigenlijk onderwijzeres worden, maar destijds waren er weinig banen in het onderwijs. Ik kwam net van de middelbare school en een studie voor een baan die er niet was, zag ik niet zitten. Mijn ouders kenden oprichter Ed van Reine, de vader van de huidige directeur Ramon. Zo is het allemaal begonnen in 1973.”

2. ACSI is anno 2023 dé kampeerspecialist van Europa, wat trof je aan in 1973?

“Naast de campinggidsen maakten we reisreportages voor het blad Prinses. Nog geen kampeerreizen, maar busreizen met hotels. Dat liep perfect, maar hield op toen Prinses ter ziele ging. Daarna volgde een zware tijd waarin we met een kleine ploeg mensen keihard werkten om de kampeergidsen te vullen en de reistak nieuw leven in te blazen. We besloten om ons voortaan volledig te richten op kamperen en ik werd verantwoordelijk voor ACSI Kampeerreizen. De allereerste kampeerreis in 1985 was naar de Provence en de Rivièra.”

3. Hoe kampeer je zelf?

“Ik kampeerde vroeger met mijn ouders met een tent. Mijn ouders gingen later ook vaak mee met onze kampeerreizen. Zelf kampeer ik incidenteel. Op pad voor de kampeerreizen logeer ik wel eens in accommodaties op campings. Privé ben ik met een groep vrienden kamperend door Griekenland getrokken en op safari in Tanzania sliepen we in de Serengeti heel basic in tenten.”

4. Je reist veel, zowel zakelijk als privé. Wat zijn je favoriete bestemmingen?

“Griekenland is het land waar mijn hart ligt. De voorbereiding van de kampeerreis naar Georgië en Armenië was ook heel speciaal. Door onlusten in de regio en corona ligt deze kampeerreis helaas nog op de plank. Ik vond vooral Armenië indrukwekkend en qua sfeer heel bijzonder.”

ACSI Kampeerreizen_Elzas
Elize in de Elzas.

5. Wat is voor jou de essentie van kamperen?

“Dicht bij de natuur zijn en ontmoetingen, zowel met mensen op de camping als met de lokale bevolking. Hier denken we al gauw in hokjes, maar andere culturen zijn vaak zoveel vrijer en inspirerender dan wij denken. Reizen maakt je een rijker mens.”

6. Hoe is kamperen in jouw ogen in de loop der jaren veranderd?

“Comfort en luxe zijn steeds belangrijker geworden. Veel campings breiden uit met accommodaties ten koste van de kampeerplaatsen. Gelukkig zijn er ook campings die er bewust voor kiezen om klein te blijven. Het ACSI-publiek zoekt over het algemeen campings met niet heel veel reuring.”

7. Wat vind je een mooie ontwikkeling in de afgelopen 10 jaar?

“De coronatijd heeft de mentaliteit veranderd en mensen weer dichter bij de natuur gebracht. Je hebt je eigen stekkie midden in het groen en je kunt altijd een praatje maken. Daardoor is het ook drukker geworden op de camping, ook buiten het hoogseizoen. Dat komt natuurlijk ook door de CampingCard ACSI, waarmee je korting krijgt in het voor- en najaar.”

8. Hoe ziet kamperen er in de toekomst uit?

“Dat hangt er ook van af of vliegvakanties betaalbaar blijven en of mensen uit vliegschaamte minder gaan vliegen. De toeristenindustrie maakt ook veel kapot. Zo zijn er met vakantiecomplexen volgebouwde plaatsen die als de toeristen weg zijn veranderen in spooksteden. Kamperen is van nature een vorm van bewuster vakantie vieren en kan een boost zijn voor kleinschalig toerisme.”

ACSI Kampeerreizen_Elzas

9. Wat is terugkijkend op 50 jaar ACSI de rode draad?

“We hebben pittige tijden meegemaakt en ons er steeds weer bovenop geknokt. Dat is veel waard geweest, ook voor mij persoonlijk. Er gaan dit jaar 86 groepen via ACSI op reis. Het is nog steeds fantastisch om van het begin tot het eind bij zo’n kampeerreis betrokken te zijn. Van het uitzoeken van de reisbestemming en de campings tot de deelnemersreünie in het najaar.”

10. Als je volgend jaar met pensioen gaat valt definitief het doek. Kun je je na 50 jaar een bestaan zonder ACSI voorstellen?

“Ook als ik stop, blijf ik zeker reizen. Mijn expertise zal door ACSI ook nog wel worden ingezet. ACSI voelt als een kindje. In Europa prijken nu bij bijna tienduizend campings de groene ACSI-bordjes bij de poort. Daar ben ik best trots op!”

Paspoort

Elize-Franken

Leeftijd
66

Functie
Productmanager ACSI Kampeerreizen

Hobby’s
Fotograferen, tuinieren, theater, muziek, wandelen en reizen.

Burgerlijke staat
Alleenstaand

Meer weten over ACSI Kampeerreizen?

Elize Franken stippelt onder meer de kampeerreizen die op tv te zien zijn in ‘We zijn er bijna!’ van Omroep Max uit. Over de avonturen van de kampeercaravan op Corsica en Sardinië lees je binnenkort meer in ACSI FreeLife nummer 6. Maar er zijn nog 43 andere ACSI Kampeerreizen. Wil je ook eens mee op reis? Kijk dan op acsireizen.nl

Praat mee

Praat mee: Al 50 jaar op reis voor ACSI Kampeerreizen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht