ACSI FreeLife

Menu

Kies de beste dakairco voor je caravan

Hoogzomer kunnen de temperaturen in je camper of caravan flink oplopen. Een dakairco zorgt ervoor dat je je hoofd koel houdt. In ACSI FreeLife 4-2015 lees je hoe we twee toppers met elkaar vergelijken.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Konzeptvergleich Klimagerate 2014 3

Zweten is verleden tijd, je lekker voelen de toekomst. Daarom plaatsen steeds meer mensen een airco op de caravan of camper. Apparaten geschikt voor montage op het dak passen precies in de veertig bij veertig centimeter grote uitsparing van het kleine dakluik. Montage van zo’n apparaat kan dus snel, goedkoop en ongecompliceerd worden uitgevoerd.

Koel dankzij compressortechniek

Fabrikanten bieden airco’s in verschillende vermogens, afhankelijk van de lengte van de caravan of camper, aan. ACSI FreeLife koos twee dakairco’s geschikt voor caravans of campers met een lengte van ongeveer zeven meter voor een vergelijkingstest: Dometic FreshJet 2200 en de Truma Aventa Comfort.

Beide apparaten werken middels compressortechniek, kosten ongeveer € 2000 en koelen met een koelvermogen van 2100 – 2400 Watt. Om zo goed mogelijk te vergelijken schakelde ACSI FreeLife het onafhankelijke testinstituut van de EDAG uit het Duitse Fulda in.

In de klimaatkamer van de specialisten voor testtechniek en voertuigontwikkeling, moesten de apparaten zich onder de klimaat-omstandigheden van het Italiaanse Triëst, met in de zomer gemiddeld 35 °C en 55 % relatieve luchtvochtigheid, bewijzen. De airco’s werden boven de zitgroep gemonteerd.

Een compleet pakket eigenschappen

Welke eigenschappen moet een goede airco bezitten? Alleen maar een hoge koelcapaciteit? Zeker niet. Autofabrikanten investeren veel tijd en geld om binnen enkele minuten de auto op een prettige temperatuur te krijgen. Dat wil zeggen, dat de temperatuur zo snel mogelijk moet afnemen en op hetzelfde moment het vocht uit de lucht moet worden gehaald, zonder de bestuurder rechtstreeks ijskoude lucht in het gezicht te blazen.

In vergelijking met een personenauto hebben de airco’s in de caravan of camper het vele malen zwaarder. Hier is geen krachtige motor die de compressor aandrijft. Maximale waarden van twee tot drie kilowatt koelcapaciteit is al buitengewoon goed. Daarbij moet de airco niet drie kubieke meter lucht afkoelen, maar 25 kubieke meter of meer.

Wie is de winnaar, Truma of Dometic?

In de test doorstaan de apparaten de test om de temperatuur in de binnenruimte te laten dalen met zes graden met wisselende resultaten. Bij alle andere testonderdelen ontstaat een nek aan nek race tussen Truma en Dometic. Wil je weten wie wint? Lees ACSI FreeLife 4-2015. Bestel ‘m hier of koop ‘m in de boekhandel.

bestel magazine

Nota bene: De Telair DualClima 8400H is een vergelijkbare airco die niet door ons is getest, omdat het apparaat op het moment van testen nog niet op de markt was.

Praat mee

 1. RH
  Ronald Holvoet

  Graag had ik meer geweten over die dak airco voor in mijn sta caravan

  Reageer
  1
  1

Praat mee: Kies de beste dakairco voor je caravan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht