ACSI FreeLife

Menu

De voordelen van ledverlichting

Led is duur, geeft kil licht en past niet in oude fittingen. Mis! ACSI FreeLife laat zien waarom het de moeite is om alle verlichting in je caravan of camper te vervangen door ledlampen.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
1
1
ReactiesPraat mee

Led: zijn naam is klein, zijn  daden benne groot. Ten opzichte van halogeen heeft ledverlichting talloze voordelen. Zo wordt de energie bijna zonder warmteverlies omgezet in licht en wordt de huishoudaccu van je camper of caravan dus minder belast. Bovendien gaan ledlampen een stuk langer mee. In veel nieuwe caravans en campers in het midden- en hogere segment is ledverlichting tegenwoordig standaard.

Waarom ledverlichting?

Heb je een instapmodel of een voertuig dat al eventjes meegaat? Dan is de kans groot dat je halogeenlampen aanknipt. In dat geval is een overstap op ledverlichting absoluut het overwegen waard. Ledlampen zijn hoogeffectieve elektronicachips. Zogenaamde ‘licht-emitterende-diodes’, met als kern een halfgeleidercomponent. Als er in de juiste richting stroom door de diode stroomt, straalt die halfgeleider licht uit. De aanschafprijs van ledverlichting ligt een stuk hoger dan bij de traditionele lichtbronnen, maar de voordelen zijn legio én betalen zich snel uit.

Modellen ledverlichting

Er bestaan verschillende modellen ledlampen om afzonderlijke halogeenspots of gloeilampen te vervangen. Zo komen ronde schijven of ’torentjes’ met een steekfitting in de plaats van oude halogeenpeertjes. Er bestaan zelfs ledbuislampen die je moet vastklemmen.

Complete stralersets zijn te herkennen aan de aanduiding MR. Het getal erachter geeft grootte en diameter aan. Voorbeeld: MR 11 is een straler met vooraan een doorsnede van 3,5 centimeter en een hoogte van 28 tot 30 millimeter (zonder pins). MR 16 is een straler met vooraan een doorsnede van 5 centimeter en een hoogte van 40 millimeter (zonder pins). Bovendien bestaan er ledlampen in de vorm van lichtstrips en zelfklevende strips.

Inbouw ledverlichting

Als je afzonderlijk halogeenlampen door led wil vervangen, is er nog een punt om rekening mee te houden. Losse ledlampen kunnen namelijk loodrecht danwel zijdelings in de lamp worden gestoken. Ook dit wordt met hoofdletters aangeduid:

H (bijv. G4 H): horizontale inbouw, de led heeft side pins en wordt zijdelings ingestoken
V (bijv. G4 V): verticale inbouw, de led heeft back pins en wordt loodrecht ingestoken

In beide gevallen is het raadzaam voor aanschaf de benodigde grootte te bepalen. Bij back pins meet je de afstand van de lampvoet tot de voorkant van de lamp, bij side pins de afstand van de lampvoet tot de tegenoverliggende rand.

Meet weten over de voordelen van ledverlichting? En een stappenplan voor het overstappen op ledverlichting? In ACSI FreeLife 4-2016 lees je erover.

bestel magazine

Praat mee

 1. T
  Th.J.Volkeri

  Mooi artikel over ledlampen. Ik mis echter de opmerking dat je in auto’s met een can-bus systeem je ledlampen moet hebben met hetzelfde wattage. Anders komt er vanuit het systeem continu de waarschuwing dat er één of meerdere lampen defect zijn. Dit geldt ook voor aanhangers/campers. Bij moderne auto’s wordt bij het monteren van een trekhaak ook elektronica gemonteerd zodat ook bij een defecte lamp aan de aanhanger/caravan hiervan melding wordt gedaan.

  Met vriendelijke groet
  Th.J.Volkeri

  Reageer
  1
  0

Praat mee: De voordelen van ledverlichting

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation