ACSI FreeLife

Menu

Goede wifi op de camping, wat kun je doen?

Vandaag de dag wil bijna niemand nog door het leven zonder stabiele internet of wifi ontvangst, zelfs niet op de camping. LTE-antennes maken mobiel surfen mogelijk, zelfs in afgelegen gebieden, maar helaas tegen een hoge prijs.

Auteur
Savannah Bos
Datum
ReactiesReageer
Internet Camping

Smartphone, tablet, laptop en smart-tv, je hebt er doorgaans niet zo veel aan zonder een stabiele internetverbinding. Googelen, uitstapjes plannen of ’s avonds een thriller streamen via Netflix, het lukt allemaal alleen als de ontvangst goed is. WLAN-netwerken (WLAN betekent draadloos lokaal netwerk) op campings zijn echter vaak zo overbelast, vooral ’s avonds, dat met name streaming nauwelijks mogelijk is. En smartphones bereiken vaak de grenzen van hun ontvangst in afgelegen gebieden.

Systemen op het dak van je camper of caravan

Speciale systemen bestaande uit een antenne en een router willen dit probleem oplossen. Ze optimaliseren het LTE-signaal (3G, 4G of zelfs 5G) en hebben – aangezien deze gewoonlijk op het dak van het voertuig worden gemonteerd – het voordeel ten opzichte van de smartphone dat de ontvangst niet wordt verstoord door de aluminium carrosserie van het voertuig. De bekende leveranciers Alphatronics, Ten Haaft, Maxview, Wicar en Travel Vision bieden dergelijke systemen speciaal voor kampeerders aan.

Ze combineren krachtige LTE-antennes met een wifi-antenne, zodat je in je camper of caravan toegang heeft hebt tot internet via mobiele data of – indien beschikbaar – via een bestaand wifinetwerk.

Prijzig

Dergelijke MIMO-antennes (Multiple Input, Multiple Output) maken gebruik van meerdere zend- en ontvangstelementen – meestal is ook GPS-ontvangst inbegrepen – zodat de gegevensstroom via meerdere antennes tegelijk wordt uitgezonden en ontvangen. Maar let op: om de best mogelijke ontvangst in intensief gebruikte WLAN-netwerken te garanderen, zou het systeem moeten worden uitgerust met meerdere WLAN-modules. Denk bijvoorbeeld aan de Oyster Connect van Ten Haaft.

Drie chips, één in de buitenunit, twee in de binnenunit, garanderen een naadloze gegevensstroom om alle eindgebruikers goed te kunnen bedienen. Maar zo’n systeem is wel prijzig. De antennes zenden het ontvangen signaal via een data- of coaxkabel naar de router in het voertuig. De kabels moeten zo kort mogelijk zijn, aangezien het kwaliteitsverlies per meter kabel zeer groot is. De router zet op zijn beurt een WLAN-netwerk op waarop de bestaande eindapparaten zoals smartphones, tablets of notebooks kunnen inloggen.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar het laatste kampeernieuws?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

Sim-kaart

Om de LTE-antenne te gebruiken, is ook een SIM-kaart nodig, die niet in de pakketten is inbegrepen. Wie al een contract heeft voor een mobiele telefoon met een tweede kaart, kan die gebruiken. In de meeste Europese landen zijn de roamingkosten in 2017 afgeschaft, maar je moet wel voor vertrek nagaan of je datavolume voor het buitenland beperkt is en dit indien mogelijk aanpassen. Als je een langere rondreis in een land plant, kunt je ook ter plaatse een SIM-kaart kopen.

Prepaidkaarten zijn in dit geval bijzonder geschikt en zorgen ervoor dat de kosten beheersbaar blijven. In sommige Europese landen zijn de datatarieven lager dan in Nederland. Als je handig genoeg bent, is zo’n systeem best zelf in te bouwen. Kabels, montagebeugels en gebruiksaanwijzingen zijn in de pakketten inbegrepen. Voor de verbinding tussen de antenne en de router is echter een dakdoorvoer nodig.

Dit moet op de juiste wijze worden gedaan en worden afgedicht door een gespecialiseerde werkplaats. De systemen kosten momenteel tussen circa € 600 en € 1.000. Daarnaast zijn er nog de kosten voor de SIM-kaart en eventueel de kosten voor data. Wie series en films wil streamen via bijvoorbeeld Netflix, Disney+, Videoland of Amazon Prime, moet ook rekening houden met maandelijkse abonnementskosten van rond de € 10.

Alphatronics

Het Alphatronics Mobile Connection-pakket bestaat uit drie onderdelen: een multifunctionele antenne, een voor automotive gebruik gecertificeerde router en de webapp voor eenvoudige installatie, bediening en beheer van persoonlijke netwerken. De antenne heeft twee geïsoleerde krachtige antennes (MIMO) voor LTE-ontvangst en een andere antenne voor wifi-ontvangst. Daarnaast kan de antenne ook DAB+, GPS en GLONASS (wereldwijd satellietnavigatiesysteem uit Rusland) ontvangen.

De router is uitgerust met twee SIM-kaartsleuven, zodat kampeerders bijvoorbeeld de tweede kaart van hun bestaande mobiele telefooncontract of een extra prepaidkaart kunnen gebruiken. Als de antenne een bestaand wifisignaal moet ontvangen, werkt de router als een repeater in de auto. Een andere bijzondere functie is ‘load balancing’. Deze regelt het dataverbruik tussen het externe wifinetwerk en de mobiele data. Afhankelijk van de situatie beslist de gebruiker of hij een bestaand wifinetwerk op de camping wil versnellen door mobiele data toe te voegen.

Als de mobiele gegevens uit kostenoverwegingen moeten worden ontzien, kunnen ze eenvoudig traploos worden verminderd. Het Mobile Connectionpakket bestaat uit een buitenantenne, een router, 12 volt-aansluitkabels, montagemateriaal voor de dakantenne en een webapp.

alphatronics.de
Prijs: € 699

Internet camping

Ten Haaft Oyster Connect

Met Oyster Connect heeft Ten Haaft een speciaal antennesysteem ontwikkeld voor internet-ontvangst onderweg in recreatievoertuigen. De mobiele hotspot biedt een stabiel signaal, zelfs tijdens het rijden. De buitenunit bevat zowel een LTE als een dual-band WLAN-module. Elk van deze modules heeft een rechtstreeks aangesloten, speciaal afgestemd antennesysteem dat voor een groter bereik zorgt en niet alleen de volgende radiomast kan bereiken, maar ook die daarna als het LTE-netwerk overbelast is.

De LTE-antenne ondersteunt alle Europese LTE-banden en -providers. Hij heeft een aerodynamisch ontwerp, is twaalf centimeter hoog, 40 centimeter lang en weegt 1,5 kilogram. Ten Haaft raadt het gebruik van een multi-SIMkaart aan, die tijdens de montage in de kaartlezer van de buitenunit wordt gestoken. Op die manier heeft de gebruiker alleen een gsm-contract nodig voor de smartphone en Oyster Connect. Voor het stabiel doorgeven van wifi zorgt het MIMO-systeem met vier antennes voor een goede verbinding op de zowel de 2,4 als de 5 GHz-band. De binnenunit doet dienst als WLAN-toegangspunt met geïntegreerde 2,4 en 5 GHz WLANantennes.

Beide banden werken parallel, zodat verschillende gebruikers met verschillende apparaten tegelijkertijd verbinding kunnen maken op verschillende banden. Het systeem kan via een webinterface worden geconfigureerd. Oyster Connect bestaat uit buiten- en binnenunit alsmede dakdoorvoer, datakabel (geen coaxkabel, die hogere dempingsverliezen heeft), stroomkabel en montageplaat.

ten-haaft.de
Prijs: € 897

Maxview Roam

Maxview heeft Roam ontwikkeld, een krachtige 4G/ wifi oplossing om een stabiele internetverbinding te bieden voor heel Europa, zelfs in regio’s met een zwakke ontvangst. En dat terwijl je op de camping staat of rijdt. De krachtige 4G MIMO-antenne (196 mm lang, 65 mm hoog) ontvangt signalen zelfs op plaatsen waar de smartphone geen ontvangst meer heeft. Kampeerders maken hun eigen hotspot via de router in de caravan of camper. De router is ontworpen om te worden gebruikt met elke serviceprovider en elke SIM-kaart (25 bij 15 mm).

Als alternatief maakt de wifi-functie de ontvangst van een bestaand WLAN netwerk mogelijk. Roam maakt ook gezinsvriendelijk surfen mogelijk. Naast het versleutelen van de persoonlijke hotspot, kan de gebruiker ook bepaalde websites voor kinderen blokkeren.

Maxview Roam kost € 399. Naast de antenne en de router worden een 12 volt-aansluitkabel, een netadapter voor 230 volt, een wandhouder voor de router, een aansluitkabel van 0,8 meter met SMA-stekkers (verlengstukken kunnen apart worden besteld), een ethernetkabel en een gebruiksaanwijzing meegeleverd. Roam kan worden bediend via de Maxview Roam-app, die je gratis kan downloaden in de App Store en Google Play Store.

maxview.de
Prijs: € 399

Internet camping

 

Travel Vision 4G Wifi Connect

Travel Vision biedt ook een ontvangstoplossing voor snel internet onderweg. Travel Vision 4G Wifi Connect bestaat uit een koepel (doorsnede 21 cm x 14,5 cm hoog) op het dak, waarin vier antennes zijn geïnstalleerd – twee LTE- en twee WLAN-antennes (2,4 en 5,0 GHz). Deze ontvangen de bestaande mobiele telefoon- of WLAN-signalen optimaal, versterken ze en verspreiden ze – zowel bij stilstand op de camping als tijdens het rijden.

De signalen reiken tot in de trekauto. De router zet een eigen WLAN-netwerk op waaraan tot tien apparaten aan boord, zoals smartphones, tablets, notebooks en smart-tv’s, zich kunnen verbinden. Bovendien heeft de router ook een LAN-aansluiting. Bij gebruik van het mobiele LTE-netwerk belooft Travel Vision tot 300 Mbit/s download en tot 50 Mbit/s upload. Travel Vision 4G Wifi connect kost.

travel-vision.com
Prijs: € 749

Kathrein Car 150 Wifi Duo

Sinds 2021 is ook de gloednieuwe campingrouter Car 150 Wifi Duo van Kathrein verkrijgbaar. Zijn MIMO-dakantenne is uitgerust met twee LTE-, één GPS- en twee WLAN-ontvangstmodules, die een stabiele internetverbinding garanderen. Via de router en de interne WLAN-antenne, wordt een veilige hotspot opgezet die door alle medereizigers kan worden gebruikt. Hiervoor kun je ofwel een van de twee SIM-kaarten gebruiken, die gemakkelijk bij de router kunnen worden verwisseld, ofwel het WLAN-netwerk ter plaatse.

De sterkte van de beschikbare netwerken kan via de webinterface worden bekeken en er kan met één klik tussen de netwerken worden geschakeld. Alle eindapparaten hoeven zich maar één keer aan te melden en blijven verbonden, zelfs als het netwerk wordt gewijzigd. De Kathrein Car 150 Wifi Duo kost € 599. Het systeem bestaat uit een dakantenne, router, WLAN-antenne, een ethernetkabel, 12 volt aansluitkabel, 230 volt voedingseenheid en installatie-accessoires.

kathrein-ds.com
Prijs: € 599

ATTB Wicar

Antennentechnik Bad Blankenburg (ATTB) lanceert de Wicar. Het is een kleine, compacte LTE-router die in combinatie met krachtige antennes internettoegang via wifi of LAN-kabel, mobiel werken en uitgebreid infotainment mogelijk maakt. Maar het systeem geeft ook toegang tot het thuisnetwerk en GPS-routebepaling. Afhankelijk van het model heeft de hardwarekast verschillende aansluitingen en is hij snel en eenvoudig te installeren.

Het MyWicar-portaal biedt gebruikers een ruimte keuze aan plannings- en configuratiemogelijkheden. Voor kampeerders beveelt Wicar de routermodellen 9004.02, 9009.02 en 9009.03 aan, die tussen de circa € 454,80 en € 858,90 kosten in combinatie met een LTE-antenne en een binnenhuisantenne voor wifi-ontvangst. Zij verschillen in de mogelijkheden en de verbindingen.

Bij de LTE-antenne heeft de klant ook de keuze tussen een buitenantenne (dak) en een raamantenne. Wie de best mogelijke ontvangst wil, kan het beste kiezen voor een dakantenne. Een raamantenne kan een alternatief zijn indien de ruimte op het dak reeds bezet is of indien de gebruiker geen dakdoorvoer wenst voor de HF-coaxkabel tussen de antenne en de router. Volgens Wicar kan een raamantenne de prestaties van een dakantenne echter niet evenaren.

attb.de/wicar
Prijs: € 899

Tv kijken op de camping

Nieuwsgierig of je ook tv kan kijken op de camping? Natuurlijk kan dat! Weten hoe? Dit artikel laat je zien hoe en wat! Vergeet ook niet om dit artikel te lezen waarin we vijf tips geven om meer uit je wifi op de camping te halen.

Praat mee

Praat mee: Goede wifi op de camping, wat kun je doen?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht