ACSI FreeLife

Menu

Fietsen mee? Vergeet het juiste markeringsbord niet

Fietsen achterop de fietsendrager van je camper of caravan, markeringsbord ervoor en klaar is kees. Simpel klusje zou je zeggen. Toch moet je er goed op letten welk bord je gebruikt. Ieder land heeft namelijk zijn eigen regels qua gebruik van markeringsborden. Een boete riskeren wil natuurlijk niemand.

Auteur
Sander Cox
Datum
17
17
ReactiesPraat mee
illustratie markeringsborden

Hoe ver mag de fietsendrager uitsteken? Welk markeringsbord moet je in welk land gebruiken? Met dit soort vragen moet je allemaal rekening houden als je de tweewieler meeneemt naar de camping. ACSI FreeLife zet de eisen om de fietslading te markeren per land op een rijtje. De hieronder genoemde regels gelden voor zowel campers als caravans.

Nederland

Als het fietsenrek meer dan 1 meter uitsteekt naar achteren of 10 centimeter naar links of rechts, is een bord van 50 bij 50 centimeter met 7 centimeter brede diagonale rood/witte banen vereist. In het donker heb je rode verlichting nodig.

Duitsland

Voor een fietsendrager die meer dan 1 meter uitsteekt, gebruik je een rood schild van 30 bij 30 centimeter of een rode vlag van 30 bij bij 30 centimeter. De lading mag maximaal 1,5 meter naar achteren uitsteken. Let er ook op dat de lading aan de voorkant niet mag uitsteken.

Frankrijk

Indien het fietsenrek meer dan 1 meter uitsteekt naar achteren, heb je in Frankrijk een reflecterend bord nodig. ’s Nachts of bij slecht licht moet je de lading daarnaast voorzien van een rood licht. De lading mag maximaal 3 meter naar achteren uitsteken. Net als in Duitsland mag de lading niet naar voren uitsteken.

Spanje

In Spanje heb je een vierkant reflecterend bord van 50 bij 50 centimeter met diagonale en rode en witte strepen nodig. Voertuigen met een lengte van meer dan 5 meter mogen maximaal 2 meter naar voren en 3 meter naar achteren uitsteken. Bovendien mag een lading maximaal 2,55 meter breed zijn en maximaal 40 centimeter aan de zijkant uitsteken.

Italië

Allereerst heb je in Italië een markeringsbord van 50 x 50 centimeter nodig. Dit bord mag zowel van kunststof als aluminium zijn, en moet diagonaal gestreept zijn (vijf keer rood en vier keer wit). In het donker heb je rode verlichting nodig. Bovendien mag een lading rechts of links niet uitsteken.

Houd wel in de gaten dat je in Italië een ander markeringsbord nodig hebt dan in Spanje. In Italië is een aluminium bord met vijf diagonaal rood-witte strepen verplicht, terwijl je in Spanje een markeringsbord nodig hebt van drie strepen.

Portugal

Tot slot Portugal. Hier zijn de regels wat overzichtelijker. Het is toegestaan om de fietsen achter op de camper te zetten. De fietsendrager mag niet uitsteken aan beide kanten van de camper. Een markeringsbord is hier niet nodig.

Praat mee

 1. HR
  Han Richters

  Vreemd, mijn fietsendrager steekt nog geen meter uit, achterop mijn caravan. En toch scheef de anwb een groot bord 70×70 met schuine dikke rode strepen en reflectoren voor! Ik ken so wie so weinig fietsendragers die verder dan 1 meter uitsteken van achteren dan!!

  Reageer
  0
  0
 2. W

  waarom reageert ACSI zelf niet?

  Reageer
  0
  0
 3. EV
  Eric Vanherf

  Klopt niet wat betreft Spanje…de afmetingen die u geeft zijn voor voertuigen enkel bedoeld voor vrachtvervoer. Voor campers en personenwagens gelden andere regels. De lading mag NIET naar voren of opzij uitsteken. Achteraan mag de lading uitsteken max. 15% van de totale lengte van het voertuig bij een ondeelbare lading, en max. 10 % bij een deelbare lading. Er moet altijd een bord geplaatst worden wanneer de lading buiten de perimeter van het voertuig komt (dus ook bij opgeklapte fietsendrager, wanneer deze verder uitsteekt dan de achterbumper). Dit moet een reflecterend, aluminium bord zijn van 50×50 cm met 3 rode en witte diagonale strepen. Wanneer de lading achteraan uitsteekt over de ganse breedte van het voertuig moeten er 2 borden geplaatst worden, één op elke hoek, zodat de strepen een omgekeerde V vormen. In het donker, of bij slecht zicht moet er ook een rode lamp geplaatst worden.

  Reageer
  0
  1
  1. D

   Weet u toevallig of dit voor Kroatië en Slovenië ook geld? Ik vind niets terug op wat voor website dan ook. (Of ik zoek verkeerd) Ik ga morgen denk ik maar uit voorzorg twee 50×50 reflecterende borden/stickers halen. Ik heb een dieselbalk op een fietsendrager gemonteerd. Deze is zwart , dus leek het mij logisch dat er iets op moet.

   Reageer
   1
   6
 4. Jk

  Wij gaan door Duitsland
  Na cz vakantie
  Met de fietse
  Wat moed we voor markeringbord
  Is dat nu verplicht of niet
  Niemand weet het echt

  Reageer
  0
  5
 5. MG
  Marc Goudesone

  en wanneer er een lichtbalk (verlichting, remlichten, mistlicht, richtingsaanwijzers) achteraan het fietsrek hangt is een vierkantbord dan ook nog verplicht?

  Reageer
  17
  15
 6. h

  lekker, één Europa

  Reageer
  2
  2
 7. T

  Zitten in spanje en hebben geen markeringsbord.waar kun je dat kopen?

  Reageer
  0
  0
  1. WA
   Wim Anthonissen

   In elke autobenodigheden zaak of die mega supermarkten, aan de autoafdeling

   Reageer
   0
   0
 8. Liesbeth Louman

  Zijn er ook regels voor reflectieborden in Tsjechië, Polen en Slovenië?

  Reageer
  0
  0
 9. KG
  K. de Groot

  Is dat bord ook nodig als de fietendrager verlichting heeft.??

  Reageer
  2
  0
 10. L
  L.Vissers

  Lang leven de EU !!

  Reageer
  1
  0
 11. TS
  Theo van Stiphout

  Vreemd verhaal over de regels in Italië. De 1e alinea zegt iets,anders dan de tweede. Bij Spanje staat niets over hoever he fietsenrek man uitsteken voordat een markeringsbord verplicht is.

  Reageer
  6
  4
 12. R
  Rinus.Kools

  Wordt het eens geen tijd dat de EU eens zorg draagt voor uniformiteit , je ziet door de bomen het bos niet meer misschien is dit weer een mooie zaak voor het NKC

  Reageer
  5
  0
 13. W

  Wederom vegeten jullie mee te geven dat in Portugal fietsen op de trekhaak niet toegestaan zijn.

  Reageer
  0
  10
  1. H

   Vorig jaar 4 weken door Portugal gereisd met camper(tje) en fietsenrek achterop.
   Nooit enig commentaar gehad. Misschien geluk gehad?

   Reageer
   0
   0
  2. R
   Rinus.Kools

   Het is wel toegestaan om fietsen mee te nemen op de trekhaak mits de fietsen niet breder zijn dan de auto
   Zie ANWB

   Reageer
   0
   0

Praat mee: Fietsen mee? Vergeet het juiste markeringsbord niet

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation