ACSI FreeLife

Menu

Luchtontvochtigers getest

De dagen worden korter en de temperaturen worden lager. Dit weekend gaat zelfs officieel de wintertijd weer in. Het moge dus duidelijk zijn: het wordt kouder. Helaas kan het toenemende vocht dat dit weer met zich meebrengt desastreuze gevolgen hebben voor je kampeermiddel in de stalling. Hoe voorkom je dit?

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
Luchtontvochtigers

Waar het in de zomer afdoende is om genoeg te ventileren, is het ten tijde van de winterstalling noodzakelijk om een luchtontvochtiger aan te schaffen. Er zijn drie methoden om caravan en camper vochtvrij te houden:

3 methoden

1

Chemische druppelsystemen

Deze ontvochtigers halen het water uit de lucht door middel van een sterk hygroscopisch, wateraantrekkend zout. De pekel is wel agressief, dus contact met ogen en huid moet zoveel mogelijk worden voorkomen.
Voordelen: Hoge effectiviteit, geen stroomverbruik, lage aanschafprijs.
Nadelen: Hoge gebruikskosten (navulverpakking), zelf weggooien van ontstane pekel.

2

Regenereerbare ontvochtigers

Deze ontvochtigers werken op basis van siliciumdioxide in de vorm van een wit poeder op fossiele kiezelalgen. Ze halen niet alleen het vocht uit de lucht, maar geven dit vocht bij hoge temperaturen of droge lucht ook weer af.
Voordelen: Hoge effectiviteit, lage aanschafprijs, herbruikbaar zonder verlies van materiaal.
Nadelen: Regeneratie verbruikt energie(kosten).

3

Absorptie ontvochtigers

Absorptie ontvochtigers werken volgens het condensprincipe: het vocht wordt afgedruppeld in een reservoir of permanente afvoer. Dit kan zelfs automatisch geregeld worden, maar heeft dan wel stroom nodig en dient op gezette tijden geleegd te worden. Andere absorptie ontvochtigers hebben een permanente afvoer, wat weer minder bezoekjes aan de stalling vereist.
Voordelen: Hoge effectiviteit, geen afvalstoffen.
Nadelen: Regeneratie vereist (energie)kosten, reservoir moet regelmatig worden gecontroleerd

Meer informatie over de verschillende systemen luchtontvochtigers, benodigdheden en welke merken er beschikbaar zijn, is te lezen in de nieuwste editie van ACSI Freelife (6-2015).

bestel magazine

Praat mee

  1. H

    Hoe krijg je de lucht in je camper zo droog mogelijk al gebruik je ook een luchtdroger de lucht word weer aan gevuld met lucht van buiten met een hoog vocht gehalte. Het lukt je niet

    Reageer
    0
    0
  2. J

    Mijnheer van Dalen, het is belangrijk dat u voor de winterstop alle roosters en sleuven die u in uw caravan kunt vinden goed open houdt. Met de stofzuiger het stof verwijderen. Vergeet vooral ook niet de roosters om de dakluiken. De lucht moet door de caravan kunnen circuleren. Zet kastdeurtjes en klepjes op een kiertje.
    Maak wat ruimte tussen de zitkussens enz. Belemmer de circulatie ook niet door het “stallen” van allerlei kampeerspullen.
    Ik noemde mijn Engelse caravan omdat deze door de ontwerpers een uitstekende ventilatie heeft meegekregen. Ik neem echter aan dat daar ook bij uw caravan wel in is voorzien.
    Ook mijn caravan staat buiten gestald. Ik wens u veel succes.

    Reageer
    0
    0
  3. L

    Dit is een reactie op het schrijven van Joop op 23 oktober 2015.

    U heeft het over uitstekend ventileren van de caravan. Wat moet er gedaan worden aan het optimaal ventileren van een caravan? Welke maatregelen moeten dan genomen worden?
    Ik hoop op een reactie om ook onze caravan die in de winter buiten staat tegen vocht invloeden te beschermen.
    Bij voorbaat hartelijk dank,
    Leo van Dalen

    Reageer
    0
    0
    1. P

      Ik heb een fan in dakraam (MAXXAIR), gebruikt ca 0,2 Amp in de laagste stand, solar cellen houden het makkelijk bij.

      Reageer
      0
      0
  4. j

    Onderschrijf de reactie van peter volledig. Heb in het verleden in mijn caravans vochtvreterkorrels gebruikt. Bij in gebruiknemen van de caravan in het voorjaar trof ik altijd een bakje met water aan. Kennelijk het in de winterstop verzamelde water uit de vochtige lucht in de caravan. Door de ervaringen van meerdere caravanners heb ook ik de proef op de som genomen en ben er 5 jaar geleden toe over gegaan geheel te vertrouwen op de uitstekende ventilatie in mijn Sprite caravan. Na de winterstops is er geen spoor van mufheid of vocht in de caravan te bekennen.

    Reageer
    0
    0
  5. P

    Een goed onderhouden caravan, die goed wordt geventileerd heeft helemaal geen ontvochtigers nodig in een winterstalling. En ook als deze buiten wordt gestald loopt het niet zo’n vaart. Wij hebben meerdere caravans gehad sinds 1990, nog nooit ontvochtigers gebruikt en ook nog nooit een vochtprobleem gehad. Idem bij ons kunststof chalet in het bos. Dat wordt niet gebruikt van november t/m maart. Ook daarin maken wij nooit gebruik van ontvochtigers. Wel is de ventilatie optimaal. Nog nooit een vochtprobleem gehad.

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Luchtontvochtigers getest

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht