ACSI FreeLife

Menu

Proftest: Hobby Ontour 390 SF

De kleinste Hobby Ontour behoort tot de meest compacte toercaravans op de markt. Is de 390 SF op vakantie nog praktisch, of is hij echt te klein? Het uitgebreide antwoord lees je in deze proftest.

Auteur
Sander Cox
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
proftest Hobby Ontour 390 SF

Signalement

Merk
Hobby
Model
Ontour 390 SF
Testjaar
2020
Gewicht
Leeggewicht gemeten 998 kg, leeggewicht fabrieksopgave 962 kg, maximum gewicht 1.350 kg, maximum gewicht (opgewaardeerd) 1.500 kg, laadvermogen (opgewaardeerd) 502 kg
Basisprijs
€ 18.500

Hij ziet er achter bijna elke trekauto gracieus uit, deze kleine Hobby. De opbouw van de 390 SF is smaller dan bij de grotere modellen, maar wel net zo hoog. Van binnen is de Ontour niettemin een volwaardige caravan met alles wat daarbij hoort.

Ruime standaarduitrusting

Sinds 2018 zijn alle Ontour-modellen 2,20 meter breed. De 390 SF is ingericht als toercaravan voor twee personen. Toiletruimte en dinette vinden we achterin, kledingkast en keuken in het midden en een tweepersoonsdwarsbed voorin. Al het noodzakelijke is in de 4,60 meter lange opbouw dus aanwezig.

Zoals elke Hobby beschikt de Ontour over een omvangrijke standaarduitrusting, de testcaravan heeft bovendien nog allerlei extra’s aan boord. De Ontour 390 SF is er vanaf € 18.500. Met de opwaardering van 1.350 naar 1.500 kilogram, de voorbereiding voor een tv, een dakairco en een raam aan de voorzijde, komt de 390 SF uit op € 19.797.

Carrosserie

“Dit is nog eens een handzaam formaat caravan”, zegt carrosserie-expert Rudi Stahl. “Hij ziet er wel uit als een echte Hobby, maar de brede aanbouwdelen komen zo wel vrij fors over.”

Rudi heeft kritiek op de eendelige drager van de achterlichten. Daarmee worden reparaties van kleine schades die bij het rangeren kunnen ontstaan meteen een stuk duurder, omdat je de hele unit moet vervangen. Daarentegen kan Rudi de drievoudige vergrendeling van de klep van de disselbak erg waarderen, evenals de goed bereikbare uitdraaisteunen.

Via het serviceluik rechtsvoor kun je ook grote bagagestukken kwijt onder het bed. De op de bodem gemonteerde leiding voor de warme lucht, is hier goed beschermd. “Hobby gebruikt scharnieren die niet breken als de klep bij het openen eens naar beneden valt. Dat zie ik nog wel eens anders.”

Kijk en lees verder over de Ontour

Na het lezen van dit korte artikel over de Hobby Ontour 390 SF wil jij ongetwijfeld weten wat de experts nog meer is opgevallen aan deze toercaravan. Voor een complete indruk van dit caravanmodel bekijk je hieronder de video én bestel je ACSI FreeLife 6-2020 waarin je het hele artikel vindt met alle ins en outs.

Confidental Infomation