ACSI FreeLife

Menu

Test: Sterckeman Starlett Comfort 450 LJ

Betaalbaar, licht en functioneel ingericht. Dat is de Starlett Comfort-serie van Sterckeman in een notendop. Maar wat bevalt er allemaal wel en niet aan deze Fransman? Tijd voor een inspectie.

Auteur
Jasmin Drinkenburg
Datum
ReactiesReageer
Sterckeman Starlett Comfort 450 LJ

Signalement

Merk
Sterckeman
Model
Starlett Comfort 450 LJ
Onderstel
Schokbrekers, antislingerkoppeling aks 3004
Testjaar
2020
Gewicht
Rijklaar gewicht 987 kg, max. gewicht 1.200 kg, max. opwaardering 1.300 kg, hoogst mogelijk laadvermogen 213/313 kg.
Basisprijs
€17.995

Samen met de instapserie Easy (vanaf € 12.695) en de hoogste Evolution-serie (vanaf € 20.960) vormt de Starlett Comfort het 2020-aanbod van Sterckeman. Deze Franse caravans rollen van de band in het Zuid-Franse Tournon. Het merk maakt deel uit van de Trigano Groep waar ook Caravelair en campermerken als Chausson en Challenger onder vallen.

Kia XCeed

Voor onze testrit met de Sterckeman Starlett Comfort 450 LJ volstaat een relatief lichte trekauto. Voor deze test vormt hij een koppel met de Kia XCeed 1.4 T-GDI. De Starlett Comfort heeft een rijklaar gewicht van nog geen duizend kilogram en mag worden beladen tot 1.200 kilogram.

Beladen en wel zit je daar al gauw aan, laat staan als je met drieën naar de camping gaat. Bovenop de basisprijs van € 17.995 is een verhoging van het maximumgewicht naar 1.300 kilogram (€ 245) voor de meeste kampeerders daarom eerder een must dan een optie. De Starlet Comfort 450 LJ is qua gewichtsverdeling wel mooi in balans, want hij gedraagt zich voorbeeldig achter onze trekauto.

Geen voorraam

Het tweede wat me na de gladde beplating opvalt aan deze caravan is het afwijkende front. Boven de disselbak die je over de volle breedte van de caravan kan beladen, ontbreekt een raam. In eerdere uitvoeringen was de Starlett Comfort nog standaard voorzien van een voorraam maar inmiddels moet je daar – in tegenstelling tot de andere twee Starlett Comfort-modellen – € 395 extra voor betalen.

Voor wie liever zonder open raam slaapt, is dat een overbodige investering. Als ik de caravan binnenstap kom ik er achter dat een extra raam ook raadzaam is om zeker te zijn van licht als je door het weer gedwongen bent binnen te blijven. De 450 LJ telt een achterraam, vier zijramen en twee dakluiken waarvan één in de toiletruimte. Zonder bewolking meer dan genoeg maar als de zon het laat afweten, kan zo’n extra raam erg welkom zijn.

Sterckeman Starlett Comfort 450 LJ_bedden

Grote laadruimte

De 450 LJ telt drie slaapplaatsen. Desondanks nemen de twee éénpersoonsbedden (200 x 85 en 195 x 85 cm) met lattenbodem bijna de helft van de binnenoppervlakte in beslag. Met een tussenplank- en kussen maak je er eenvoudig een tweepersoonsbed van bijna twee meter breed van. Het nadeel van deze tweepersoonsconstructie is wel dat je dan op een lichtschakelaar en een stopcontact ligt.

Onder de bedden kan je in de volledige breedte van de caravan grote bagage zoals je campingstoelen- en tafel kwijt. Om daar bij te kunnen, kan je het serviceluik (100 x 40 cm) aan de buitenkant van de caravan openmaken of een van de bedden met behulp van een gasveer eenvoudig opklappen. Voor de wat kleinere spullen waar je graag wat sneller bij wil zijn, kan je daarnaast ook bij deze ruimte door in de verhoging tussen de twee hoofdeindes een houten deksel op te tillen.

Knusse zithoek

Als je er een tweepersoonsbed van maakt en de zitgroep ombouwt tot extra bed, hou je helemaal weinig leefruimte over. De zithoek is 100 bij 195 centimeter, te smal voor twee slaapplaatsen, maar breed genoeg voor één. Opvallend genoeg is de zithoek 20 centimeter smaller door een opbergvak achter één van de zitbanken.

Overbodig of niet, het maakt de zithoek in elk geval een stuk knusser als je tegenover elkaar zit. Gezien de aanwezige laadruimte – denk alleen al aan de drie bovenkastjes boven de zitgroep en de bagageruimte onder de slaapkamer – vraag ik me af wat de toegevoegde waarde is van dit opbergvak in de toch al kostbare leefruimte van de 450 LJ.

Sterckeman Starlett Comfort 450 LJ_zithoek

Toiletruimte en keuken

De toiletruimte oogt ruim maar als ik binnenstap blijkt dat gezichtsbedrog. De oorzaak: twee in een hoek geplaatste plafondhoge spiegels. Al het noodzakelijke in de vorm van een wastafel, toilet en douche is in elk geval aanwezig. Vraag je je af waar de douchekraan is? Draai aan de kraan van de wastafel en daar is-ie. Een ander punt is de wastafel. In tegenstelling tot de andere twee Starlett Comfort-modellen is deze niet opklapbaar.

Tegenover het sanitair bevindt zich de keuken. Die is net breed genoeg voor een spoelbak en een driepits kookplaat. Aan de rechterzijkant kan je de keuken verbreden met een extra werkblad. Qua oppervlakte is dit extra werkblad iets minder groot dan de spoelbak dus daar schiet je niet heel veel mee op.

Zowel de kookplaat als de spoelbak zijn voorzien van een glazen afdekking, wat dan weer extra werkruimte biedt. De verstelbare kraan is verwerkt in de spoelbak zodat je de beschikking hebt over één egaal werkblad.

Conclusie

Testredacteur Sander Cox: “De Sterckeman Starlett Comfort 450 LJ is qua prijs en kwaliteit een interessant model voor kampeerders die op zoek zijn naar een lichte caravan zonder tierelantijntjes. In de uitrusting en inrichting van het model kom je echter wel wat merkwaardige dan wel eigenzinnige keuzes tegen, zoals het opbergvak achter de zitbank en het ontbreken van een voorraam. Geen probleem als je weerzeker bent en altijd buiten leeft maar wel als je zo nu en dan (al dan niet noodzakelijk) behoefte hebt aan een verblijf in de caravan.”

Tekst: Sander Cox, foto’s: Mario Vos

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel over de Sterckeman Starlett Comfort 450 LJ liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Leeftest Sterckeman Starlett Comfort 450 LJ

Praat mee

Praat mee: Test: Sterckeman Starlett Comfort 450 LJ

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht