ACSI FreeLife

Menu

Leeftest: Hobby Ontour 470 KMF

De Hobby Ontour 470 KMF is de goedkoopste gezinscaravan in het Hobby-aanbod. Voldoet hij aan de behoeften van een gezin met twee jonge kinderen?

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
Hobby Ontour 470 KMF

Signalement

Merk
Hobby
Model
Ontour 470 KMF
Onderstel
Knott-as met rubbervering en oplooprem
Banden
Banden 195/70 R 14 C
Testjaar
2019
Gewicht
Leeggewicht: 1.115 kg, max. toelaatbaar totaalgewicht: 1.350 kg
Basisprijs
€ 21.100

De testcaravan waarmee we op reis mogen heeft een onvervalste gezinsindeling met voorin een tweepersoonsbed, achterin een stapelbed en daartussen de zitgroep, keuken, kast en toiletruimte. Meteen als je door de voordeur naar binnen loert, verschijnt er een glimlach op je gezicht. De vormgeving en kleurstelling zijn modern en de sobere elegantie straalt zowaar luxe uit. Een aangename verrassing, want dat hadden we van een instapcaravan zeker niet verwacht.

Tijdens het inladen merken we wel dat we met een compacte caravan te maken hebben. De bergingen onder het tweepersoonsbed en het stapelbed zijn niet zo handig toegankelijk en de bankbakken zitten vol techniek. Voor kleding zijn er zes bovenkasten en een kledingkast voorzien. Nadat alle bagage een plekje heeft gevonden, vangen we de reis aan.

Een knuffelige 130 centimeter

Het weer is beter dan verwacht en dat is maar goed ook, want in de caravan is de ruimte om te koken en te eten enigszins beperkt. We passen wel met z’n vieren aan tafel, maar ideaal is het niet. Als de kinderen wat groter zouden zijn al helemaal niet, aangezien de wielkast en verwarmingsbuis onder de tafel dan nog meer in de weg zouden zitten. Groot voordeel is wel dat je niks hoeft om te bouwen.

De ruimte om te koken en voor al je keukenbenodigdheden is niet overdadig maar volstaat. De basisuitrusting omvat drie schuifladen, een extra apothekerskastje voor flessen was handig geweest. De bovenkast is onderverdeeld, maar hoge spullen passen er niet in. De koelkast biedt voldoende ruimte maar is vanwege het smalle middenpad niet zo handig toegankelijk.

 Hobby Ontour 470 KMFDe keuken heeft ondanks de compacte afmetingen een mooi werkblad, perfect geschikt om een gezinsmaaltijd te bereiden.

De stapelbedden vallen prima in de smaak bij onze kinderen. Plek om te spelen is er genoeg, zeker als het onderste bed omhoog is geklapt. De ene keer doet het stapelbed dienst als meldkamer of luchthaven, de andere keer als piratenschip. ’s Nachts wordt er uiteraard in geslapen, en goed ook aan de frisse koppies in de ochtend te zien. Alle bedden zijn uitgerust met goede matrassen en een lattenbodem. Voor onze kinderen zijn de bedden perfect van formaat, en ook wij zijn tevreden met ons bed van een knuffelige 130 centimeter breed.

De scheidingswand verhoogt het slaapcomfort niet, omdat hij geluiden amper dempt. Voor kinderen is de wand bovendien lastig te bedienen. Onpraktisch zijn de ventilatieopeningen in het dak die niet geheel kunnen worden verduisterd, waardoor er dus relatief veel licht naar binnen valt. De mooi gevormde open legplanken aan alle bedden daarentegen zijn top.

Krap kleinste kamertje

De toiletruimte van onze testcaravan is zeer compact. De wasbak kan omhoog worden geklapt – al verloopt dat niet geheel vlekkeloos en komen er zelfs schroeven los – maar dan nog schort het aan (been)ruimte op het draaibare toilet. Zelfs met een bescheiden lichaamslengte van 175 centimeter is het onmogelijk om de deur dicht te doen terwijl je op de wc zit, omdat je knieën in de weg zitten.

Voor je sanitaire spullen zoals handdoeken en shampoo is er evenmin veel plaats. Die moeten we deels zelfs noodgedwongen buiten de toiletruimte onderbrengen. Het kleinste kamertje doet zijn naam eer aan. Gelukkig heeft onze camping goede sanitaire faciliteiten.De ramen zijn top. Ze zitten stuk voor stuk precies op de juiste plek en zijn perfect van grootte, zowel voor lichtinval als ventilatie. Ook de horren en verduisteringen zijn in orde. Helaas kunnen de ramen bij het stapelbed niet zo ver open, waardoor de lucht hier minder goed circuleert. In Zuid-Europa zou dat nog wat negatiever kunnen uitpakken. Het mechanisme om de ramen te openen is bovendien niet echt gebruiksvriendelijk, zeker voor kinderen.

Hobby Ontour 470 KMFDe compacte toiletruimte is krap en niet hoogwaardig
uitgevoerd. De wasbak hangt niet al te stevig vast en
de beenruimte is beperkt.

Op die ene enkele slechte dag tijdens ons verblijf testen we de verwarming. Hobby heeft gekozen voor de S 3004 van Truma. Het vermogen van de beproefde kachelklassieker is perfect en de caravan bereikt snel een aangename binnentemperatuur. De bediening via het centrale bedieningspaneel (voor € 180 extra) is echter een behoorlijke uitdaging. Pas nadat we de handleiding hebben bestudeerd, krijgen we de verwarming aan de praat. De rest van de technische apparaten aan boord is prima te bedienen. De complete verlichting stuur je moeiteloos aan via het hoofdpaneel. Persoonlijk zien we overigens liever ook nog schakelaars bij de diverse lampen zelf, zodat je die gewoon ter plaatse aan en uit kunt doen.

Conclusie Hobby Ontour 470 KMF

Testgezin Sauer: “Al met al geven we de Hobby Ontour 470 KMF een ruime voldoende. Wel met de kanttekening dat het interieur met twee grotere kinderen dan die van ons best wel eens te krap zou kunnen zijn. Bovendien zou Hobby hier en daar wat puntjes op de i mogen zetten, waardoor het leefcomfort nog wordt verhoogd.”

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel over de Hobby Ontour 470 KMF liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Leeftest Hobby Ontour 470 KMF

Praat mee

Praat mee: Leeftest: Hobby Ontour 470 KMF

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht