ACSI FreeLife

Menu

Leeftest: Hobby De Luxe 495 WFB

Een actieve kampeerder sleept heel wat spullen mee. En waar laat je kajaks, peddels en andere uitrusting? De Hobby De Luxe 495 WFB weet wel raad met sportieve types.

Auteur
Sander Cox
Datum
Hobby de Luxe

Signalement

Merk
Hobby
Model
De Luxe 495 WFB
Onderstel
Hobby-chassis
Testjaar
2017
Gewicht
Leeggewicht 1.190 kg, max. toelaatbaar gewicht 1.500 kg,
Basisprijs
€ 22.800

Om ons heen wordt vaak gediscussieerd over de zin of onzin van een douche in een caravan. En dan vind je in de Hobby die we testen zelfs een toiletruimte over de hele breedte. Voor ons is het simpel: dat is handig wanneer je een hobby hebt waar je nat van wordt. Zoals kajakken. Dit jaar namen we de kajaks mee naar Friuli in Italië. Bij Dogna lonkt voor ons het wilde water van de Fella. De benedenloop van de rivier en ook het water van de Tagliamento zijn niet alleen voor de wildwaterprofs, ook beginners kunnen hier terecht.

Ruime kastjes en opbergruimtes

Als we naar binnen gaan, valt het op dat de kasten en opbergruimtes lekker ruim zijn. Die is ruim voldoende voor vier weken vakantie, ook met slecht weer. Wel missen we een schoenenvak in de buurt van de ingang. Daarentegen kun je het matras van het bed gemakkelijk omhoogtrekken met een lus, waardoor er een reusachtige bergplaats tevoorschijn komt. Niet alleen schoenen, maar ook campingstoelen en veel andere bagage kun je hierin kwijt.

Elektronische snufjes

De Hobby De Luxe heeft geen eigen accu en is voor elektriciteit dus afhankelijk van camping-stroom. Als de Hobby aan de trekauto is gekoppeld, is het handig om niet alle lampen en stroomverbruikers aan te zetten, want dan trek je de accu van je auto leeg.

Sinds 2013 heeft Hobby allerlei ingebouwde elektronische snufjes. Het interne BUS-systeem maakt het mogelijk elektrische schakelaars individueel te bedienen. Zo kun je het licht dimmen en zelfs op een tijdschakelaar zetten. Wij vragen ons wel af of dit soort foefjes in een caravan nut hebben. Als je ’s avonds een boek leest, doe je het licht uit als je klaar bent. Heb je daarvoor een timer nodig? Maar als je van gadgets houdt, kom je in deze Hobby volledig aan je trekken.

Slotconclusie

Benieuwd naar het hele verhaal over de test met de Hobby De Luxe 495 WFB en de slotconclusie? In ACSI FreeLife 8-2017 vind je het hele verhaal.

bestel magazine