ACSI FreeLife

Menu

Test: Hobby De Luxe 515 UHL

De Hobby De Luxe 515 UHL is een ongebruikelijk model met eenpersoonsbedden en een hefbed. ACSI FreeLife stuurde het vijfkoppige testgezin Leist er mee op reis.

Auteur
Jasmin Drinkenburg
Datum
ReactiesReageer
Hobby De Luxe 151 UHL_caravan

Signalement

Merk
Hobby
Model
De Luxe 151 UHL
Onderstel
Gegalvaniseerd chassis met staaltorsievering en knott-oplooprem
Testjaar
2020
Gewicht
Leeggewicht 1.400 kg, rijklaargewicht 1.452 kg, maximum gewicht 1.600 kg, maximum gewicht na opwaardering 2.000 kg, laadvermogen 148/548 kg.
Basisprijs
€25.400

Twee volwassenen in een caravan is meestal geen enkel probleem. Tel daar drie kinderen bij op en het wordt een stuk lastiger. Als de caravan dan ook nog eens door meerdere kampeergezinnen gebruikt moet worden, is het hek helemaal van de dam. Sinds twee jaar heeft Hobby voor dit soort gevallen een indeling met hefbed.

Ons oog valt op de De Luxe 515 UHL, aangeprezen als een meergeneratiemodel. Eigenlijk heeft dit model een klassieke indeling met eenpersoonsbedden voorin, maar boven de zitgroep achterin zweeft nog een hefbed. Zo kunnen er tot zes personen slapen, al lijkt de caravan ons ook geschikt voor koppels. Het mooie is trouwens: van buiten zie je helemaal niet dat er een hefbed aan boord is. In tegenstelling tot andere merken heeft Hobby de carrosserie niet verhoogd.

Laadperikelen

Onze eerste indruk van de Hobby De Luxe is positief. Het interieur is mooi gevormd en heeft een chique, hoogwaardige uitstraling. Maar helaas moeten we onze mening een beetje bijstellen. Bij het inladen blijkt bijvoorbeeld dat het serviceluik te klein is om grotere bagage van buitenaf in de bedberging te plaatsen, dat moet via de opbouwdeur naar binnen. De bergruimte is vanwege de eenpersoonsbedden bovendien te krap voor grote spullen zoals onze campingtafel.

Hobby De Luxe 515 UHL_interieur

Slapen

De 515 UHL heeft achterin een grote rondzitgroep, waar je met vijven comfortabel kunt eten. Rondom vind je zeven bovenkasten, dus bergruimte is hier voldoende. Het hefbed dat boven de zitgroep zweeft zorgt voor flinke ruimtewinst. Het hefbed is alleen niet heel gemakkelijk te bedienen en vereist ook best wat kracht om het bed omlaag te krijgen.

Eenmaal in positie is het wel een ideale slaapplaats voor grotere kinderen. Nadeel is wel dat de bovenkasten niet open kunnen als het beddengoed nog op het bed ligt. Het hefbed kan dan namelijk niet in de eindpositie worden gebracht.

De twee comfortabele eenpersoonsbedden voorin beschikken in het midden over een uittrekbare lattenbodem, een ideale slaapplaats voor onze kleinste zo tussen ons in. Helaas is die extra lattenbodem van mindere kwaliteit. Meteen de eerste keer bleef hij vastzitten en na enkele dagen brak de voorste lat. Je kan ook de zitgroep ombouwen tot bed. Daar passen dan nog eens twee kinderen in, ook als ze wat groter zijn.

Leeftest Hobby De Luxe 515 UHL_bedienpaneel

Veel voordelen…

De keuken scoort punten met een praktische kook-spoelcombinatie. De kookplaat en spoelbak zijn zodanig gebouwd dat eventueel overkokend vocht rechtstreeks in de spoelbak stroomt. De 150 liter-koelkast met vriesvak voldoet aan alle behoeften en verder is er ook in de keuken genoeg kastruimte, waar je bovendien makkelijk bij kunt. Het enige minpuntje is wellicht het kleine werkblad tijdens het koken.

Een ander pluspunt van de 515 UHL is zonder twijfel de toiletruimte. Ook hier is dankzij de verschillende spiegelkasten en opbergvakken voldoende bergruimte voorhanden. Voor werkelijk al je sanitaire spullen is een goed plekje te vinden. Aan bewegingsvrijheid bovendien geen gebrek in de toiletruimte.

Ook stopcontacten zijn er genoeg in deze caravan. Je kan de verlichting op meerdere manieren instellen via het centrale bedieningspaneel bij de ingang. Heel handig is de wat lager geplaatste schakelaar onder het display, waardoor de kinderen het licht heel makkelijk zelf aan en uit kunnen doen.

Nog wat punten van de De Luxe 515 UHL die ons in positieve zin zijn opgevallen: rondom bovenkasten en open legplanken bij de ouderbedden, de vuilnisemmer met bezem en opbergvakken in de deur en de handige opbergplek voor de ladder van het hefbed. Heel praktisch is bovendien het televisiemeubel bij de ingang.

…maar ook nadelen

Ondanks de korte duur van onze testvakantie (twee weken) gingen er verschillende dingen kapot in de caravan. Behalve het gebroken latje van het bed kwam een slecht bevestigde magneet van het gootsteenkastje los en haperde de vergrendeling van een roldeurtje in de keuken. Uiteindelijk waren we ook niet echt enthousiast over de afwerking van de bovenkasten. Van een van de bovenkasten kwam de bodem los tijdens de rit, ook al zaten er helemaal geen zware spullen in. Die lagen vervolgens verspreid door de hele caravan. Oorzaak: domweg te korte schroeven.

Leeftest Hobby De Luxe 515 UHL_totaalaanzicht

Conclusie Hobby De Luxe

De Hobby De Luxe 515 UHL biedt aangenaam veel bergruimte voor vijf personen, maar blinkt niet uit in bouwkwaliteit en ook het hefbed kan beter. De rijeigenschappen zijn uitstekend, of toch op z’n minst met onze belading. Vooraf waren we bang dat de caravan vanwege het zware hefbed achterin zou slingeren, maar dat bleek totaal niet het geval. Ook minder ervaren chauffeurs kunnen dus prima rijden met deze caravan.

De filosofie achter de specifieke indeling van de 515 UHL snappen we wel. De caravan is echt perfect geschikt voor alle levenssituaties, al zullen zeker niet alle kampeerders gelukkig worden van de kwaliteit van de afwerking.

Tekst & foto’s: Dana Leist

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel over de Hobby De Luxe 151 UHL liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Leeftest Hobby De Luxe 515 UHL

Praat mee

Praat mee: Test: Hobby De Luxe 515 UHL

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht