ACSI FreeLife

Menu

Test: Fendt Saphir 495 SKM

Met de Saphir 495 SKM biedt Fendt een moderne gezinsindeling met een zitgroep in het midden. In deze compacte caravan voelt iedereen zich snel thuis.

Auteur
Jasmin Drinkenburg
Datum
ReactiesReageer
Fendt Saphir 495 SKM_aanzicht

Een Fendt is een Fendt. Was het vroeger vooral een caravan voor stellen, tegenwoordig zien we steeds vaker gezinsindelingen opduiken, ook in de hogere klasse. In de Saphir-reeks zijn ze nog altijd de bestsellers, zoals de 495 SKM met stapelbed, centrale zitgroep en tweepersoonsdwarsbed voorin. We namen er eentje mee op reis voor een trip naar de Breitenauer See in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg.

Eindeloos veel laadruimte

Al op het eerste gezicht belooft de Fendt Saphir een hoogwaardig, functioneel en aangenaam kampeerverblijf te worden tijdens deze trip. Het is een caravan waar fabrieksklaar alles in zit wat je hartje begeert. We beginnen de caravan te beladen, maar er lijkt geen einde te komen aan de bagageruimte in de fietsengarage onder het stapelbed, in de bovenkasten en in de laden.

Vooral de laadruimte onder het stapelbed is erg praktisch. Hier kun je fietsen en andere grote bagagestukken kwijt en je kunt ze goed vastzetten met de rails en sjorogen. We letten er goed op dat bij het beladen het zwaartepunt zoveel mogelijk laag en rond de as ligt. Achter onze trekauto slaat de Fendt dan ook een goed figuur, zowel optisch als rijtechnisch.

Fendt Saphir 495 SKM_onderweg

Dubbel scharnier

Aangekomen bij de Breitenauer See trekt onze caravan meteen de aandacht van andere kampeerders die daar op het terras van het restaurant naast de receptie zitten. We worden vriendelijk ontvangen en mogen een mooi plekje uitzoeken aan de rand van het terrein, in de buurt van een van de moderne en schone toiletgebouwen.

Onze Fendt is snel opgesteld en klaar voor gebruik. Diverse details zorgen voor een aangenaam verblijf. De leeslampen met usb-stopcontacten bijvoorbeeld, maar ook de vele haken en stopcontacten voor het flexibel opbergen en opladen van onze vakantiespullen. De koelkastdeur scharniert aan de linker- en de rechterkant en kan daarmee vanaf beide zijden worden geopend. In de keuken is er voldoende opbergruimte met de laden, de apothekerskast, vakken en kasten. De dakramen kunnen voor een goede ventilatie traploos worden geopend. Alle ramen zijn uitgerust met combirollo’s en makkelijk te bedienen.

Grote stapelbedden

Het moderne en hoogwaardige interieur – in kastanje-houtdecor en ingetogen kleuren voor de stoffering – zorgt voor een aangename sfeer in de Fendt Saphir. Alle kleppen en deuren hebben solide grepen en scharnieren en zijn makkelijk te openen. Op sommige plekken zouden we nog wel een onderverdeling in een kast willen hebben, maar over het algemeen zijn kleding en inventaris goed op te bergen en te bereiken.

Het interieur is door twee vouwbare wanden van stof te verdelen. Zo heb je de keuze tussen een knus woongedeelte of één mooie grote, lichte ruimte. Het tweepersoonsbed is met een goede lattenbodem en een comfortabele matras uitgerust. Dat geldt ook voor de stapelbedden die groot genoeg zijn. De breedte is met 80 centimeter zelfs geschikt voor volwassenen. De centrale dinette is ook om te bouwen tot bed, maar dat is dan slechts een logeerbed.

Fendt Saphir 495 SKM_keuken

Veel vakken

Bescheiden is de grootte van de keuken en van de toiletruimte, die in deze indeling alleen in standaardmaten beschikbaar zijn. Toch kun je er goed mee uit de voeten. In de toiletruimte zijn de bewegingsvrijheid en de zitmogelijkheid maximaal gehouden. Er zijn veel vakken, opbergplanken en kleine kastjes.

De keuken is een prima voorraadkast. In drie laden, twee bovenkasten en een apothekerskast kun je alles makkelijk kwijt. Dat er naast de gecombineerde kookplaat/spoelbak weinig werkruimte overblijft, is bij dit formaat begrijpelijk. Je kunt voor extra werkruimte altijd uitwijken naar de dinette, of de maaltijd buiten voorbereiden.

Licht en frisse lucht is er in de Saphir voldoende. De aanduiding van het niveau in de schoonwatertank is zinvol. Een voorraad van 25 liter is niet te weinig, maar ook niet echt veel. Last but not least: tv-kijken kan vanuit het bed, maar dankzij de zwenkarm ook vanuit de zitgroep. Alleen haalt de arm het niet tot de deur. Ook het geluid van de radio is prima. Fendt gebruikt hier echt goede apparatuur. De familie is het erover eens: iedereen voelt zich prettig in deze Fendt Saphir.

Tekst en foto’s: Oliver Berthold

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel over de Fendt Saphir 495 SKM liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Leeftest Fendt Saphir 495 SKM

Praat mee

Praat mee: Test: Fendt Saphir 495 SKM

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht