ACSI FreeLife

Menu

Leeftest: Bürstner Premio Plus 440 TK

Compact maar toch ruimte genoeg voor zes slapers. Kampeerders Simone en Erik Fischer hebben de Bürstner Premio Plus 440 TK, met daarin zowel stapelbedden als een hefbed, uitvoerig getest tijdens een kanotripje naar het Oostenrijkse Wildalpen.

Auteur
ACSI Peter Parker
Datum
ReactiesReageer
Bürstner Premio Plus 440 TK

Net 13 vierkante meter vloeroppervlak biedt de Bürstner Premio Plus 440 TK. Maar er kunnen wel zes personen in slapen en alleen al daarvoor heb je zo’n tien vierkante meter ligoppervlak nodig. Blijft er dan nog wel ruimte over voor de rest? Jazeker, en wel acht vierkante meter, want de Premio plaatst de slaapplaatsen handig boven elkaar. Voorin staat een klassiek stapelbed voor kinderen, achterin zweeft boven de tot bed om te bouwen zitgroep nog een hefbed.

Door dat hefbed is de Premio Plus iets hoger dan gebruikelijk, wat het ruimtelijke gevoel binnen ten goede komt. De caravan is compromisloos afgestemd op bergruimte voor vier personen. Dat gaat een beetje ten koste van de doorgang in het midden, te wijten aan de toiletruimte en de diepte van de kasten. Je kan elkaar in het middenpad dus niet zo makkelijk passeren. Zodra iedereen eenmaal z’n plekje heeft gevonden, krijg je echter niet het gevoel dat het krap is binnen, ook al zit je er met veel personen.

Het interieur is licht, vriendelijk en tijdloos. De uitrusting is standaard maar geheel in lijn met het instapsegment. Verwarming, toilet en kookplaat komen bijvoorbeeld van de gebruikelijke fabrikanten. Verlichting en stopcontacten zijn in orde.

Bürstner Premio Plus 440 TKDe 440 TK mag dan tot de compacte gezinscaravans worden gerekend, er is zeker ook voldoende bewegingsvrijheid voor vier volwassenen.

Tegen het plafond

De keuken is modern en functioneel. De grote en goed in vakken verdeelde koelkast met vriesvak staat wat hoger, eronder zit een vak waarin je veilig flessen kunt vervoeren. Onder het werkblad met spoelbak en kookplaat zijn drie stevige, zeer brede laden gemonteerd, met degelijk hang- en sluitwerk.

Een bijzonderheidje: in verband met de grotere hoogte van de caravan moeten kleine personen de kleppen van de bovenkasten loslaten bij het openen. Door de krachtige veren knallen de handvatten vervolgens tegen het plafond. Een veer met demper zou hier het puntje op de i kunnen zetten.

Het sanitair bevindt zich in het midden van de caravan en scoort met een goed toilet, een stevig kastje en voldoende licht. De schoonwatertank bevat een praktische 44 liter. Vullen doe je heel conventioneel met een slang of kan. De hele waterinstallatie is tiptop in orde. Goede kranen, een boiler, tweewegventiel – meer heb je niet nodig. Om de watertank schoon te maken, klap je de linkerklep van de rondzit omhoog.

De bergruimte voorin, onder het stapelbed, is goed te gebruiken voor de tafel, stoelen en voortent. Je kunt er heel veel in kwijt. Voor de garagedeur in de zijwand betaal je extra – standaard zit er een bagageluik in – maar hij is voor fietsers echt een aanwinst. Waarom de elektriciteitsverdeler midden in de berging is gemonteerd, is een raadsel.

Inzakkende bank

De in tweeën gedeelde zitkussens zijn een slimme vondst. Zo kun je de rugkussens laten staan en toch de zitbank openklappen. Op de constructie van de zitbank is jammer genoeg bespaard. De ondersteuning van de zitbanken bestaat uit vierkante buizen van aluminium die losjes in kunststof houders rusten. Als twee volwassenen plaatsnemen op de bank, puilt de voorwand uit en kunnen de steunbalken uit hun houders floepen, waardoor de bank inzakt. Nog een belangrijk punt: de deksels van de zitbanken zitten ingenaaid in de zitkussens. Het is dus niet mogelijk om de bekleding te wassen. De zitgroep is groot genoeg voor vier personen.

Ben je met z’n zessen en wil je gezamenlijk binnen eten of bijvoorbeeld een spel doen, dan kan dat ook – mits je er geen punt van maakt om lekker dicht op elkaar te zitten.

Bürstner Premio Plus 440 TKDe zitgroep is groot genoeg om gezellig met z’n allen te tafelen. Het hefbed erboven is niet storend.

Een hefbed is superhandig, omdat je het de volgende ochtend simpelweg tegen het plafond takelt. Het beddengoed is dan ook meteen opgeruimd. Voor twee personen is het ligoppervlak groot genoeg: je slaapt overdwars in een 230 centimeter brede caravan. Het onderste stapelbed is trouwens lang genoeg voor een volwassene. In het bovenste bed past echt alleen een kind.

De klep van de disselbak bleek reden tot ergernis. Om die te sluiten moet je hem eerst ontgrendelen en als je dat vergeet, wat ongetwijfeld weleens zal gebeuren, verbuigt het mechanisme. Het goede nieuws is dat Bürstner dat voor het nieuwe seizoen al heeft aangepast. Daarnaast weigerde de veerondersteuning voor het hefbed af en toe, maar dat kan exemplarisch zijn.

Conclusie

kampeerders Simone en Erik Fischer: “Een paar zaken zouden we in deze Bürstner anders willen zien. Bij het stopcontact boven bij het hefbed hoort een opbergvak en in de toiletruimte ontbreekt een stopcontact voor een scheerapparaat of föhn. Bovendien mag de constructie van de zitbank wel wat steviger zijn. Maar al met al heeft de compacte Premio Plus 440 TK een goede indruk gemaakt op ons vierkoppige reisgezelschap. Als je niet buiten kunt ontbijten, schuif je gewoon het bed omhoog en neem je plaats aan tafel. De basisprijs is in orde, maar de prijs van de testcaravan, uitgerust met twee optiepakketten, pakt voor ons gevoel net iets te hoog uit.”

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel over de Bürstner Premio Plus 440 TK  liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Leeftest Bürstner Premio Plus 440 TK

Praat mee

Praat mee: Leeftest: Bürstner Premio Plus 440 TK

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht