ACSI FreeLife

Menu

Test: Bürstner Lyseo Time T 690 G Limited

Levensgenieters Paul (66) en Enny (67) Kavelaar zijn rasechte caravanners, maar dromen stiekem van het comfort van een camper. Ze testen de nieuwe instap-halfintegraal Bürstner Lyseo Time T 690 G Limited.

Auteur
Jasmin Drinkenburg
Datum
ReactiesReageer
Bürstner Lyseo Time T 690 G Limited_aanzicht

Signalement

Merk
Bürstner
Model
Lyseo Time T 690 G Limited
Testjaar
2020
Gewicht
Rijklaar gewicht: 2.960 kg, maximaal toelaatbaar totaalgewicht: 3.500 kg, laadvermogen: 540 kg
Basisprijs
€75.470

Paul vertelt ons voor vertrek dat het stel erg houdt van comfort, ruimte en degelijkheid. “Een goed bed is daarom ook heel belangrijk voor ons. En het gemak van een huis en auto ineen willen we weleens ervaren. Wij vragen ons af wat het werkelijke verschil is tussen een camper en een caravan tijdens een kampeervakantie. Gaan we de auto als trekker missen? Hoe staan we op de camping; op beton of op mooie grasplaatsen? En ook niet onbelangrijk: hoe gemakkelijk kun je de boel opbouwen en weer afbreken? Spannend allemaal.”

De sportieve striping aan de buitenkant van de Bürstner valt het stel als eerste op. “De grijze cabine en de witte opbouw benadrukken de sportiviteit en maken het tegelijkertijd ook een chic geheel”, vertelt Paul enthousiast. “In vergelijking met een auto-caravancombinatie ziet de camper er ook compact uit”, vult Enny aan.

Instapmodel

De Bürstner Lyseo Time T werd begin 2019 op de CMT in Stuttgart gepresenteerd als een nieuwe instap-halfintegraal van Bürstner. Daar was het model te zien op basis van een Citroën Jumper. Levensgenieters Paul en Enny testen tijdens de TestTour langs Nederlandse en Duitse Hanzesteden echter een Lyseo Time op basis van Fiat Ducato.

Aan de buitenkant laat de Bürstner Lyseo Time T Limited de nieuwe Bürstner dak- en zijwandlijn zien die we al kennen van de Lyseo Time integralen. Standaard is deze goedkoopste reeks ook uitgerust met een brede toegangsdeur. Bovendien zijn bij de Lyseo Time T het dak en de bodem vervaardigd van vezelversterkte kunststof sandwich.

Ook als het stel de camper voor het eerst van binnen bekijkt is het onder de indruk van het lichte en ruimtelijke interieur: “Dit is echt heel mooi. Kijk, die wijnglazen, dat is helemaal aan ons besteed”, roept Enny enthousiast terwijl ze naar de vitrine wijst rechts van de toegangsdeur. “Je kunt er flessen en glazen in kwijt, dat staat erg gezellig”, voegt ze er nog aan toe. “Dat het allemaal kan in zo’n beperkte ruimte. Het is echt prachtig gemaakt!”, vult Paul haar aan.

Bürstner Lyseo Time T 690 G Limited_interieur

Wegdraaibare wastafel

Achter in de camper, boven de garage, vinden ze twee royale enkele lengtebedden met meerzone-koudschuimmatrassen. Met een uitschuifbare lattenbodem en extra matrasdelen is het bed om te bouwen tot een groot tweepersoonsbed. “Ik had gedacht dat het door de hoogte van het bed een beetje benauwd zou zijn om hier te slapen, maar dat viel reuze mee.

Er is genoeg ruimte en ventilatie”, vertelt Enny. “Ze zijn ook gemakkelijk op te maken en je hebt nog genoeg ruimte op er op te zitten.” Enny is ook heel enthousiast over de kasten onder de bedden. “Daar kun je fijn je hangkleding kwijt. Er is sowieso meer dan voldoende opbergruimte. Ook bijvoorbeeld in de traptrede. Een handige plek om schoenen op te bergen.”

In het midden van de camper vinden ze de keuken en de toiletruimte. Laatstgenoemde heeft een wegdraaibare wastafelwand. Een deel van de achterwand wordt daarbij met de wastafel naar het toilet weggeklapt om als afscheiding te dienen tijdens het douchen. Daarmee zijn de meubels beschermd tegen spatwater.

De indeling van de compacte toiletruimte zie je ook terug in andere Bürstner-modellen. “De toiletruimte is echt praktisch en slim ingericht. Als je de wastafelwand wegdraait ontstaat er een behoorlijke doucheruimte waarin je redelijk kan staan en in kan bewegen om je te wassen”, legt Paul uit. “Het is daardoor ook goed schoon te maken na gebruik”, vult Enny aan. Met de watervoorraad van zo’n 125 liter konden de levensgenieters twee dagen vooruit, douchebeurten meegerekend.

Heerlijke zithoek

De bestuurderscabine scoort ook hoge ogen. Naast de grote spiegels en het indrukwekkende front, worden ook de stoelen gewaardeerd: “Het zitcomfort van de stoelen in de bestuurderscabine is heel goed. Het zorgt ervoor dat je ontspannen zit en fit na een lange rit uitstapt. De verstelmogelijkheden van de stoelen zijn legio. Ook de stand van de rug is verstelbaar. De bediening is minder eenvoudig. Je moet jezelf namelijk eerst optillen uit de vering van de stoel om hem dan vast te zetten in de juiste positie”, vertelt Enny. “Als je de stoelen omdraait, kun je op z’n minst met z’n vieren zitten. Het is heerlijke zithoek.”

Bürstner Lyseo Time T 690 G Limited_zithoek

Ook met de keuken is ze in haar nopjes: “Ik kan in de houder aan de wand mooi de cupjes van mijn Nespresso kwijt. Daar maken we heel veel gebruik van.” Leuk detail boven de toegangsdeur is het magnetische bord waar je leuk je ansichtkaartenverzameling op kunt hangen. Of gezellige foto’s van je (klein)kinderen. Enny en Paul hangen er ansichtkaarten op waarvan ze er in iedere Hanzestad eentje kopen.

Extra opties Bürstner Lyseo Time

De camper van het testteam Levensgenieters is ook uitgerust met het Fiat Design Pakket. Daarin zit onder andere navigatie en zijn de cabinestoelen aangepast aan het design van de rest van de camper. Verder is de camper ook voorzien van het Licht Pakket, wat sfeervolle verlichting oplevert in de halfintegraal. “De verlichtingsmogelijkheden zijn riant. Alles is in led uitgevoerd. Je kan door meer of meer lampensets aan te doen meer licht of gezelligheid creëren. Het is alleen jammer dat je de led’s niet kunt dimmen.”

Het zoeft en zoemt

Na twee weken toeren langs de Hanzesteden zijn Enny en Paul het er helemaal over eens dat het reizen met de camper heel comfortabel is. “We hoeven geen pootjes uit te draaien, we hoeven niet aan te koppelen. Het is een kwestie van de motor staten en vertrekken. Binnen twintig minuten kun je weg zijn terwijl we met de caravan vaak wel een uur bezig zijn. Dat is ideaal!”, vertelt Paul. Hij is ook erg tevreden over de Fiat Ducato met 140 pk die als basis dient voor de Bürstner Lyseo Time T.

Paul: “Het is een lekker motortje die Fiat. Hij zoeft en zoemt, dat is lekker. Het schakelt goed en veert goed. Wat me opviel én meeviel is dat het binnenin heel stil is tijdens het rijden. Als je alle spullen goed hebt opgeborgen, hoor je niks. Dat maakt het rijden heel comfortabel en vergelijkbaar met een gewone personenauto. De hoge zit is fijn en geeft je het gevoel controle te hebben op de weg.”

Bürstner Lyseo Time T 690 G Limited_onderweg

Conclusie

Testteam Levensgenieters: “Een camper is voor ons de ultieme handigheid gebleken. Het wonen, slapen, koken, sturen en reizen in één cabine is een bijzonder plezierige ervaring als je dit voor het eerst meemaakt. Het geeft je een ‘alles bij de hand’- gevoel. Het reizen met een camper heeft onze verwachtingen overtroffen. Deze indeling bevalt ons erg goed. Je kunt er heerlijk vakantie in houden. De caravan inruilen voor een camper is een duidelijke optie voor ons geworden.”

Tekst: Katinka Schippers, foto’s: Siebold Freeke

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel over de Bürstner Lyseo Time T 690 G Limited liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Leeftest Bürstner Lyseo Time T 690 G Limited

Praat mee

Praat mee: Test: Bürstner Lyseo Time T 690 G Limited

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht