ACSI FreeLife

Menu

Zonnepanelen op je caravan

Met de caravan lekker op weg naar de zon, dat is voor veel Nederlanders de ultieme vakantie. Caravans worden steeds luxer en zijn voorzien van allerlei elektrische apparaten voor het gemak van de vakantieganger. Dit vereist echter ook dat je steeds meer energie nodig hebt. Dat kan een reden zijn om zonnepanelen te plaatsen op het dak van de caravan. Maar ook als je duurzamer wilt kamperen, zijn zonnepanelen een goede keuze. Het is absoluut de investering waard, zeker wanneer je regelmatig weggaat met je caravan.

Auteur
Esther Schaap
Datum
Zonnepanelen caravan

Voor de aanschaf van de zonnepanelen

Voordat je overgaat tot aanschaf van zonnepanelen is het wel belangrijk om te bepalen welk type geschikt is voor een caravan. Zo moeten ze bijvoorbeeld niet al te groot van formaat zijn en ze moeten niet te zwaar zijn. Daarnaast is het het overwegen waard om één of meerdere accu’s aan te schaffen. Zonder accu kan de opgewekte stroom namelijk nergens bewaard worden. Hoewel sommige apparaten wel het vermogen hebben om een teveel aan stroom op te slaan, is dit niet altijd het geval. Door een accu aan te schaffen ben je ervan verzekerd dat er geen stroom verloren gaat. Ook wordt stroom opgespaard, zodat je niet zonder elektriciteit komt te zitten als de zon zich een paar dagen niet laat zien. Want ook dat kan gebeuren. Bedenk wel dat accu’s een behoorlijk gewicht kunnen hebben. Zeker als je van plan bent om meerdere accu’s aan te schaffen moet je hier rekening mee houden. Geef de accu’s daarom een plekje onder in de caravan. Zo voorkom je dat de caravan aan de bovenkant erg zwaar wordt.

Het plaatsen en monteren

Bedenk waar op het dak je de zonnepanelen precies wilt hebben. Het is raadzaam om de panelen op het horizontale gedeelte van het dak te plaatsen. Plaats je ze op een schuin gedeelte dan zal er minder energie worden opgewekt. Bovendien moet je rekening houden met het feit dat de bedrading van een zonnepaneel over het algemeen niet erg lang is. Plaats de dakdoorvoer dus niet te ver van het zonnepaneel af. Daarnaast is het slim om de dakdoorvoer vlak boven een kast te plaatsen, zodat de bedrading goed weggewerkt kan worden. Wanneer je het zonnepaneel installeert, kun je dit het beste doen op een aluminium of kunststof profiel. Op deze manier heeft het paneel ruimte om te ventileren en kan je het paneel gemakkelijk verplaatsen naar een nieuwe caravan mocht dit nodig zijn.

Milieubewust

Zonnepanelen bieden niet alleen een slimme oplossing, maar ze zijn met het opwekken van groene energie ook nog eens milieuvriendelijk. Wie weet maak je in de toekomst zelfs gebruik van een elektrische trekauto voor een nog groenere vakantie!

Meer lezen over het installeren van zonnepanelen op je caravan? Klik hier.

Heb jij al zonnepanelen op het dak van je caravan, of zou je die in de toekomst wel willen monteren? Laat een reactie achter! Wij zijn benieuwd hoe jij dat zou aanpakken.