ACSI FreeLife

Menu

Zonnepanelen op je caravan

Met de caravan lekker op weg naar de zon, dat is voor veel Nederlanders de ultieme vakantie. Caravans worden steeds luxer en zijn voorzien van allerlei elektrische apparaten voor het gemak van de vakantieganger. Dit vereist echter ook dat je steeds meer energie nodig hebt. Dat kan een reden zijn om zonnepanelen te plaatsen op het dak van de caravan. Maar ook als je duurzamer wilt kamperen, zijn zonnepanelen een goede keuze. Het is absoluut de investering waard, zeker wanneer je regelmatig weggaat met je caravan.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
5
5
ReactiesPraat mee
Zonnepanelen caravan

Voor de aanschaf van de zonnepanelen

Voordat je overgaat tot aanschaf van zonnepanelen is het wel belangrijk om te bepalen welk type geschikt is voor een caravan. Zo moeten ze bijvoorbeeld niet al te groot van formaat zijn en ze moeten niet te zwaar zijn. Daarnaast is het het overwegen waard om één of meerdere accu’s aan te schaffen. Zonder accu kan de opgewekte stroom namelijk nergens bewaard worden. Hoewel sommige apparaten wel het vermogen hebben om een teveel aan stroom op te slaan, is dit niet altijd het geval. Door een accu aan te schaffen ben je ervan verzekerd dat er geen stroom verloren gaat. Ook wordt stroom opgespaard, zodat je niet zonder elektriciteit komt te zitten als de zon zich een paar dagen niet laat zien. Want ook dat kan gebeuren. Bedenk wel dat accu’s een behoorlijk gewicht kunnen hebben. Zeker als je van plan bent om meerdere accu’s aan te schaffen moet je hier rekening mee houden. Geef de accu’s daarom een plekje onder in de caravan. Zo voorkom je dat de caravan aan de bovenkant erg zwaar wordt.

Het plaatsen en monteren

Bedenk waar op het dak je de zonnepanelen precies wilt hebben. Het is raadzaam om de panelen op het horizontale gedeelte van het dak te plaatsen. Plaats je ze op een schuin gedeelte dan zal er minder energie worden opgewekt. Bovendien moet je rekening houden met het feit dat de bedrading van een zonnepaneel over het algemeen niet erg lang is. Plaats de dakdoorvoer dus niet te ver van het zonnepaneel af. Daarnaast is het slim om de dakdoorvoer vlak boven een kast te plaatsen, zodat de bedrading goed weggewerkt kan worden. Wanneer je het zonnepaneel installeert, kun je dit het beste doen op een aluminium of kunststof profiel. Op deze manier heeft het paneel ruimte om te ventileren en kan je het paneel gemakkelijk verplaatsen naar een nieuwe caravan mocht dit nodig zijn.

Milieubewust

Zonnepanelen bieden niet alleen een slimme oplossing, maar ze zijn met het opwekken van groene energie ook nog eens milieuvriendelijk. Wie weet maak je in de toekomst zelfs gebruik van een elektrische trekauto voor een nog groenere vakantie!

Meer lezen over het installeren van zonnepanelen op je caravan? Klik hier.

Heb jij al zonnepanelen op het dak van je caravan, of zou je die in de toekomst wel willen monteren? Laat een reactie achter! Wij zijn benieuwd hoe jij dat zou aanpakken.

Praat mee

  1. d

    hoeveel zonnepanelen is men nodig voor 10 kw of ca 300watt per dag ik hoor het graag via mail adres matroos2000@outlook.com

    Reageer
    0
    0
  2. i

    Graag de prijs van zonnepanneel op caravan

    Reageer
    0
    0
  3. E Goddijn

    Ik gebruik al ruim 12 jaar een zonnepaneel, 85watt piek vermogen. Eerst op een vouwwagen met hard dak nu op een caravan. In de vouwwagen tijd stond ik haast nooit aan de 230V paal. In combinatie met een eenvoudige omvormer 12V-DC naar 230V-AC kon ik goed uit de voeten. Opladen batterijen, verlichting en ook een laptop toen nog 80watt via een 12V voeding unit.
    Nu in de caravan gebruik ik de mover accu type AGM Yellowtop 75. In principe probeer ik aan de 230V voeding te staan, beschikbaarheid over de hele camping is toch wel verbeterd. Indien niet aan de 230V voeding vaak op doorreis dan gebruik ik voor de grotere gebruikers gas, ijskast, warmwater met fluitketel voor koffie etc. Ik heb nu een wat grotere zuivere sinus omvormer. Via een relais kan deze de hele caravan voeden. Waarbij buiten voeding automisch prefereert, wel wakker blijven wat betreft het gebruik. Daarmee laad ik alle batterijen telefoon, tablet, laptop, foto camera. Een aantal met USB kan natuurlijk ook direct op 12V, heb je geen omvormer nodig. Caravan verlichting heb ik omgezet naar LED. Nadeel van LED direct op 12V accu is dat de accuspanning hoger is dan 12V vaak 13,5 tot 14V. LED’s houden daar niet van en gaan dan vaak relatief gauw stuk. Als ik niet aan de 230V sta laat ik daarom de verlichting via de omvormer toch op de standaard caravan voeding 230V-AC naar 12V-DC staan. Alleen de standaard accu lader zet ik uit om “rond pompen en langzaam leeglopen” te voorkomen.
    Ik heb zomers met zon voldoende capaciteit om ook ongeveer één fiets accu per dag voor een e-bike te laden. Incidenteel een flinke verbruiker kortstondig kan ook.
    Een eenvoudige indicatie van de accu spanning beperkt het risico van lege accu, hoewel een AGM veel kan hebben.
    Ook heerlijk als ’s ochtends de boormachine accu bij het pootjes indraaien (bijna) leeg gaat dan heb ik na de lunchpauze weer een volle boormachine accu.

    Mijn accu alweer 8 jaar heeft natuurlijk niet het eeuwige leven. Ik zou wel over willen t.z.t. naar een Lion accu maar: deze hebben vaak een eigen lader nodig 230V-AC, die dus ook een bepaalde laad vermogen vraagt. Als een zonnepaneel dat vermogen niet levert heb je dus een probleem.
    Ik zou daarom wel willen weten heeft iemand ervaring met en is er een goede oplossing voor een Lion accu op een zonnepaneel?

    Reageer
    0
    0
  4. GP
    Guus Peltenburg

    Ik heb jaren gebruik gemaakt van zonnepanelen. De genoemde voordelen zijn waar. Toch zijn er ook nadelen. Het gewicht van een accu en paneel kunnen een probleem zijn voor de laad capaciteit bij oudere caravans. Je kan alleen nog maar 12v apparatuur gebruiken. Veel stallingen zijn te donker om tijdens niet gebruik te laden. Ook moet de accu uit de caravan in veel stallingen. Maximaal laden kan alleen bij 8 uur zonnig weer.

    Reageer
    0
    0
  5. JO
    J. van Oudenaaren

    Wij hebben reeds 15 jaar zonnepanelen ( 2 stuks) op onze caravan. Het geeft je veel vrijheid, je kunt gaan staan waar je wilt en bent niet afhankelijk van een elektra aansluiting.
    Alleen de koel/vries combinatie trekt te veel stroom, deze zetten we dan ook op gas. In deze 15 jaar hebben probleemloos genoten, en nog steeds, van dit comfort.

    Reageer
    7
    0

Praat mee: Zonnepanelen op je caravan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht