ACSI FreeLife

Menu

Zelfvoorzienend camperen

Dagen achter elkaar kamperen op een verlaten strand zonder dat je iemand tegenkomt. Welke camperaar droomt daar niet van. Maar hoe zorg je er voor dat je gerust een paar dagen op pad kunt, zonder dat je het risico loopt zonder stroom te komen staan in niemandsland?

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
camperbergen

Alle technische systemen aan boord werken op stroom. Denk alleen al aan verlichting, radio, waterpomp, koelkast en de schotelantenne. Als je camper niet is aangesloten op een externe stroombron, worden al deze apparaten gevoed door de huishoudaccu. Je moet er kortom voor zorgen dat je altijd genoeg stroomvoorraad bij je hebt.

Rekensom

Het kan trouwens behoorlijk verschillen hoeveel stroom je verbruikt. Het is daarom aan te raden een lijst te maken van alle elektrische verbruikers met hun benodigde vermogen in watt en het geschatte aantal uren dat je deze apparaten dagelijks gebruikt. Deel het vermogen door de netspanning aan boord en vermenigvuldig het resultaat met de geschatte gebruiksduur.

We nemen de leesspots in de slaapkamer als voorbeeld. Volgens de fabrikant hebben deze spots een vermogen van 20 watt nodig. Gedeeld door de netspanning van 12 volt geeft dat een stroomverbruik van 1,7 ampère.

Stel dat je ze drie uur per dag gebruikt, dan kom je uit op 5,1 ampère-uur. Bij een huishoudaccu van 120 ampère-uur ben je met deze drie spotjes dan verzekerd van ruim 23 uur licht. Daar kun je dus zeker een week mee vooruit.

Accucapaciteit

Maak deze rekensom voor alle elektrische apparaten, tel de uitkomsten op en je hebt een goed zicht op de benodigde accucapaciteit per dag. Voor de zekerheid kun je deze uitkomst het beste verhogen met 70 procent. Dan heb je genoeg marge.

Vergeet alleen niet dat een accu niet altijd dezelfde capaciteit blijft leveren. Hoe ouder de accu, hoe lager de capaciteit. Ook als het koud is of de accu langdurig wordt gebruikt, daalt de capaciteit.

Soorten huishoudaccu’s

Er bestaan vier typen huishoudaccu’s. Zogenaamde loodzuuraccu’s (ook wel bekend als natte accu’s) zijn het meest gebruikelijk. Dit type accu bestaat uit zowel een onderhoudsvrije als een niet onderhoudsvrije versie. Bij deze laatste optie moet je regelmatig het vloeistofniveau controleren en het peil zo nu en dan bijvullen met gedestilleerd water.

Ga je lang op pad en verbruik je weinig stroom? Dan zijn gelaccu’s het meest geschikt. Gelaccu’s lekken niet en hebben geen onderhoud nodig. Daar staan een beperkt vermogen bij lage temperaturen en een lange oplaadduur tegenover.

AGM-accu’s zijn geschikt voor een hoge stroomafname en kunnen goed tegen lage temperaturen. Tegen hoge temperaturen zijn de AGM-accu’s dan weer niet bestand. Een lithium-ion-accu gaat lang mee, heeft geen onderhoud nodig en kan diep worden ontladen. Het is dan ook met afstand de duurste accusoort.

Startaccu

De startaccu staat verder overigens weer los van de huishoudaccu. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je camper niet meer wil starten als de huishoudaccu leeg is. Op het controlepaneel van de camper kun je aflezen hoe het met de accu is gesteld. De restcapaciteit wordt hier echter maar zelden weergegeven, meestal alleen de restspanning. Speel jij liever op safe en wil je volledig op de hoogte zijn? Laat dan een accucomputer installeren.

Alternatieve stroomopwekkers

Vind jij het maar niks om afhankelijk te zijn van die accu? Dan zijn er altijd nog alternatieve manieren om zelf stroom op te wekken voor je camper. Zonnepanelen voor op het dak zijn bijvoorbeeld erg populair. Met zonnepanelen ben je natuurlijk wel afhankelijk van de duur en intensiteit van de zonneschijn.

Daarnaast kun je stroom opwekken met een generator. Deze werkt op benzine, diesel of gas. Hoe duurder, hoe hoger de belastbaarheid en hoe hoger de brandstofbehoefte. Verder kun je nog kiezen voor brandstofcellen die op methanol werken. Dit is wel de duurste manier om zelf stroom op te wekken.

Bron: MPS, tekst: Anne Mandel

Praat mee

  1. HB
    Hans van den Buijs

    L.s.,tegenwoordig heb je prima led lampjes die een fractie gebruiken van de normale lampjes in de caravan. Prima geschikt voor de “selfsupporters”

    Reageer
    1
    0

Praat mee: Zelfvoorzienend camperen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht