ACSI FreeLife

Menu

Mobiele zonnepanelen in het zonnetje

Als jij met je camper of caravan van de ene naar de andere plek trekt, moet je zuinig zijn met je energie. Om niet volledig afhankelijk te hoeven zijn van die stroompaal, vormen mobiele zonnepanelen tegenwoordig een betaalbare en handige uitkomst.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer

ACSI FreeLife neemt daarom vier modellen onder de loep: 100 watt-panelen van Büttner Elektronik, Sunware en Solarswiss en een 50 watt-paneel van Carbest.

Geen gedoe met monteren

Zonnepalen zijn tegenwoordig helemaal niet meer zo duur en je hoeft geen techneut te zijn om ze te monteren. Je lijmt de houder op het dak, trekt de kabel door naar binnen en verbindt die via een speciale regelaar met de huishoudaccu. Zo gepiept. Klein probleem: op het dak liggen vaak al surfplanken, of er is een satellietantenne gemonteerd die onvoldoende vrije ruimte overlaat.

Dakluiken beperken de beschikbare ruimte ook al. Komt nog bij dat veel kampeerders hun kampeermiddel liever niet in de volle zon parkeren maar een plekje in de schaduw verkiezen. En daar sta je dan met je lege accu. De oplossing voor dit probleem? Draagbare zonnepanelen. Geen gedoe met monteren, je hoeft alleen de plus en min met de huishoudaccu te verbinden.

De vier modellen

Qua prijs bevinden de geteste zonnepanelen zich niet echt in de budgetcategorie. Het voordeligste exemplaar in de test is de Carbest van ongeveer € 249. De richtprijs van de KVM 100 van Solarswiss bedraagt € 634, de Sunware TX € 1.096 en de MT-SM 100 TL van Büttner Elektronik € 1.498.

Büttner en Solarswiss leveren er meteen een oplaadregelaar bij, Sunware vraagt daar € 81 extra voor. Bij de voordelige Carbest heb je de keuze uit de hoogwaardige Votronic-regelaar van € 80 en een eenvoudiger model van € 35.

Geen koopjes dus, zeker als je de prijzen vergelijkt met sommige zonnepalen die je vast monteert. Een in China vervaardigd model met 100 watt vermogen vind je online al voor een luttele € 70. Nadeel: de soldeerverbindingen zijn niet bestand tegen trillingen en dus zijn deze panelen eigenlijk niet geschikt voor gebruik op een camper of caravan. Uitval of kortsluiting vormen een reëel risico.

Testresultaten

Voordat jij zo’n mobiel zonnepaneel gaat bestellen, is het wel zo verstandig om eerst eens te kijken wie van de vier het beste uit de test komt. In ACSI FreeLife 6-2016 word je op je wenken bedient en lees je precies op welke punten de modellen van elkaar verschillen.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Mobiele zonnepanelen in het zonnetje

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation