ACSI FreeLife

Menu

V&A: Fietsendrager op de caravan

Auteur
Marieke Kramer
Datum
20
20
ReactiesPraat mee
slide freelife expert pagina

Vraag van Elzo Ritsema uit Assen:

We hebben een caravan van Home-car en willen hier graag een fietsendrager aan monteren. Maar we twijfelen wat de beste plek is. De kogeldruk zit nu bij belading netjes in het groene vlak van 75 kg en we hebben een eindkeuken met een langslaper voorin en de toiletgroep voorin. Wat is nu de beste plaats voor de fietsendrager?

Antwoord van Joop:

Afgezien van de geschiktheid van de achterwand om een fietsendrager aan te bevestigen, is die plek op de caravan niet mijn favoriete plaats. Het geeft veel gewicht op een verkeerde plaats, waardoor de combinatie minder stabiel kan worden.

Voor een goede wegligging kun je naar mijn mening de fietsen het best op het dak van de auto bevestigen. Maar daar kleven natuurlijk ook de nodige bezwaren aan.

De dissel zou mijn tweede keus zijn, maar dat vraagt om creatief omgaan met de belading. Temeer omdat deze nu keurig is met 75 kg disseldruk, wat toch al lastig is met deze indeling. De toegang tot de disselbak wordt er ook niet beter van. Misschien kan het reservewiel, indien aanwezig, van de disselbak naar de kofferbak van de auto verhuizen.

Heb jij ook een vraag voor onze expert Joop?

stel je vraag

 

Praat mee

 1. W

  Ik heb op het dak een automatische schotelantenne, dus al wat gewicht achter de as. Vroeger nog 2 fietsen aan de achterwand maar dan had ik geen disselgewicht meer. Nu 1 fiets voorop en 1 aan de achterwand alles perfect. Een hobby 475.

  Reageer
  4
  0
 2. tl
  theo ligthart

  Wat is het merk van de fietsdrager met automatisch liftsysteem en is de drager geschikt voor 2 e-bikes van elk 23 kg.?

  Reageer
  0
  0
 3. CL
  Clemens van de Laak

  Wij hebben onlangs 2 E-bikes gekocht en kampten ook met dit vraagstuk. Toen geprobeerd de fietsen in de caravan te plaatsen, wat uitstekend lukte. Eerst wel de trappers verwijderd en de fietstassen plat gemaakt en de sturen een kwart slag gedraaid. Uiteraard ook de accu’ verwijderd en in de auto gelegd met de trappers. Nu ligt er een fiets op het dwarse bed voor in, en de andere op de tot bed omgebouwde zithoek achter in. Wel eerst een oude deken op de bedden gelegd, zodat het niet vuil wordt. Bij fors remmen liggen de fietsen prima. Achterin ligt een fietsband tegen de kledingkast en de andere band tegen een schot bij de deur. Het gaat zo dus prima en de gewichtstoename is mooi verdeeld en geen extra investering in dragers. Alleen op meerdaagse ritten is het vervelend om voor de nacht de fietsen buiten te plaatsen.

  Reageer
  0
  0
 4. GV
  Gerard Vliek

  Wij hebben fietsdragers op de autodrager met een automatisch lift systeem.
  Geweldige oplossing, geen gedonder aan de caravan.
  Staan soms op marktplaats, want zijn wel prijzig.

  Reageer
  0
  0
 5. RS
  Ria Schreuder

  Wij hebben een Hobby 420 en de gewone fiets gaat achter op de caravan, de electrische fiets gaat voor op de dissel, accu in de auto.
  Bevalt prima qua gewicht en rijden en kunnen zo evengoed gebruik maken
  onderweg van toilet en zitruimte.

  Reageer
  1
  0
 6. J

  Wij hebben op onze Hobby 400 KB een drager op de dissel en een aan de achterwand, en met de E bike’s bevalt prime, en goed in evenwicht. Wel de accu’s in de auto. Hou er wel rekening mee, om rustig over drempels te rijden, en vraag je dealer om advies of de achterwand constructie van je caravan geschikt is voor montage van een drager . Electrische fietsen wegen [zonder accu] tussen de 20 en 25 kg.
  Als je 2 Ebike’s voorop de dissel drager plaatst, is het voor de stabiliteit geen probleem, maar houdt wel je max. toegestane kogeldruk van je auto en/of caravan in de gaten, want als je bij een ongeval betrokken raak, wordt hier opgelet.

  Reageer
  0
  0
 7. WB
  Wietse Bosma

  Wij vervoeren al jaren 2 fietsen op de dissel van de caravan. Eerst op een Homecar en nu op een Fendt. Als ik met fietsen rijd zorg ik voor een andere verdeling van de zwaardere spullen onder het bed/de bedden en de banken. Fietsen in de caravan vind ik geen optie vanwege de risico’s op beschadiging aan het interieur. Daarnaast is het uit veiligheidsoverweging voor mij geen optie omdat de mogelijkheden om de fietsen vast te kunnen zetten ontbreken. Daarvoor zouden naar mijn mening op een verantwoorde manier beugels of sjorogen gemonteerd moeten worden.

  Reageer
  0
  0
 8. LS
  Leon Schoenmakers

  Wij hebben, met behulp van onze zoon, een perfecte constructie gemaakt voor 2 fietsen IN DE CARAVAN. Zonder te boren etc. en de hele constructie staat muurvast geklemd tussen keukenblok en toiletruimte. We hebben daardoor ook geen probleem met verkeerde belading of kogeldruk.

  Reageer
  0
  0
 9. F

  Wij hebben jarenlange ervaring met fietsen op de caravan,Nu enkele jaren met elektrische fietsen. Accu`s er uitnemen,een voorop de dissel en een achterop.Goed vastzetten,en met een bandje om de handrem,dan staat hij muurvast op de drager.Op deze manier in vele landen geweest en nooit geen problemen gehad.

  Reageer
  0
  0
 10. WJ
  Wim van der Jagt

  Wij hebben twee ECO traveller vouwfietsen. Die schuiven we in de auto (Mitsubishi Outlander) en dat bevalt ons prima.
  Deze vouwfietsen zijn stoer, dikke banden, en zien er “gelikt” uit.
  Geen gedoe met fietsendrager(s) en onderweg is de hele caravan beschikbaar. Maar wij reizen samen en met kinderen is het waarschijnlijk een heel ander verhaal.

  Reageer
  0
  0
 11. CR
  Cois Van Roosendael

  Wij hebben twee plooifietsen die in de koffer van de auto staan.
  De nieuwe plooifietsen rijden als een grote.

  Reageer
  0
  0
 12. G

  Wij hebben een elektrieche fiets en een gewone fiets. Beide gaan ze op de dissel van onze LMC470. Twee afzonderlijke bedden met veel bagageruimte eronder. De accu gaat van de elektrische fiets en de twee gasflessen (normaal) in de disselkast gaan in de auto. Reservewiel kan gewoon in de disselkast blijven. Prima wegligging en kogeldruk blijft onder de maximum toegestane kogeldruk van de auto en ruim binnen de maximale kogeldruk van de caravan.

  Reageer
  0
  0
  1. j

   Voor de veiligheid kan men beter de gasfles in de disselbak laten staan en het reservewiel in de auto. Of nog beter, onder de caravan laten plaatsen aan de achterkant. (kan weliswaar alleen als de mover aan de voorkant van het wiel is geplaatst, indien omver aanwezig). Maar ik zou nooit gasflessen in de auto willen.

   Reageer
   0
   0
 13. Gk
  Gerard kuitems

  Als je een fietsdrager neemt die ook op de trekhaah van je auto past kun je leuke fietstochten maken, waarbij je start met een aanloop met de auto..een trekhaakknobbel op je dissel monteren.Wees niet bang om het gewicht op de kogel een beetje te overschrijden. De wegligging van de combinatie wordt er niet slechter van! In de caravan is de beste plek voor fietsen, hoewel oorzaak van beschadiging en soms onhandig.

  Reageer
  0
  0
  1. MG
   Mart Gijzel

   Onze 2 fietsen nemen we al jaren mee in de caravan. Een fiets op het bed, de andere op de tafel die we eerst laten zakken totdat er een bed ontstaat. Wel eerst de trappers er af en eventueel stuur in de lengte van de fiets zetten.

   Reageer
   0
   0
 14. H

  Wij hebben twee elektrische fietsen meegenomen waarvan één in de caravan en één op een kntelbare fietsendrager op de dissel.
  Caravan: een home car met frans bed. Het is ons uitstekend bevallen op een reis van 3500 km en vijf campings.
  De fietsendrager is een Thule omnibike Sport met een draaggewicht van 50 kilo per fiets.

  Reageer
  0
  0
 15. R

  ik heb 2 elektrische fietsen van ieder 24 kg (zonder accu)
  Graag wil ik die meenemen met de caravan.
  Is hier IN de caravan een oplossing voor?
  Of is het wel mogelijk om er één op de dissel te plaatsen en één achter op de caravan?

  Reageer
  0
  0
  1. KR
   K. Rosema

   Kan prima ééntje voorop en ééntje achterop.

   Reageer
   0
   0
  2. B

   Bij ons ligt er 1 fiets op het vaste bed. 1 trapper gaat er dan af.
   De andere fiets staat gewoon binnen in de caravan.
   Bevalt prima, alleen kunnen we dan het toilet onderweg niet gebruiken.

   Reageer
   0
   0
  3. e
   e.v.spadon

   Wij hebben zowel achter als voor een fietensen drager rijd voortrefelijk .

   Reageer
   0
   0

Praat mee: V&A: Fietsendrager op de caravan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht