ACSI FreeLife

Menu

V&A: E-bike, voor of achter op de caravan?

Voor steeds meer kampeerders is de fiets onmisbaar, maar waar vervoer je je tweewieler? Jan Pieterse uit Franeker vraagt zich dat ook af. “Kan ik mijn e-bike die 34 kilogram weegt het best voor of achter op de caravan vervoeren?”

Auteur
Joop Stam
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Hoe kleiner en lichter de caravan, hoe groter de invloed van een flink gewicht achterop, ver achter de achteras. In het algemeen is een fiets plus drager tegen de achterwand niet gunstig voor de stabiliteit van de combinatie. Verder is niet iedere achterwand geschikt om een drager aan vast te maken.

Dissel fietsendrager

Een beter alternatief is een fietsendrager op de dissel, met als beperking dat de disseldruk absoluut niet hoger mag zijn dan de S-waarde op het typeplaatje van de trekhaak. Een te hoge disseldruk compenseren met zware lading achter de as is eveneens slecht voor de stabiliteit van de combinatie.

Fietsen in de caravan

Door fietsen op de dissel te plaatsen kan je wel moeilijk bij de disselbak. Een mogelijk alternatief is om de fiets in de caravan te vervoeren, mits hij boven de as staat en goed wordt vastgezet. Gezien het gewicht van de e-bike is vervoeren op het dak van je auto, zonder een hefinstallatie waarschijnlijk geen optie.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. PK
  Peter van der Kruys

  Een e-bike die 34 kg weegt? Dat klinkt als een fiets uit het Flintstones tijdperk. De meeste wegen tegenwoordig inclusief accu nog geen 25 kg. Mijn advies zou zijn, schaf een goede omklapbare of verschuifbare drager voor op de dissel aan ( dan is de disselbak bereikbaar), haal de accu van de fiets en klaar is Kees.

  Reageer
  0
  0
 2. PK
  Peter van der Kruys

  Een vouwfiets die 34 kg weegt? Dat klinkt als een fiets uit het Flintstones tijdperk. De meeste wegen tegenwoordig inclusief accu nog geen 25 kg. Mijn advies zou zijn, schaf een goede omklapbare of verschuifbare drager voor op de dissel aan ( dan is de disselbak bereikbaar), haal de accu van de fiets en klaar is Kees.

  Reageer
  0
  0
 3. J
  J.boonstra

  vouwfiets in de auto

  Reageer
  1
  0

Praat mee: V&A: E-bike, voor of achter op de caravan?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht