ACSI FreeLife

Menu

V&A: Voldoet mijn auto-caravancombinatie aan de tempo 100-eisen?

Piet Spoor uit Breda ziet op de Duitse snelwegen regelmatig combinaties met een tempo 100-sticker waarvan het rijklaargewicht van het trekkende voertuig duidelijk lager is dan het maximumgewicht van de caravan. “Het maximumgewicht van mijn caravan is 1.800 kilogram en mijn auto weegt 1.760 kilogram. Volgens mij voldoet de combinatie niet aan de eisen voor tempo 100, ook al weegt de caravan op dat moment ongeveer 1.600 kilogram, toch?”

Auteur
Sander Cox
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Maatgevend is het kentekengewicht van de caravan. Dat is het gewicht wat op het kenteken staat aangeduid als maximumgewicht. Het gewogen gewicht is in dit geval dus niet maatgevend. Is de caravan voorzien van antislingerkoppeling, dan mag het maximumgewicht van de caravan maximaal net zo hoog zijn als het rijklaargewicht van de caravantrekker.

75 procent regel

Dat wil niet zeggen dat dit ook per se veilig is. Daarom is het verstandig je te houden aan de vuistregel dat een beladen caravan niet zwaarder mag zijn dan 75 procent van het werkelijke gewicht van de beladen trekauto mag wegen.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. J

  Dit antwoord is niet voldoende en compleet Joop.
  Verdere eisen zijn de remmen en de vering van het voertuig. Gewoon informeren bij Dekra of Tuv Noord. Succes

  Reageer
  2
  0

Praat mee: V&A: Voldoet mijn auto-caravancombinatie aan de tempo 100-eisen?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht