ACSI FreeLife

Menu

Creëer privésanitair met een mobiele douche

Corona heeft laten zien dat het heel handig kan zijn om onafhankelijk te zijn van het sanitair op de camping. Maar niet elke caravan of camper heeft standaard een douche aan boord. En niet elke kampeerder heeft budget voor een kampeerplek met privésanitair. Dat kun je oplossen met een mobiele campingdouche. In ACSI FreeLife 7 bespreken we uitgebreid 7 modellen. We stellen ze alvast aan je voor.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Douchen op de camping

Zonnedouches zijn de eenvoudigste typen mobiele douches. Zij bestaan uit een zwarte plastic zak en een dunne plastic slang met een geïntegreerde douchekop. De zak wordt via de vulopening gevuld met maximaal twintig liter koud water en vervolgens in de zon geplaatst.

Lage prijzen

In onze test nemen de twee zonnedouches van Frankana en Camp4, het eigen merk van Reimo, het tegen elkaar op. Zij werken volgens hetzelfde principe en zien er op het eerste gezicht bijna identiek uit, maar er zijn verschillen in het ontwerp. De douchekop van de zonnedouche van Camp4, die met € 6,99 zeer betaalbaar is, heeft een douchekop van slechts vier centimeter en heeft in totaal dertien kleine gaatjes.

De zonnedouche van Frankana belooft voor € 9,50 een vleugje meer luxe. De douchekop is vijf centimeter en heeft meer dan twee keer zoveel gaatjes als zijn tegenhanger van Camp4. Bovendien kan de waterstraal rechtstreeks bij de douchekop worden geregeld. Het voordeel van beide zonnedouches is dat ze zeer licht zijn en weinig ruimte innemen in je bagage.

Met pomp

12-volt douches beloven meer comfort. Ze hebben een 12 voltaansluiting nodig, zoals de sigarettenaansteker van de auto, om te kunnen functioneren. Mobiele campingdouches voor 12 volt bestaan uit een 12 voltstekker met snoer, een dompelpomp, een waterslang en een douchekop.

Meer comfort

De Solo 12 volt mobiele douche van pompspecialist Comet is handig, maar ook een beetje lomp. Hij is verkrijgbaar bij Fritz Berger voor € 59,99. Hij wordt geleverd met een voedselveilige 20 liter jerrycan met brede hals.

Dit geldt ook voor de draagbare douche van dezelfde fabrikant, die eveneens bestaat uit een 12 volt-dompelpomp, een verstelbare douchekop, een doucheslang van twee meter, een 12 volt-stekker en een opgerolde slang van vier meter. Bijzonder praktisch hierbij zijn de stevige kunststof transportkoffer en de opvouwbare bus, die voor compacte afmetingen zorgt. De 12 volt Comet draagbare douche kost ook € 59,99 bij Fritz Berger.

Zonder tank

De Aquafresh 2.0 campingdouche van Brunner wordt geleverd zonder watertank. De maximale opbrengst van de Aquafresh 2.0 is 3,5 liter per minuut, wat een stuk minder is dan de twee 12 volt-douches van Comet, die volgens de fabrikant een maximum van twaalf liter per minuut leveren. Jammer genoeg past de Brunner douche eigenlijk alleen in de sigarettenaansteker, terwijl de twee Comet douches – dankzij het uitneembare rode verloopstuk – ook via een gewoon 12 volt standaard stopcontact van stroom kunnen worden voorzien. Qua prijs zit de Aquafresh 2.0 met € 29,50 euro in de middenmoot.

Verwarmd water

Wat kun je nu doen als de zon niet wil schijnen of als er geen 12 volt-stroomvoorziening voorhanden is? Voor deze gevallen zijn er mobiele batterijdouches. Reimo biedt bijvoorbeeld de batterij-doucheset aan voor € 37,99 of de opvouwbare campingdouche voor € 52,69, die allebei stammen van het merk Camp4. Beide systemen hebben een ingebouwde lithiumbatterij van 2.200 mAh.

Benieuwd welke mobiele campingdouches het best getest zijn? De uitgebreide beoordelingen van het privésanitair vind je in het september/oktober nummer van ACSI FreeLife!

bestel magazine

Praat mee

 1. HV
  H. Veenborg

  Jammer dat wéér de zwarte zak wordt genoemd, die in de zon moet worden gelegd !! Ik heb in 1998 legionella opgelopen door de vaste douches rond het meer van Caldonazzo. Dat wens ik niemand toe ! Heb nog steeds last van de naweeën ! Heb daarna een beetje studie ervan gemaakt en kwam toen ook in contact met mensen, die legionella hadden opgelopen door zo’n zwarte zak…!! Doe er uw voordeel mee !

  Reageer
  1
  0

Praat mee: Creëer privésanitair met een mobiele douche

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht