ACSI FreeLife

Menu

Creëer privé sanitair met een mobiele douche

Corona heeft laten zien dat het heel handig kan zijn om onafhankelijk te zijn van het sanitair op de camping. Maar niet elke caravan of camper heeft een douche aan boord. Dat kun je oplossen met een mobiele campingdouche. ASCI FreeLife laat je zeven mobiele douches zien.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Douchen op de camping

Vóór de pandemie was de dagelijkse lichaamshygiëne op de camping geen probleem: na of voor het ontbijt ging je naar het toiletgebouw om te douchen. Maar sinds corona onder ons is, zijn er veel dingen veranderd. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van de sanitaire voorzieningen op de camping.

Soms waren de gebouwen volledig gesloten en konden kampeerders alleen op de camping terecht als er geen lockdown was. Dan is het lastig kamperen zonder douche in je caravan of camper. Om dat in de toekomst te kunnen omzeilen kun je ook een mobiele douche aanschaffen. Je hebt ze in allerlei soorten en maten tussen de € 5 en € 75. We hebben er zeven voor je getest.

Warm water van de zon

Zonnedouches zijn de eenvoudigste typen mobiele douches. Zij bestaan uit een zwarte plastic zak en een dunne plastic slang met een geïntegreerde douchekop. De zak wordt via de vulopening gevuld met maximaal 20 liter koud water en vervolgens in de zon geplaatst. Binnen twee tot vier uur zou het water moeten opwarmen tot zo’n 30 tot 40 graden, zo beloven de fabrikanten.

Natuurlijk is dat wel afhankelijk van de aanwezigheid zonlicht. Met behulp van het bijgeleverde koord en een klein plastic haakje kan het geheel vervolgens aan een hoger punt, zoals een boomtak, worden opgehangen. Wanneer de hendel op de waterafvoer wordt geopend, loopt het water uit de kleine douchekop.

campingdouche
Frankana Solardusche 20 l.

Lage prijzen

In de test nemen de twee zonnedouches van Frankana en Camp4, het eigen merk van Reimo, het tegen elkaar op. Zij werken volgens hetzelfde principe en zien er op het eerste gezicht bijna identiek uit, maar er zijn verschillen in het ontwerp. De douchekop van de zonnedouche van Camp4, die met € 6,99 euro zeer betaalbaar is, heeft een douchekop van slechts vier centimeter en heeft in totaal dertien kleine gaatjes.

In de praktijk is dit voldoende voor een dun straaltje water – wie een regendouche gewend is, zal zeker teleurgesteld zijn. De zonnedouche van Frankana belooft voor € 9,50 een vleugje meer luxe. De douchekop is vijf centimeter en heeft meer dan twee keer zoveel gaatjes als zijn tegenhanger van Camp4. Bovendien kan de waterstraal rechtstreeks bij de douchekop worden geregeld: omlaag trekken om te openen, omhoog duwen om te sluiten.

Bij de Camp4 douche is dit alleen mogelijk via de aftapkraan op de waterzak – met lange armen ben je hier duidelijk in het voordeel. Terwijl de plastic zak van de zonnedouche uit de Frankana Freiko collectie aan beide zijden zwart is en aan de bovenzijde geen opdruk heeft, is de achterzijde van de Camp4 douche doorzichtig. De Frankana zou sneller moeten opwarmen en minder last hebben van algenvorming. Bij de Camp4 kun je makkelijker het vulniveau controleren.

campingdouche
De Camp4 batterij-doucheset levert een mooie brede straal water.

Licht en compact

Het voordeel van beide zonnedouches is dat ze zeer licht zijn en weinig ruimte innemen in je bagage. Het opwarmen van het water lukte in de test met een beetje geduld redelijk. Met een mix van zon en wolken en een buitentemperatuur van 24 graden Celsius warmde het water in de zwarte zakken in vier uur tijd op van 18 tot 27 graden.

Tip: Controleer voor gebruik de temperatuur van het water, zodat je niet voor een koude of – erger nog – hete verrassing komt te staan.

Bovendien mag de waterzak niet te vol zijn vanwege het gewicht, want hij moet minstens tweeënhalve meter boven de grond worden geplaatst in verband met de doucheslang van 70 centimeter. Onze testers vulden de twee zonnedouches elk met 15 liter water en kortten de doucheslang tot ongeveer de helft in. Zo konden ze in elk geval voor een natte verfrissing zorgen.

Met pomp

12 volt-douches beloven meer comfort. Zij hebben een 12 voltaansluiting nodig, zoals de sigarettenaansteker van de auto, om te kunnen functioneren. Mobiele campingdouches voor 12 volt bestaan uit een 12 voltstekker met snoer, een dompelpomp, een waterslang en een douchekop. Sommige modellen worden zelfs geleverd met een vormvaste of opvouwbare watertank, terwijl voor andere modellen een apart waterreservoir nodig is.

Let op: als er warm water uit de douche moet komen, moet het worden verwarmd voordat het in het reservoir wordt gedaan – dit geldt ook voor campingdouches die op batterijen werken.

Meer comfort

De Solo 12 volt mobiele douche van pomp-specialist Comet is handig, maar ook een beetje lomp. Hij is verkrijgbaar bij Fritz Berger voor € 59,99. Hij wordt geleverd met een voedselveilige 20 liter jerrycan met brede hals, die – als er een bijpassend deksel bij zou worden geleverd – ook ideaal zou zijn voor het vervoer van drinkwater. Jammer. Desondanks scoort de Solo mobiele douche punten met zijn hoogwaardige componenten, goede afwerking, eenvoudige bediening en hoog douchecomfort.

Dit geldt ook voor de draagbare douche van dezelfde fabrikant, die eveneens bestaat uit een 12 volt dompelpomp, een verstelbare douchekop, een doucheslang van twee meter, een 12 volt-stekker en een opgerolde slang van vier meter. Bijzonder praktisch hierbij zijn de stevige kunststof transportkoffer en de opvouwbare bus, die – in tegenstelling tot de Solo – voor compacte afmetingen zorgt. De 12 volt Comet draagbare douche kost ook € 59,99 bij Fritz Berger.

campingdouches

Zonder tank

De Aquafresh 2.0 campingdouche van Brunner wordt geleverd zonder watertank. De maximale opbrengst van de Aquafresh 2.0 is 3,5 liter per minuut, wat een stuk minder is dan de twee 12 volt douches van Comet, die volgens de fabrikant een maximum van twaalf liter per minuut leveren. Dit zijn doorgaans echter waarden die in de praktijk zelden worden gehaald als gevolg van wrijvingsverliezen en hoogteverschillen die moeten worden overwonnen.

Qua afwerking, hanteerbaarheid en douchecomfort kan de Brunner campingdouche niet wedijveren met de twee Comet douches, maar hij wordt geleverd met een praktische haak en zuignap voor bevestiging. Jammer genoeg past de Brunner douche eigenlijk alleen in de sigarettenaansteker, terwijl de twee Comet douches – dankzij het uitneembare rode verloopstuk – ook via een gewoon 12 volt standaard stopcontact van stroom kunnen worden voorzien. Qua prijs zit de Aquafresh 2.0 met € 29,50 euro in de middenmoot.

Verwarmd water

Wat kun je nu doen als de zon niet wil schijnen of er geen 12 volt-stroomvoorziening voorhanden is? Voor deze gevallen zijn er mobiele batterijdouches. Reimo biedt bijvoorbeeld de batterij-doucheset aan voor € 37,99 of de opvouwbare campingdouche voor € 52,69, die allebei stammen van het merk Camp4. Beide systemen hebben een ingebouwde lithiumbatterij van 2.200 mAh.

De opvouwbare campingdouche kan eventueel ook met vier mono-D batterijen worden gebruikt, hoewel deze tegenwoordig nauwelijks nog worden gebruikt. Waar de opvouwbare campingdouche een eigen watertank heeft met een inhoud van tien liter, wordt de dompelpomp van de batterij-doucheset ondergedompeld in een willekeurige bak met water.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Probeer nu

Testwinnaar

Wat de testers stoorde aan de opvouwbare campingdouche van Camp4 is de instabiliteit van de transparante watercontainer. Zelfs op licht oneffen terrein kantelt de douche snel. Maar omdat de opvouwbare douche watertank en pomp in één apparaat verenigt en op batterijen werkt, biedt hij een hoge mate van vrijheid. En een praktische transporttas die niet onvermeld mag blijven. Uiteindelijk waren we het meest onder de indruk van de Camp4 batterij-doucheset.

De lithiumbatterij is rechtstreeks in de dompelpomp geïntegreerd en kan snel worden opgeladen via de meegeleverde USB-oplaadkabel. Hoewel de fabrikant een maximale opbrengst van slechts twee liter per minuut opgeeft, zorgt de brede en rijke waterstraal subjectief voor de beste douche-ervaring in de test.

En met de batterijdoucheset heb je als kampeerder maximale flexibiliteit. Met een gewicht van slechts 790 gram heeft het compacte afmetingen en kun je deze praktisch overal mee naartoe nemen, zelfs in een wandelrugzak. Daarmee is het de meest veelzijdige campingdouche en de verdiende testwinnaar.

campingdouche
De lithiumbatterij is rechtstreeks in de dompelpomp geïntegreerd en kan snel worden opgeladen via de meegeleverde USB-oplaadkabel.

Conclusie

Mobiele campingdouches kunnen een vaste douche in een sanitairgebouw of caravan of camper niet volledig vervangen, maar ze zijn wel altijd voldoende voor een verfrissende afkoeling in de zomer of voor een snelle douche tussendoor. De zonnedouches konden onze testers niet echt overtuigen vanwege de te zwakke waterstraal en het omslachtige gebruik. De 12 volt-douches doen hun werk veel beter, maar zij hebben altijd een externe stroomvoorziening nodig om te kunnen werken.

Als u een volledig zelfvoorzienende douche wilt of moet hebben, is de testwinnaar, de praktische batterij-doucheset van Camp4, een goede keuze – en dat voor minder dan € 40. Ook goed, maar afhankelijk van een 12 volt-stopcontact is de Comet koffer-douche met beproefde 12 volt-dompelpomp. In geval van nood kan deze laatste zelfs de watertoevoer in de caravan redden, mocht de pomp in de watertank uitvallen.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Probeer nu

Meer privacy

Mobiele campingdouches zijn praktisch, maar niet iedereen wil nieuwsgierige ogen op zich gericht hebben tijdens het douchen. de oplossing: een mobiele douchecabine. de Quechua 2 seconds camping douchecabine van Decathlon is gemaakt van polyester stof en weegt slechts 1,9 kilogram. het dak is aan de bovenkant open, zodat de cabine ook kan worden gebruikt in combinatie met een zonnedouche.

Er is een klittenbandstrip voor de bevestiging van de doucheslang, en een stang van glasvezel zorgt voor de nodige stabiliteit. dankzij de ondoorzichtige stof kan hij ook worden gebruikt als kleedkamer of toiletcabine, hoewel je dan wel nat kunt worden als het regent.

prijs: € 49,99.
Decathlon.nl

campingdouches
Niet iedereen wil nieuwsgierige ogen op zich gericht hebben tijdens het douchen. de oplossing: een mobiele douche-cabine.

Praat mee

 1. HV
  H. Veenborg

  Jammer dat wéér de zwarte zak wordt genoemd, die in de zon moet worden gelegd !! Ik heb in 1998 legionella opgelopen door de vaste douches rond het meer van Caldonazzo. Dat wens ik niemand toe ! Heb nog steeds last van de naweeën ! Heb daarna een beetje studie ervan gemaakt en kwam toen ook in contact met mensen, die legionella hadden opgelopen door zo’n zwarte zak…!! Doe er uw voordeel mee !

  Reageer
  1
  0

Praat mee: Creëer privé sanitair met een mobiele douche

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht