ACSI FreeLife

Menu

Je caravan verwarmen – deel 2

Brrrrrrrrrrrrr! Kou is je grootste vijand tijdens het winterkamperen. Alles over het verwarmen van je caravan. Zo sta je nooit meer in de kou. Deel 2: ontsteken en automatisch bedienen.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
bedieningspaneel

Als een gasverwarming langere tijd niet is gebruikt, vergt het aansteken – en zeker het handmatig aansteken – enig geduld. Als er nog lucht in de gasleiding zit, kan het aansteken wel een minuut duren.

Truma S

Bij de Truma S betekent dit dat je de knop op de thermostaat lang ingedrukt moet houden en tegelijkertijd de ontsteking laten vonken. Houd de knop van de caravanverwarming nog een minuut lang ingedrukt als de brander uiteindelijk start om te zorgen dat de zekering de gastoevoer vrijgeeft.

Als de gastoevoer hapert kun je het beste twee minuten wachten voor je het opnieuw probeert. Zowel de Combi- als de Alde-verwarming starten automatisch en starten opnieuw als de waakvlam dooft Het systeem blijft ook vonken als de gasvoorraad op is. Maar daar wordt het niet warmer van. Let bij de S-verwarmingen met automatische ontsteking op dat je de batterijen na twee jaar wisselt of eerder als de frequentie van het vonken lager wordt. Reserve batterijen dus altijd bij je hebben tijdens het kamperen.

Beschermen tegen bevriezen

Het leidingensysteem van de warmwaterverwarming is met een antivriesmiddel op glycolbasis beschermd tegen bevriezen. Het is belangrijk alleen een antivriesmiddel te gebruiken dat aluminium niet aantast, want anders kan corrosie een behoorlijke schade veroorzaken. Gebruik dus het middel dat door de fabrikant wordt aanbevolen.

Vooral bij de S-verwarmingen waarvan het thermostaat geen graden aangeeft maar symbolen komt het bij het instellen van de gewenste temperatuur aan op ervaring en wat fingerspitzengefühl. Op het laagste niveau houden deze verwarmingen de temperatuur binnen op circa 10 graden Celsius. De gasverwarming brandt altijd eerst op volle sterkte tot de ingestelde temperatuur is bereikt. Pas daarna wordt de gastoevoer geregeld.

Digitaal bedieningspaneel

Caravanverwarmingen met een digitaal bedieningspaneel werken weliswaar heel precies, maar bij het kiezen van de gewenste temperatuur kampen ze wel met een probleem, zoals ook al bleek in onze eerdere test. Afhankelijk van waar de sensor geïnstalleerd is, kunnen er invloeden van buiten meespelen. Een kleine zogeheten koudebrug in de buurt van de sensor kan al foutieve informatie geven.

Met als gevolg dat het te warm wordt. Als dit het geval is, kun je zowel de verwarming van Alde als de Truma CP Plus laten kalibreren. Als de sensor op een erg gevoelige plek is ingebouwd, adviseert de vakman om een tweede sensor op een meer geschikte plek te installeren.

In theorie kunnen gasverwarmingen met automatische ontsteking in hun laagste stand de binnentemperatuur gedurende langere tijd op circa tien graden houden. Wie bijvoorbeeld in de winter zijn caravan elk weekend als uitvalsbasis wil gebruiken om te skiën, kan hiervoor kiezen en zich zo het volledig opwarmen besparen van de caravan waarin de temperatuur tot onder het vriespunt is gezakt.

Binnenkort deel 3. Lees ook deel 1.

Tekst: MPS, Dieter S. Heinz

Praat mee

Praat mee: Je caravan verwarmen - deel 2

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht