ACSI FreeLife

Menu

Je caravan verwarmen – deel 1

Brrrrrrrrrrrrr! Kou is je grootste vijand tijdens het winterkamperen. Alles over het verwarmen van je caravan. Zo sta je nooit meer in de kou. Deel 1: verschillende verwarmingsopties.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
verwarming

Technische aspecten, feiten en tips om de caravan op de juiste manier te verwarmen. Als het binnen lekker warm kan worden, mag de winter komen. Hoe maak je het jezelf binnen behaaglijk als het buiten koud is?

Onderzoek verwarmen

Deze vraag stelde Vaillant, producent van verwarmingen, in een onderzoek naar voorkeuren voor verwarmen. Vrouwen wikkelen zich dan het liefst in een deken of nemen een warm drankje. Op de derde plaats komt het antwoord ‘verwarming aan of hoger zetten’. Bij mannen staat dit pragmatische antwoord op de eerste plaats. Kampeerders doen waarschijnlijk hetzelfde. Als het koud wordt: de verwarming aan en klaar.

Maar verwarmen en verwarmen is twee. Je hebt de juiste caravanverwarming nodig en er zijn een paar belangrijke tips. De temperatuur waarbij je je lekker voelt verschilt per mens en is afhankelijk van verschillende factoren zoals de luchtvochtigheid, tocht en de temperatuur van de ramen, wanden en vloer.

Verwarmingssystemen

Voor caravans zijn er verschillende verwarmingssystemen. In de meeste caravans vind je de op gas werkende Truma S luchtverwarming, gecombineerd met één of twee ventilators; in de standaarduitvoering zet je hem aan met een druk op de knop van de Piëzo-ontsteking. Heel prettig is de op een batterij werkende automatische ontsteking.

De temperatuurregeling zorgt dat de vlam van de kachel eerst vol brandt en later op variabele sterkte. Laat je niet verleiden tot de aanschaf van een afvoerloze kachel als bijverwarming in het interieur. Letterlijk levensgevaarlijk in een slecht geventileerd caravaninterieur in de winter. Als de stroompaal van de camping het toelaat is een 2000 watt verwarming op netspanning een prima alternatief.

Combi-verwarming

De laatste tijd vind je de in campers gebruikelijke Combi-verwarming van Truma ook steeds meer in caravans. Ook dit is een op gas werkende luchtverwarming, die ook voor warm water zorgt. Ook van de Combi-verwarming heb je twee uitvoeringen en vaak een E-variant met een geïntegreerde elektrische verwarmingsstaaf (230 volt).

Je steekt de kachel met een druk op de knop aan en de installatie werkt bijzonder goed met het bedieningspaneel CP plus met programmeerbare automatische klimaatregeling. De warmwaterverwarming van Alde met warmteafgifte via convectors belooft hetzelfde comfort als thuis. Standaard werkt deze verwarming zowel op gas als op elektriciteit (230 volt). Ook hier kun je de verwarming regelen via een digitaal paneel met tal van functies.

Binnenkort deel 2!

Tekst: MPS, Dieter S. Heinz

Praat mee

  1. ML
    Miriam Lemmens

    IK zoek een verwarming voor mijn relatief oude sta- caravan.
    Er staat nu een trumatic in die niet meer werkt

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Je caravan verwarmen - deel 1

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht