ACSI FreeLife

Menu

Caravanhoezen uitgelicht (deel 2)

Om je caravan in de winter te beschermen tegen allerlei invloeden, bestaan er speciale caravanhoezen. Dat kan de levensduur van je caravan aardig ten goede komen. In deel 2 leggen we uit waar je allemaal op moet letten bij het aanbrengen van zo’n hoes?

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Caravanhoes Hindermann

Voordat we dit uitleggen, stellen we je kort voor aan twee merken. Allereerst de caravanhoezen van Brunner. De spanbanden zijn aan de hoes vastgenaaid en raken daardoor niet kwijt. Bij het aanbrengen van de hoes kun je de banden op stahoogte makkelijk bevestigen. De opgerolde zijwand kun je met snoeren vastknopen. De caravanhoes is dan wel vatbaar voor wind.

Extra spanbanden

De caravanhoezen van Hindermann zijn voorzien van extra spanbanden aan de voor- en achterkant. Daarmee kun je de hoes strak om de caravan trekken. Het opgerolde zijpaneel zet je vast met klittenband. De banden aan de zijkant kun je spannen met behulp van robuuste metalen ogen.

Instoppen die caravan

Dan is het tijd om de caravan te voorzien van een speciale hoes. Hoe ga je te werk? Je trekt de hoes vanaf de voorkant over de caravan. Let daarbij op dat de hoes nergens achter haakt. Ga daarom op op de trap staan en lift de hoes voorzichtig op. Als de hoes over de caravan is getrokken kun je hem helemaal passend maken. De betere uitvoeringen hebben meerdere spanbanden. Deze gooi je onder de caravan door. Vervolgens vis je ze er met een haak of stok onderuit om ze vervolgens op de juiste plaats aan de andere kant te bevestigen.

Extra banden aan de voor- en achterkant van de Hindermann-hoes zorgen ervoor dat de jas strak om de caravan heen komt te zitten. De goedkopere caravanhoes van Brunner kun je zelfs zonder spanbanden netjes strak trekken.

Minpunt

Bij beide caravanhoezen viel ons hetzelfde minpunt op. Als je de spanbanden hebt aangetrokken blijft er vaak een lang stuk over. Als het hard waait, slaan deze uiteinden tegen de caravanwand. Een lus – zoals die bijvoorbeeld aan de banden van rugzakken zit – zou uitkomst bieden. Als de hoes strak om de caravan zit, dan heeft de wind er minder vat op.

Dakprofielen

Met sommige dakvormen kan het zijn dat de hoes niet goed strak getrokken kan worden. In dat geval kunnen dakprofielen helpen om de hoes licht aflopend te spannen zodat er geen regenwater blijft liggen. De dakprofielen van Hindermann zijn van weerbestendig polyetheenschuim en hebben een hoogte van 21 centimeter. Daardoor is er onder het profiel voldoende ruimte voor dakluiken en eventuele andere uitsteeksels.

Ritssluitingen

Ook wanneer de hoes de caravan hermetisch van omgevingsinvloeden afsluit, kun je de caravan toch nog betreden voor reparatie en/of onderhoud. De hoezen van Brunner en Hindermann hebben ritssluitingen die toegang tot de entree en de bergruimte mogelijk maken. Je rolt dan de zijkant op en zet deze met klittenband vast of je knoopt hem dicht zoals bij de hoes van Brunner.

Mensen die langer zijn dan 1,80 meter kunnen dit zonder trap doen. Ben je minder lang dan zul je ergens op moeten gaan staan. Als de zijkant van de Brunner-hoes open is, dan hangen de flappen los en kan de wind er makkelijk vat op krijgen, de hoes opblazen en deze in het ergste geval over het dak heen wegblazen.

Als de caravan goed verpakt is, beschermt de hoes tegen lakschade, ongeacht of hij buiten of binnen is gestald. Bij het begin van het kampeerseizoen heb je vervolgens het genoegen dat je een schone caravan uitpakt zodat de vakantie meteen kan beginnen.

Deel 1

Waarom kun je eigenlijk niet gewoon een zeildoek gebruiken om je caravan te beschermen? In deel 1 wordt onder meer uitgelegd waarom het zo belangrijk is dat je hiervoor een speciale caravanjas gebruikt.

Bron: MPS, Tekst: Benjamin Köbler-Linsner

Praat mee

 1. JR
  JJ.VAN RYN

  hoe krijg je de hoes schoon heeft onder bomen gestaan

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Caravanhoezen uitgelicht (deel 2)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation