ACSI FreeLife

Menu

Hoe snel mag je met een caravan rijden?

In Nederland geldt voor het rijden met een caravan een maximum snelheid van 90 kilometer per uur op de snelweg.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
Die GrosseBeltBruecke

Hoe zit dat in de rest van Europa? We hebben het op een rijtje gezet.

Voor de rest van Europa geldt:

België 120 km/u of 90 km/u (bij combinatie zwaarder dan 3500 kg)
Denemarken 80 km/u
Frankrijk 130 km/u of 110 km/u (bij regen) of 90 km/u (bij combinatie zwaarder dan 3500 kg)
Groot-Brittannië 96 km/u
Italië 80 km/u
Kroatië 90 km/u
Luxemburg 90 km/u
Noorwegen 80 km/u
Oostenrijk 100 km/u of 80 km/u (bij combinatie zwaarder dan 3500 kg)
Portugal 100 km/u
Spanje 80 km/u
Zweden 80 km/u
Zwitserland 80 km/u

In Duitsland geldt 100 km/u, maar…

Sinds januari 2011 mogen personenauto’s met aanhanger of caravan op de Duitse snelweg en op vierbaanswegen met middenberm namelijk 100 km/u per uur rijden. Maar! Ze moeten dan aan de volgende voorwaarden voldoen:

• Het maximaal toelaatbare totaalgewicht van de caravan mag het rijklaar gewicht van het trekkende voertuig niet overschrijden (gewichtsverhouding 1,0).
• De trekauto moet met ABS zijn uitgerust.
• Het maximaal toelaatbare totaalgewicht van het trekkende voertuig mag niet meer zijn dan 3,5 ton.
• De caravan moet met schokdempers zijn uitgerust.
• De banden van de caravan moeten een snelheidsindex L (120 km/u) of hoger hebben en jonger zijn dan zes jaar.
• De caravan moet met een stabilisator (anti-slinger-koppeling) zijn uitgerust of het trekkende voertuig met een ESP-systeem voor aanhangers.
• De disseldruk moet voldoende hoog zijn. Bij voorkeur gelijk aan de maximaal toelaatbare statische verticale belasting op de trekhaak van het trekkende voertuig.
• Op de achterkant van de caravan moet een 100 km/u sticker zijn aangebracht.
• Voertuigcombinaties waarvan de caravan niet met een stabilisator is uitgerust en het trekkende voertuig niet met een ESP-systeem voor aanhangers, maar die verder aan alle eisen voldoen, mogen honderd kilometer per uur rijden als de maximaal toegestane massa van de caravan maximaal 80 procent van het rijklaar gewicht van het trekkende voertuig bedraagt (gewichtsverhouding 0,8).

Lees hier meer over de tempo-100 eisen voor auto-caravancombinaties.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Krijg jij geen genoeg van caravans en campers?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Meer info

Advies van Joop:

“Er zijn per land zoveel regels en uitzonderingen dat de enige veilige manier is: ‘kijk op de borden’. Ze staan bij iedere grensovergang. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn er beperkingen bij regen en afdalingen. Die staan netjes met borden aangegeven. Houd je daaraan, ze staan er niet voor niets.”,   adviseert onze technisch specialist Joop Stam.

“Verder is 120 kilometer per uur voor welke combinatie dan ook, regelrecht onverantwoord. Bijna iedere combinatie bevindt zich dan bij de kritische snelheid. Gemaskeerd door de antislingerkoppeling. Het falen van deze koppeling in combinatie met een relatief onervaren bestuurder kan tot nare dingen leiden.”

Dit en nog veel meer basiskennis van kamperen lees je in ACSI FreeLife 5-2015. Bovendien lees je daarin alle nieuwe caravan- en campermodellen van 2016.

bestel magazine

Praat mee

 1. M

  Ons voertuig weegt rijklaar 1705 kg caravan 1300 kg of wordt er gekeken naar voertuig incl. Belading voor je snelheid dan zitten we er namelijk boven op papieren staat 2375kg als technische massa

  Reageer
  0
  0
  1. E

   Gaat om totale treingewicht op papier, jouw combi mag max 3675 kilo wegen dus heb jij pech en ben je gebonden aan de regels die daarbij horen.
   Max 90 km/uur in Frankrijk dus.

   Reageer
   1
   0
 2. Jos Landwier

  Hallo allen. Wij rijden met een Dethleffs C Go door geheel Europa. Op de meeste wegen zou 100 km moeten kunnen. Waarom, omdat de meeste auto wegen ,in Europa van goede kwaliteit zijn en dat de tegenwoordige trekautouto’s met de moderne caravans dit toelaten. Waarom er toch behoorlijke verschillen zitten in de toegestane snelheden met de combinatie in Europa, leg het uit. !? Dat er in bv Frankrijk 130- 120 km mag gereden worden is of kan inderdaad een vroegtijdig einde brengen aan je vakantie plezier. Ondanks het feit dat de moderne caravans technisch 120 km aan kunnen. Blijft staan dat je als bestuurder altijd in de gaten moet houden hoe de externe omstandigheden zich aandienen. Bv veel wind, veel vrachtverkeer veel ongewenste luchtstromingen enz. Als je caravan technisch up to date is, kan je deze onverwachte verkeerd invloeden op een goede manier opvangen. Veel vakantie plezier, Jos

  Reageer
  0
  0
 3. PF
  Peter van Het Hurktoilet, Frankrijkgids

  Zo lang het treingwicht niet boven de 3500 kg komt, mag je in Frankrijk ‘gewoon’ 130 met je caravan. Of dat verantwoord is, dat is jouw verantwoordelijkheid. Weet in ieder geval dat je met caravan op banen met meer dan twee rijstroken alleen de twee rechtse stroken mag gebruiken.

  Reageer
  1
  1
 4. GR
  Ghislain Ruymen

  Sorry maar in Belgie is de max snelheid voor een wagen met aanhanger afhankelijk van het MTMS (maximum toegelaten massa sleep = auto+aanhanger).
  – 90 km/u indien MTMS >3500 kg
  – 120 km/u indien MTMS < 3500kg.
  KB 2006-12-21/57 art 1,033 inwerking vanaf 01/02/2007.

  Reageer
  0
  0
 5. JG

  in Belgie mag je met aanhanger (dus ook caravan ) hetzelfde als in Frankrijk
  Belgie op de snelweg dus 120 km/h

  want bij mijn weten is in Belgie geen verschil tussen snelheden van auto zonder en auto met aanhanger of caravan

  Reageer
  0
  1

Praat mee: Hoe snel mag je met een caravan rijden?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht