ACSI FreeLife

Menu

Diefstalpreventie voor caravan – deel 2

ACSI FreeLife zet in twee delen een aantal beveiligingsmaatregelen (diefstalpreventie) op een rij om de kans op diefstal en inbraak te verkleinen.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
7
7
ReactiesPraat mee
diefstal

In dit tweede deel lees je tips om te voorkomen dat de caravan aangekoppeld en weggereden kan worden door dieven.

De caravan vastzetten

Een caravan is mobiel, dus verrijdbaar. Het begint er daarom mee de caravan op de oprit met de dissel zo dicht mogelijk naar het huis gericht te plaatsen en niet naar de kant van de straat. Eventueel kan je een verankering op de oprit installeren waar de caravan door middel van een kettingslot aan vast gemaakt kan worden.

Beperk de tijd dat de caravan thuis voor de deur staat. De meeste gemeenten hebben ook in hun Algemene Plaatselijke Verordening opgenomen dat caravans, campers, aanhangers, vouwwagens of andere recreatievoertuigen niet langer dan 3 dagen op of langs de openbare weg mogen staan. In sommige gemeenten kan dat overigens ook korter zijn.

Om verrijden van de caravan verder te bemoeilijken, beveilig of verwijder je het neuswiel. Gebruik ook het disselslot en de wielklem zoals beschreven in deel 1.

Indien dat mogelijk is, kan je eventueel de trekklauw afschroeven. Bedenk wel dat de speciaal met lijmmaterie behandelde schroeven weer op een juiste en degelijke wijze aangeschroefd dienen te worden in verband met de rijveiligheid.

Vergaande diefstalpreventie maatregelen

Vind je dat hiermee de caravan nog niet voldoende is beveiligd, dan kan je als uiterste beveiligingsmaatregel ook een wiel verwijderen en de as op een krik of blok plaatsen. Bewaar het wiel samen met het reservewiel op een andere plaats en schroef bij het terugplaatsen van het wiel alle schroeven weer goed aan voor de rijveiligheid.

Soms gaan mensen zelf aan de slag met remsystemen. Bijvoorbeeld door op de plaats van de remkabel een kabel te bevestigen die verbonden is aan een wiel waardoor de handrem aanspant bij verplaatsing. ACSI FreeLife expert Joop geeft echter aan dat dit zeker niet aan te bevelen is, omdat je dan gaat ingrijpen op het remsysteem van de caravan. Daarvoor is meer dan gewone vakkennis nodig.

Alarmsystemen

Alarmsystemen kunnen ook preventief werken tegen diefstal. Een alarmsysteem signaleert bij inbraak en het in beweging zetten van de caravan. Een ingebouwd volgsysteem traceert de caravan ná diefstal.

Caravandealers en -servicebedrijven kunnen je informeren over de mogelijkheden. Ook kunnen zij nagaan of de caravan voldoende is beveiligd met een goedgekeurd SCM/TNO slot zoals aangegeven in deel 1.

Heb je zelf tips voor beveiligingmaatregelen? Laat een reactie achter en help andere kampeerders!

Praat mee

 1. HB
  Henny Bouman

  Op mijn website beschrijf ik een zeer eenvoudig en goed systeem.

  Kijk eens op mrmodelrailroad.com bij caravan alarm

  Reageer
  3
  4
 2. f

  Tip.als je de caravan op de oprit zet zet er dan een disselslot ,heb je een moever er op staan zet die op dan kan je de caravan niet verplaatsen wand de rollen van de moever blokkeren de wielen

  Groetjes

  Reageer
  1
  1
 3. j

  goeden avond ik zoek een alarm voor onze caravan fendt tendenza voor de deur daar ze in onze caravan geweest zijn waarschijnlijk via de deur
  geen braak schade maar wel de zoetigheid en jus deorance gestolen
  verder de ramen open gemaakt om er uit tekomen gelukkig geen vernielingen
  en verder niets gestolen maar welke alarm is de beste voor de deur in afwachting jc velker uit zwaag

  Reageer
  0
  0
 4. J

  Tip van medekampeerders en direct toegepast: plaats een losse ’trekhaakkop” in de dissel voordat je het disselslot plaatst. Dan kan niemand zomaar inhaken met en geprepareerde trekhaak. Simpel en effectief. Een kunststof kop is goedkoop en verkrijgbaar bij elke caravanzaak.

  Reageer
  0
  0
 5. HV
  Hans Verhoef

  Tip:
  Buiten alle voorzorgsmaatregelen, zoals een dissel slot en wielklemmen kun je het de dieven nog moeilijker maken.
  Als je caravan voorzien is van een mover, dan kun je ook de rollen van de mover op de banden laten staan.
  De caravan is zonder afstandsbediening dan zeer lastig te verplaatsen.

  Reageer
  1
  0
 6. GE
  Gerrit Ekkel

  Geachte heer, mevrouw,

  Tja, aardige tips om diefstal uit of van de caravan/kamper te voorkomen c.q. te reduceren. Echter wanneer door de caravan-en kamperfabrikanten nog steeds ramen en deuren worden gemonteerd die zeer eenvoudig zijn te molesteren, helpen de preventiemaatregelen zoals voorgesteld maar zeer ten dele en zal echte dieven waarschijnlijk niet buiten houden.
  Oplossingen ter voorkoming van inbraak zullen mede gezocht moeten worden in het substantieel verbeteren van de constructie van ramen en deuren.
  Prioriteit hiervoor bij de bouwers zou mijn voorkeur hebben boven het monteren van een wasemkap, oven, magnetron, fietsenrek en dergelijke.

  Verder mis ik in de twee artikelen een eenvoudige oplossing om het wegtrekken van de caravan op een stalen punt van bijv een trekker of maaimachine op een camping of in de woonomgeving te bemoeilijken: nu al worden hulpmiddelen beschikbaar gesteld om aan te brengen ín de kop van de trekinstallatie, waarna het disselslot kan worden geplaatst.

  Lees/hoor graag uw reactie.

  Met vriendelijke groet,
  Gerrit Ekkel.

  Reageer
  1
  0
  1. Wij hebben uw reactie voorgelegd aan Joop, onze expert.

   ‘U heeft gelijk dat de standaard deur- en raamvergrendeling van caravans niet voldoende is. Laat dus nooit het kentekenbewijs en andere belangrijke papieren achter in een onbewaakte caravan. Tenzij het opgeborgen is in een degelijk bevestigde kluis.Helaas is het achteraf verbeteren van het sluitwerk van deur en raam niet of nauwelijks mogelijk.

   Het wegslepen van een caravan met een maaier of ander landbouwmachine is natuurlijk een mogelijkheid. Maar dat zal op een bewaakte camping, of op de oprit, niet zo heel vaak voorkomen. Het valt op als er plotseling een landbouwtrekker aan een caravan staat te sjorren.

   Aanbrengen van wielklem en disselslot zal meestal wel voldoende zijn, een uitdraaipoot-vergrendeling is dan een extra veiligheid.’

   Reageer
   0
   0

Praat mee: Diefstalpreventie voor caravan – deel 2

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht