ACSI FreeLife

Menu

Diefstalpreventie voor caravan – deel 1

Heel soms worden kampeerders ermee geconfronteerd. Er is ingebroken in de caravan of erger, de caravan is gestolen. Wat kan je het beste doen aan diefstalpreventie? En hoe bescherm je de inboedel van de caravan tegen inbraak?

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
1
1
ReactiesPraat mee

In twee delen gaan we in op een aantal beveiligingsmaatregelen om de kans op diefstal en inbraak te verkleinen. Lees in dit eerste deel alles over het beveiligen van de inboedel en het op slot zetten van de caravan.

De inboedel beveiligen

Zorg dat je de caravan niet te lang van tevoren inpakt. Een beladen caravan vormt namelijk een aantrekkelijk object voor dieven. Laat ook nooit losse, waardevolle spullen onbeheerd achter in de caravan. Ook niet tijdens de kampeervakantie.

Veel campings hebben dan wel een slagboom of een ander soort beveiligingssyteem, maar dat voorkomt niet altijd diefstal. Het is belangrijk om de waardevolle spullen zoals paspoort en geld altijd bij je te dragen. Een goed verankerd ingebouwd kluisje kan trouwens een goede opbergplaats zijn.

Sluit bij het verlaten van de caravan alle ramen en deuren en dakluiken goed af. Zorg er ook voor dat er een goed slot op de caravandeur en eventueel de ramen zit. Laat je bij twijfel adviseren door de caravandealer. Een instapgreepslot bijvoorbeeld belemmert het openen van de deur in gesloten toestand.

Op slot

De caravan moet altijd voorzien zijn van een SCM/TNO goedgekeurd anti-diefstalsysteem in de vorm van een disselslot en een wielklem. Verzekeraars kunnen zo’n SCM/TNO goedgekeurd slot zelfs verplicht stellen.

Let op: als algehele diefstalpreventie voldoet alleen de combinatie van zowel disselslot als wielklem. Met een disselslot sluit je het koppelingssysteem tussen caravan en auto af. De koppelingshandgreep wordt vergrendelt, waardoor de caravan niet op een trekhaak te hangen of eraf te halen is. Met alleen een disselslot blijft de caravan wel verplaatsbaar en daarom gebruik je ook een wielklem. Plaats de wielklem zodanig dat wegrijden belemmerd wordt.

Diefstalpreventie deel 2

In deel 2 gaan we verder in op het voorkomen van het aankoppelen en wegrijden van de caravan door dieven. Heb je zelf tips voor diefstalpreventie, plaats dan een reactie en help andere kampeerders.

Praat mee

  1. J

    Ik heb in 1 bovenkast een inbouwslotje (van de bouwmarkt) geplaatst. Hier bewaren we ook snachts onze kostbaarheden, laptop, ereader etc. Dit kastje kan alleen met sleutel of grof geweld worden geopend !

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Diefstalpreventie voor caravan - deel 1

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation