ACSI FreeLife

Menu

Rood-witte retro-combi

De Eriba Touring Rockabilly en de VW California Ocean Red ademen de sfeer van de jaren vijftig. Geluk was toen nog heel gewoon, maar het comfort van beide kampeermiddelen is helemaal van nu. Wij gingen op de retrotour met deze rood-witte combinatie.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
header

We staan amper op de camping of de eerste nieuwsgierige medekampeerders dienen zich aan. “Mag ik eens een kijkje binnen nemen?” Maar natuurlijk. Uit de radio weerklinkt beatmuziek uit de jaren vijftig, Elvis Presley, Bill Haley, Ricky Nelson – retro is deze reis het absolute toverwoord. Dat kan ook moeilijk anders met de opvallende rood-witte kleur van deze buscamper-caravancombinatie: de California Ocean Red en daarachter een Eriba Touring Troll 530 Rockabilly zijn zowel op de weg als op de camping ware eyecatchers. Opmerkingen als ‘super chic’ en ‘coole combi’ vliegen ons voortdurend om de oren.

Vullen elkaar aan

De VW-buscamper en Touring vullen elkaar perfect aan. Wat de één niet heeft, vind je in de ander. De T6 California, alweer de zesde generatie van de Duitse bestelwagen, heeft geen toiletruimte, geen wastafel of douche maar optioneel alleen een buitendouche. Toch is het een vrijetijdsvoertuig met cultstatus. Sinds 1950 zijn vele duizenden mensen naar alle uithoeken van de wereld gereisd met dit VW-busje, ondanks de beperkte ruimte – om nog maar te zwijgen over de bergruimte. Met z’n tweeën of met kleine kinderen kun je in de California echter best wel wat kanten op, mits je bereid bent tot enkele compromissen. Neem je graag veel (sport)spullen of andere grote bagage en voorraden mee, dan wordt  het lastig.

Gelukkig hangt er nog een Rockabilly achter deze California. In 1957 ontwikkelden Erwin Hymer en vliegtuigbouwer Erich Bachem (Eriba) de oer-Troll, wat tot een  waar succesverhaal zou uitgroeien. En nu, 62 jaar later, verovert het speciale model Rockabilly de markt, samen met de eveneens rood-witte Ocean Red. De combi weerspiegelt het gevoel van toen, gekoppeld aan het comfort van nu.

inzetje op de weg

Opendeurdag

Terug naar de testvakantie, we kamperen op Campingpark Breitenauer See in het Duitse Löwenstein. In plaats van enkel onze eigen ervaringen neer te pennen, openen we spontaan een hele dag de deuren voor andere geïnteresseerde kampeerders. Een medekampeerder is er als de kippen bij. Ze neemt plaats in de zitgroep voor in de Rockabilly. “Een tikkeltje aan de smalle kant, maar heel comfortabel.” Vooral de hoge rugleuningen met lederlook bevallen haar. “Die doen me denken aan een typisch Amerikaanse diner.” Naast de zitgroep staat de toiletruimte, die bestaat uit een vast toilet, een wasbak en een rek met spanbanden. Een andere kampeerder bekijkt de plek wat beter. Ze ontgrendelt het hefdak en duwt het omhoog. Zo stijgt de stahoogte tot 195 centimeter. “Ik heb alleen wel de indruk dat de deur van de toiletruimte hierdoor wat aan stabiliteit inboet, hij wiebelt.” Maar, lacht ze: “Wat maakt het uit, de ruimte is niet te krap en de spiegel is in hoogte verstelbaar. Geniaal.”

Links naast de ingang staat de keuken met een ronde spoelbak met afdekplaat, een tweepitskookplaat en 70 liter-koelkast. “Absoluut toereikend voor twee personen.” Het uitklapbare extra werkblad richting deur lijkt haar een welkome aanvulling. Haar blik verschuift vervolgens naar de kledingkast ertegenover. Het oordeel: “Mooi ruim bemeten. En als je de opbergvakken meerekent, is er zeker genoeg ruimte voor je volledige vakantiegarderobe.”

inzet bed combi

Liefdevolle details

Kampeerder Uwe Saur is de man voor het dwarsbed dat de hele breedte van het voertuig bestrijkt. Hij ploft neer op het koudschuimmatras. “Heel comfortabel voor twee personen”, oordeelt hij. “Dat had ik niet verwacht in zo’n kleine caravan.” “En waar slaap ik?” vraagt zoon Filius, die onopgemerkt de Rockabilly is binnengekomen. Uwe hakkelt wat en is blij met onze verlossende oplossing: de zitgroep kan worden omgebouwd tot extra slaapplaats. “En zo te zien kun je je gameboy opladen met het usb-stopcontact onder het raam”, besluit Uwe. Iedereen die de caravan betreedt, is lovend over de liefdevolle details in het retro-chique interieur. De rode accenten, de gestippelde gordijnen, de kussens met kringenpatroon: alles ademt de sfeer van de jaren vijftig.

inzetje

Een fluitje van een cent

Intussen is de rood-witte combi op weg naar de Bodensee. Elke Touring is zodanig bemeten dat hij ook door kleinere voertuigen getrokken kan worden. Een fluitje van een cent dus voor de € 85.625 (inclusief rood-witte lak) dure California Ocean Red. We merken amper dat er een caravan achter hangt. Zowel in de breedte als in de hoogte verdwijnt de Rockabilly bijna volledig achter de buscamper en met het extra gewicht heeft de viercilinder TDI met 199 pk en een koppel van 450 Nm geen enkel probleem. De zeven versnellingen zijn goed afgestemd, en ondanks het hoge eigen gewicht is de basis-Transporter er helemaal op ingesteld om dagelijks met maximale belading plus maximaal aanhangergewicht te rijden. De T6 rijdt soepel, is wendbaar en absoluut geschikt voor dagelijks gebruik. Als je een ton kan missen, is deze retro-combi echt een aanrader. Heb je al een prima auto en hoef je niet zo nodig ook nog een buscamper, dan loont het zeker de moeite om enkel de Rockabilly eens nader te bekijken. Want wij, en alle kampeerders die een kijkje kwamen nemen, kunnen met de hand op het hart zeggen: die heeft echt wel wat.

Veel meer kampeertips

Dit artikel stond eerder al in het ACSI FreeLife Magazine. Wil je nog meer artikelen zoals deze lezen? Dat kan! Neem een abonnement op het ACSI FreeLife Magazine.

Praat mee

 1. GE
  Gerlof Vennema Emmen

  Prachtig, retro en een mooie kleurstelling.
  Echte blikvanger !!!!
  Maar wat zeg je van een Citroën HY uit 1969 ??
  In paarse kleuren incl motor met aanhanger.
  Ik kan hier geen foto uploaden, anders stuurde ik wat mee.

  Mvrgr Gerlof Vennema Emmen

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Rood-witte retro-combi

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht